Toplu sözleşmede seyyanen zam oyunu ve kök maaş detayı!

Toplu sözleşmede seyyanen zam oyunu ve kök maaş detayı!
Enflasyon farkı ve toplu sözleşmeden doğan zam oranının memurların kök maaşına yapılması durumunda, memur ve memur emeklileri yıl başında zam alamama sıkıntısıyla karşı karşıya bırakıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 59,46 olarak kayıtlara geçti.

Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini sonrası memur ve memur emeklisinin enflasyon farkının yüzde 25,59 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
 

MEMURA SEYYANEN ZAM OYUNU
Bu gelişmeler öncesi geçtiğimiz temmuz ayında memurlar, yüzde 11,77 oranında 6 aylık enflasyon farkı alırken, bu orana ayrıca yüzde 6 aylık toplu sözleşme zammı ilave edilince yüzde 17,55 zam alınmış olacaktı. Ancak yaşanan ekonomik kriz memurlara seyyanen zammı gündeme getirirken, 8 bin 77 TL seyyanen ödeme gerçekleştirildi.

Yapılan 8 bin 77 TL seyyanen ödeme ile en düşük memur maaşı 22 bin 17 TL'ye çıkarılırken bu ödeme emekli matrahı ve taban aylıklara yansımadı.

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız
 

KÖK MAAŞ DETAYI
2024 yılında memur ve memur emeklilerinin maaşlarında enflasyon farkı ve bugün Hakem Heyeti tarafından kesinleştirilen toplu sözleşmede belirlenen zam oranı yansıtıldığında memur ve memur emeklileri ‘zam alamama’ krizi ile karşı karşıya kalacak.

Ocak 2024 memur zammı hesaplama işlemi yapılırken; kök maaşın üzerine TCMB’nın yüzde 25.59 olarak tahmin ettiği enflasyon farkı ve bugün Hakem Heyeti tarafından kesinleştirilen yüzde 15’lik zam eklenecek.

Bu hesaplamayla memurlara yıl sonu zammının yüzde 40’ı bulması bekleniyor. Oran yüzde 40 gibi görünse de artışlar kök maaş üzerinden yapılacağı için Temmuz ayı itibariyle seyyanen artışla 22 bin 17 TL maaş alan bir memur, 2024 yılının ilk altı ayında da aynı maaşı almış olacak.

gerçekgündem

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
12 Yorum