Bedelli askerlik yapacak devlet memurları yıllık izin veya hastalık izni alabilir mi?
KAMU ÇALIŞANLARI YILLIK İZİN VEYA HASTALIK İZNİ ALARAK BEDELLİ ASKERLİK YAPILABİLİR Mİ?
Askerlik görevini yapmamış olan kamu çalışanlarından bazıları bedelli askerlik düzenlemesinden yararlanarak bu görevini yerine getirebilecek.
Bedelli askerlik düzenlemesi
3 Ağustos 2018 tarihinde yayımlanan 7146 sayılı Kanun; her ne sebeple henüz fiilî askerlik hizmetine başlamamış ve 1 Ocak 1994 tarihinden (bu tarih dâhil) önce doğan askerlik yükümlülerinden, 3 Ağustos -3 Kasım tarihleri arasında askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvurarak 15.000 Türk lirası veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını bir defada ödeyenlerin, 21 gün temel askerlik eğitimini yerine getirmeleri şartıyla askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmalarına hükmetmiştir.
Ayrıca, "Bu madde hükümlerinden yararlananlar temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar." denilmiştir.
Kamu çalışanlarının yıllık ve hastalık izni
Kamu çalışanlarına, yıllık izin hakkının yanı sıra hastalıkları sebebiyle haklarında düzenlenen raporlara istinaden hastalık izni kullanabilme hakkı da tanınmış bulunmaktadır.
Yıllık izin süresi, kamu çalışanının statüsüne ve hizmet süresine göre; hastalık izin süresi ise kamu çalışanının statüsüne, verilen raporun süresine, raporu düzenleyenin tek hekim veya sağlık kurulu olmasına göre değişebilmektedir.
Yıllık izin veya hastalık izninde bedelli askerlik yapmak
Bedelli askerlik düzenlemesinde, bu düzenlemeden yararlanacak olan çalışanların bedelli askerlik süresince (21 günlük sürede) aylıksız veya ücretsiz izinli sayılacakları açıkça hükme bağlanmıştır.
Bu itibarla, yıllık izin alarak ya da hastalık izni alarak bedelli askerlik yapılması mümkün olmayacaktır.
Ancak, kamu çalışanının yıllık izin ya da hastalık izni almak suretiyle bedelli askerliğe gitmesi durumunda;
-Bu şekilde hareket edildiği tespit edildiğinde, ilgi kamu çalışanları hakkında disiplin hükümlerinin işletilebileceğini,
-Bedelli askerlikte geçmiş olan süreler için, ilgili kamu çalışanı hakkında aylıksız/ücretsiz izinli işlemi yapılması ve fazladan yapılmış ödemelerin geri alınması gerekecektir.
-Kanunla kurumlara da yükümlülük getirilmiş olduğundan, çalışma koşulları arasında askerlikle ilişik şartının da yer alıyor olması nedeniyle, kurumların bu kapsamda personelden askerlik yapıp yapmadığı ve tecil durumu hakkında gerekli belgeleri belli aralıklarla talep ederek gerekli kontrolleri yapması gerekecektir.
Bu çerçevede, kamu çalışanlarından bedelli askerlik uygulamasından yararlanacak olanların, aylıksız/ücretsiz izin alarak askerlik hizmetini yapması gerektiğinden, yıllık izin veya hastalık izni alarak bu izin süreleri içerisinde askerliklerini yapma yoluna gitmeleri durumunda çeşitli yaptırımlarla karşılaşmaları söz konusu olabilecektir.
Sözleşmeli personelin durumu?
4/B sözleşme esaslarında şu hüküm yer almaktadır:
"Ek Madde 1- Yeniden Hizmete Alınma
Doğum ve askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilen sözleşmeli personelin pozisyonu saklı tutulur ve istekleri halinde bu personel ayrıldığı kurumunda yeniden hizmete alınır."
DEĞERLENDİRME
Bu hükme göre askere gidecek olan devlet memurlarının aylıksız izinli sayılması gerekmektedir. Sözleşmeli personel de ücretsiz izne ayrılacak ama askerlik dönüşü saklı tutulan eski görevine geri atanacaktır.
memurlar.net / memurunyeri