4/C’den 4/B’ye Geçenler İçin Danıştay'a Dava Açıldı
Bilindiği üzere, 696 sayılı KHK ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4’üncü maddesinin (C) fıkrası yürürlükten kaldırılarak, kamuda 4/C statüsünde istihdam edilen personelin 4/B statüsüne geçirilme süreci başlatılmıştır. Bunun ardından Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar İle Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kararda, 4/C’den 4/B statüsüne geçirilen personelin çalışma esas ve usullerine ilişkin hükümlere yer verilmiştir. Ancak, söz konusu düzenlemede, 4/C’li personelin 4/B’li sözleşmeli personel statüsüne geçişi tam anlamıyla yapılmayarak, eşitlik ilkesine aykırı şekilde 4/B (sözleşmeli personel) statüsü dışında, unvanı, mali ve özlük hakları tamamen farklı bir istihdam modeli oluşturulmuştur.
Türk Eğitim Sen olarak bahsi geçen kararda eşiklik ilkesine aykırı olan maddelere Danıştay nezdinde dava açtık.
Bilindiği gibi yapılan düzenleme ile yükseköğretim mezunu olan 4/C’liler idari büro görevlisi, yükseköğretim mezunu olmayanlar ise idari destek görevlisi yapılmıştı. Bu durum ise hem eşitlik ilkesine tamamen aykırıdır hem de bu çalışanların görev tanımları belirsizdir.
Öte yandan 4/C’den 4/B’ye geçen personel diğer 4/B’lilerden farklı olarak maaşlarını peşin olarak almak yerine, işin bitiminde her ayın 15’inde alacaktır. Sözleşmeleri de yaşlılık ve malullük aylığına hak kazandığı tarihte sona erecektir. Ek ödeme oranları ise diğer 4/B’li personele göre daha düşüktür.
İşte tüm bu hususlar ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşme hükümleri ve T.C. Anayasası ile güvence altına alınan çalışan haklarına aykırıdır. Sendikamız da bahsi geçen kararın öncelikle yürütmesinin durdurulması ve devamında iptalini talep etmiştir.