DEV bankadan Türkiye raporu! Dolar ve enflasyon tahminde şaşırtan değişiklik!

DEV bankadan Türkiye raporu! Dolar ve enflasyon tahminde şaşırtan değişiklik!
Yıl sonu dolar kuru ve enflasyonla alakalı olarak dikkat çeken bir değişiklikle gündem olan QNB Finansbank yeni bir tahmin daha açıkladı. QNB Finansbank ’a göre yıl sonunda dolar kuru ve enflasyon rakamları ne kadar olacak?

Dolar kuru ve enflasyon oranında yıl sonu tahmini geldi! 2024 sonunda dolar ve enflasyonun ne kadar olacağına dair ünlü banka QNB Finansbank önceki tespitlerinde değişikliK yaptı. Peki dolar kuru ve enflasyon yıl sonunda ne kadar olacak? Tüm detaylar haberimizde...

QNB Finansbank, Merkez Bankası'nın geçen haftaki faiz artışı da içeren kritik kararı ardından dolar/TL, enflasyon, büyüme ve cari açık tahminlerinde hem bu yıl hem de önümüzdeki yıl için aşağı revizyonlar yaptı.

Banka bu sabah yayımladığı raporda, 2024 sonu kur tahminini 41,7'den 38,4'e çekerken, yüzde 45 olan TÜFE tahminini yüzde 42'ye düşürdü. Dikkat çeken diğer değişimler ise 2025 sonu için yüzde 30 olan TÜFE tahmininin yüzde 23'e çekilmesi ve 2025 sonu için politika faizini tahminin yüzde 24 ile belirgin bir faiz indirim tahmini içermesi oldu.

KUR TAHMİNİ AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE EDİLDİ

QNB Finansbank notunda, "TCMB'nin faiz aracını TL'yi desteklemek üzere gerektiği gibi kullanabileceğini göstermiş olması, dövizde spekülatif atak riskini oldukça azaltmıştır. Ayrıca, yerel seçimlerle ilişkili konjonktürel unsurların seçim sonrası ortadan kalkacağını ve yaz aylarından itibaren cari dengenin belirgin şekilde iyileşeceğini düşünüyoruz. Bunları dikkate alarak, dolar/TL kuru tahminimizi 2024 sonu için 41,7'dan 38,4'e, 2025 sonu için 51,1'den 44,8'e çektik" denildi.

Banka, TÜFE için yıl sonu yüzde 45 olan tahminini yüzde 42'ye indiren 2025 sonu için yüzde 30 olan tahmini ise yüzde 23'e düşürdü. Tahminlerde, asgari ücretin yılın kalanında sabit tutulacağı ve elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapılacağı varsayımları da korundu.

'FAİZ SON ÇEYREĞE KADAR YÜZDE 50'DE KALIR'

Politika faizinin bu yılın son çeyreğine kadar yüzde 50 seviyesinde sabit tutuacağını bekleyen banka, "12 aylık enflasyon beklentisindeki gerilemeyle beraber beklenen reel faizin yükselmesi, para politikası duruşunun giderek daha kısıtlayıcı olmasını sağlayacak ve dezenflasyon sürecine katkı yapacaktır" dedi.

Yıl sonundan itibaren, enflasyonun eğilimindeki düşüşe paralel kademeli faiz indiriminin başlamasını bekleyen raporda, "Politika faizi için beklentimiz 2024 sonu için yüzde 42,5 ve 2025 sonu için yüzde 24'tür. Döviz kuru üzerindeki baskının ve rezerv kaybının sürmesi durumunda, TCMB'nin kısa vadede ilave parasal sıkılaşmaya gitmesi gerekebilir. Ancak şu aşamada buna ihtiyaç olacağını düşünmüyoruz" dedi.

TCMB geçen hafta politika faizini yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltti ve faiz koridonunu da genişletti. TCMB böylece geçen yıl yapılan genel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan destekli sıkılaştırma adımlarıyla bugüne kadar 4 bin 150 baz puan faiz artışı gerçekleştirdi.

CARİ AÇIK TAHMİNLERİ BELİRGİN AŞAĞI REVİZE EDİLDİ

Banka büyüme tahminini 2024 için yüzde 3,5'ten yüzde 3'e, 2025 için yüzde 4'ten yüzde 2,5'e revize etti. İç talepteki yavaşlamanın cari dengeyi olumlu etkileyeceğine dikkat çekilen rapor şöyle devam etti:

"Bu doğrultuda, cari açık tahminimizi bu yıl için 30 milyar dolardan GSYH'nin yüzde 2'sine karşılık gelen 24 milyar dolara, 2025 için 25 milyar dolardan GSYH'nin yüzde 1,3'üne karşılık gelen 18 milyar dolara çektik."

sözcü

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.