İşçilerin kıdem tazminatı hak etme koşulları kolaylaştırılmalı

İşçilerin kıdem tazminatı hak etme koşulları kolaylaştırılmalı
İşçilerin bilhassa özel sektörde kıdem tazminatına erişiminde sorun yaşandığı doğrudur ve bütün işçilerin hakkının güvence altına alınması gerekir.

Kıdem tazminatı doğrudan bir işveren yükümlülüğü olarak kalmalı. Fona devir gündem olmaktan çıkarılmalıdır.

Kıdem tazminatı 30 gün olarak korunmalı ve kıdem tazminatı hak etme koşulları kolaylaştırılmalıdır. Örneğin istifa halinde de kıdem tazminatı ödenmelidir.

İşçi alacaklarının, güvence altına alınmasını öngören 173 sayılı ILO sözleşmesi onaylanmalıdır. 

Kıdem tazminatı alacağı ve diğer işçilik alacakları 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Ek 1. maddesinde yer alan ve yıllardır uygulanan” ücret garanti fonu” kapsamına alınmalıdır.

Ücret garanti fonu uygulaması kıdem tazminatı dahil tüm işçi alacaklarını kapsayacak şekilde genişletilmeli ve yasada öngörülen üç aylık süre artırılmalıdır.

Tamamlayıcı emeklilik, bireysel emeklilik gibi sözde çözümler yerine kamusal emeklilik sistemi güçlendirilmeli ve emekli aylıkları insanca bir yaşam için yetecek düzeye yükseltilmelidir.

Emeklilikte gerek yaş konusundaki gerekse yetersizlik ve adaletsizlikleri gidermek üzere kapsamlı düzenlemeler yapılmalı aylık bağlanma oranları (ABO ) en az %70 oranına çıkarılarak yaşanan mağduriyet ortadan kaldırılmalıdır, 

Ülkemizdeki sendikal oranları göz önüne aldığımızda, Örgütlü mücadeleye destek verilerek sendikal haklardan tüm çalışanların faydalanması sağlanarak Promosyon ödemelerinin Sermaye sahiplerine değil emeğin gerçek sahiplerine verilmesi sağlanmalıdır 

Hüseyin KAHRAMAN
Kamu Çalışanları Platformu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.