Aday memurun adaylık döneminde başka kuruma geçebildiği haller
Bir kamu kurum ve kuruluşunda Devlet memuriyetine girerek adaylık sürecine tabi tutulanlar, adaylıkları kalkmadan başla bir kuruma geçmek isteyebilmektedirler.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, adaylık süresi içinde aday memurun başka kurumlara naklini yasaklamış olmakla birlikte, adaylık süresi içinde başka kurumlara geçebilme durumu bazı hallerde mümkün olabilmektedir.
Memurun başka bir kuruma geçişi
Devlet memurları, kurumlarının muvafakatiyle 657 sayılı Kanuna tabi kurumlar arasında, bulundukları sınıftaki veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftaki bir kadroya naklen atanabiliyorlar.
Ayrıca, memurluktan kendi istekleriyle çekilen veya memuriyetten çekilmiş sayılanlar yeniden memurluğa dönmek istediklerinde, gerekli nitelikleri taşıyor olmaları halinde (açıktan atama prosedürüne uygun olarak) ayrıldıkları sınıftaki veya başka bir sınıftaki boş kadrolara atanabiliyorlar.
Adaylık süresi içinde başka kuruma geçme yasağı
Kamu kurum ve kuruluşlarına ait çeşitli unvanlardaki kadrolara aday memur statüsünde başlayanlar, en az 1 yıl ve en çok 2 yıl süreyle aday memur statüsünde tutulmakta ve adaylık süresini tamamlamayan memurun başka kurumlara nakli yapılamamaktadır.
Ancak, 657 sayılı Kanun ile getirilen bu yasağın, aday memur iken bazı hallerde başka kurumlara geçişi engellemeyeceği (Kanunda yer alan başka hükümlerden hareketle) değerlendirilmektedir.
Aday memurun başka kuruma geçebildiği haller
657 sayılı Kanun, Devlet memuriyetine girecek olanların, açılacak Devlet memurluğu sınavlarına girmelerini ve ilgili sınavları kazanmalarını şart koşmuştur.
Memuriyete girişte sınav şartı, adaylık ve kurumlararası naklen atama konularında 657 sayılı Kanunda yer alan hükümler birlikte değerlendirildiğinde;
*Aday dönemi içinde başka kuruma naklen geçme yasağının, memuriyet giriş sınavına yeniden tabi tutulmaksızın aday memurun başka kuruma geçişine ilişkin olduğunu,
*Yeniden girilen KPSS sonucuna göre başka bir kuruma atanmanın, aday memurun nakil yasağı kapsamında bir atama olmayacağını,
*Aday memurun, yeniden gireceği KPSS sonucuna göre, merkezi olarak yerleştirilip atamasının yapılacağı kuruma veya KPSS sonrası kurumlarca yapılacak diğer sınavlar neticesinde atanacağı kuruma, çalıştığı kurumdan muvafakat alınması şartıyla geçebileceği
sonucuna ulaşmaktayız.
Öte yandan, adaylık döneminde başka kuruma naklen atanma yasağı, 657 sayılı Kanuna tabi olmayan görevlere (akademik personel, askeri personel, 399 sayılı KHK’ya tabi sözleşmeli personel gibi) atanmayı ise engellememektedir.
Ayrıca, aday memur iken Devlet memuriyetinden ayrılanlar, bekleme sürelerini tamamladıktan sonra memuriyete dönmek istediklerinde;
-Yeniden KPSS’ye girmelerine gerek olmaksızın ayrıldıkları kurumlara, ilgili kurumların takdirinde ve açıktan atama prosedürüne uygun olarak atanabilirler.
-Yeniden girecekleri KPSS sonucuna göre başka bir kuruma atanabilirler.
memurunyeri