4+2 sistemine dahil olmayan mağdur 5393/49 belediye ve 4/B'li sözleşmeli personeller
Bilindiği üzere tüm sözleşmelilere kurum ayrımı yapılmadan 25 Haziran 2013 tarihi itibari ile kadro verilmiştir. Bu tarihten sonra 5 yıllık süreç içerisinde hiçbir sözleşmeliye kadro verilmemiştir. İlerleyen süreçte devlet politikası gereği ‘‘belirli bir süre (4 yıl) sözleşmeli çalış, kadroyu hak et’’ mantığı ile 4+2 sözleşmeli personel modeline geçilmiştir. İlk kez Milli Eğitim Bakanlığı, 2016 yılında yayınladığı yönetmelik çerçevesinde 4+2 sistemi ile sözleşmeli öğretmen almaya başlamıştır. Hemen ardından kısa bir süre sonra Sağlık Bakanlığı 4+2 sistemi ile sözleşmeli personel alımına geçmiştir. 2018 yılı itibari ile Diyanet İşleri Başkanlığı da 4+2 sistemine geçiş yapmıştır. Buradan anlaşıldığı gibi 4+2 sözleşmeli personel modelinin yaygınlaştırılacağı izlenimi oluşmaktadır.
Diğer yandan Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı kurum kuruluşlarda görev yapan ve 4+2 sisteminden önce atanan 4B sözleşmeli personelin akıbetininde ne olacağı belirsizdir. Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı dışında kalan diğer kurumlarda çalışan sözleşmeli personelin durumu da belirsizliğini korumaktadır. Sağlık, Eğitim ve Diyanet dışında; Adalet Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Belediyeler (5393/49) ve İl Özel idareler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı gibi birçok bağlıkurum ve kuruluşta görev yapan sözleşmeli personel 4+2 sistemine dahil olmayıp ne zaman kadroya geçeceği belirsizdir.
Sonuç olarak, 4+2 sistemi ile birlikte sözleşmeli personeller arasında kadroya geçiş hususunda eşitsizlikler oluşmuş ve bu durumda mağduriyetleri beraberinde getirmiştir. Bir yanda 4-5 yıldır görev yapan ve ne zaman kadroya geçeceği belirsiz olan sözleşmeliler diğer yanda 4 yıl sonra kadroya geçeceğini bilen sözleşmeliler bulunmaktadır.Anayasanın eşitlik ilkesi gereği; 4+2 sistemi ile kadroya geçme hakkı bulunmayan ve 2013 yılından bu yana 5 yıldır görev yapan 5393/49 belediye ve 4b tüm sözleşmeli personelin mağduriyetlerinin giderilerek, sözleşmeli olarak çalıştığı yıllarının hizmetten sayılacağı şekilde 4+2 sistemi ile kadroya geçirilmesini talep etmekteyiz.
Çözüm önerisi olarak; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çıkarılan Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik’te yer alan; ‘‘Öğretmen kadrosuna atama MADDE 19 – (1) Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği dört yıllık çalışma süresini tamamlayarak adaylık sürecinde başarılı olanlar, talepleri halinde görev yaptıkları eğitim kurumunda öğretmen kadrolarına atanır. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az iki yıl daha görev yapar, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmaz.’’ Maddesi ile sözleşmeli öğretmene sözleşmeli olarak 4 yıl çalıştıktan sonra kadroya geçme hakkı verilmiştir.Yönetmelikteki bu maddenin; ‘‘Sözleşmeli Personel Çalıştırma Esasları’’ nda yapılacak değişiklikle 4+2 sistemine tabi olmayan 5393/49 belediye ve 4b tüm sözleşmeli personeli kapsayıcı şekilde uyarlanması, tüm sözleşmeliler arasındaki eşitlik ve adaleti temin edecektir.
‘‘Sözleşmeli Personel Çalıştırma Esasları’’ nda yapılacak kanuni bir düzenleme ile tüm kurumlarda çalışan sözleşmeli personeller arasındaki eşitsizliğin giderilmesi hususunda devlet büyüklerimizden gereken hassasiyeti göstereceklerini umut etmekteyiz.
Kamubiz.com ÖZEL