2021 Kamu Çerçeve Protokolünde uygulanmayan maddeler!

2021 Kamu Çerçeve Protokolünde uygulanmayan maddeler!
2021 yılında Kamu Çerçeve Protokolünde yer alan ve anlaşma sağlanmasına rağmen hâlâ çözülmeyi bekleyen maddeler neler?

Kamu Çerçeve Protokolü çalışmaları devam ederken, 2021 yılında protokolde yer alan ve anlaşma sağlanmasına rağmen hâlâ çözülmeyi bekleyen veya eksik olarak getirildiği için yeni mağduriyetlere sebep olan konular ile çalışanların mağduriyeti devam ediyor. KİT’lerde çalışanlar, 696 sayılı KHK ile kadro alanlar, geçici işçilere gelen eksik düzenlemeyle yeni bir mağduriyet yaşadı. 2021 yılında anlaşma sağlanan protokolde yer alan maddelerin ise bir an önce çözülmesi bekleniyor.

Kamuda 700 binden fazla işçinin ücretinde zam pazarlığı devam ediyor. Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü 2023 yılı için gerçekleştirilen görüşmelerde işçiler adına Hak-İş ve Türk-İş işverenler adına ise TÜHİS arasında görüşmeler devam ediyor. Görüşmelerde devam ederken, geçmişte kararlaştırılan fakat uygulanmayan veya eksik uygulanan maddeler de unutulmadı.

KARARA BAĞLANAN ANCAK UYGULANMAYAN MADDELER VAR
Bu sene yeniden görüşülmeye başlanan Kamu Çerçeve Protokolü’nde sadece ekonomideki kötü gidişat değil geçmişte alınan kararlar da gündemde. 2021 yılında karara bağlanan ve içerisinde birçok çalışana kadro, ilave tediye gibi uygulamalar için de karar verilmişti. Ancak alınan kararların bir kısmı ya eksik uygulandı ya da hiç uygulanmadı. Bu durum çalışanlarda yeni mağduriyetlerin de önünü açtı.

BİRÇOK KONU ÇÖZÜLMEDİ

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
KİT’lerde çalışanlara kadro verilmesi konusu karara bağlanmış olmasına rağmen henüz bir adım atılmadı, 696 sayılı KHK ile kadro alanlara ilave tediye ve KHK kaynaklı kurumlardaki ayrılıklara karşı çözüm bulunması kararlaştırıldı fakat bu konularda da adım atılmadı. Becayiş sorunlarının çözülmesi konusunda da karar alındı. Gelir vergisinin de belli bir oranda sabitlenmesi konusunda karar alınmıştı fakat çözülmedi. Çözüm için adım atılmayan maddelerin yanı sıra geçici işçiler için getirilen kadro düzenlemesi de yeni mağduriyetlere sebep olmaya devam ediyor.

YENİ MAĞDURİYETLER OLUŞMASIN
İşçiler ilk önce 2021 yılında alınan kararların birer birer uygulanması ve yeni mağduriyetlerin oluşmamasını talep ederken, oluşturulacak yeni protokolde de haklarının korunması ve ekonomik durumların unutulmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

Mehmet Fahri Özkan /Milligazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.