İtfaiye Hizmetleri Sınıfı hakkında kanun teklifi (Ekim 2019)

İtfaiye Hizmetleri Sınıfı hakkında kanun teklifi (Ekim 2019)
Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi 7 Ekim 2019 tarihinde verildi. Teklif ile Devlet Memurları Kanunundaki memur sınıfları arasına "İtfaiye Hizmetleri Sınıfı" da eklenmesi amaçlanıyor.İtfaiye Hizmetleri Sınıfı hakkındaki kanun teklifi 14 Ekim 2019'da plan ve bütçe komisyonuna havale edildi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA 
Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifim ve gerekçesi ekte sunulmuştur.  Gereğini saygılarımla arz ederim. 
Ayhan BARUT/ Adana Milletvekili 

GEREKÇE : Ülkemizde ağır ve zor şartlar altında hizmet veren çalışanlarımızdan önemli bir grupta itfaiyecilerdir. İtfaiyeciler doğrudan insan hayatını kurtarmayı hedefleyen bir meslek olmakla birlikte aynı duyarlılıkla diğer canlıların hayatları için de mücadele veren çok kıymetli bir çalışan grubumuzdur. Yaptıkları iş kapsamında pek çok tehlikeye, fiziksel, kimyasal, psikolojik olarak maruz kalmaktadırlar. İtfaiyeciler yangin, trafik kazası, göçük, intihara teşebbüs, deprem, sel gibi doğal afetlerin yanı sıra her türlü patlamaya karşı yaşanan acil durumlara müdahale eden, yine, su - metan gazı gibi boğulmaların yaşandığı olaylara da canları pahasına müdahale ederler. Bu denli önemli ve zor koşullar altında çalışan itfaiyeciler büyükşehir ve kimi il belediyeleri dışında, pek çok il ve ilçe belediyesinde 24 saat görev yapmak durumundadırlar. Bu ağır çalışma koşullarına rağmen itfaiyeciler yemek ücreti dahi alamamaktadırlar. Sıraladığımız tüm tehlikeli müdaleler esnasında dünyada olduğu gibi ülkemizde de onlarca itfaiyeci maalesef yaşamını yitirmektedir. İtfaiyeciler soludukları zehirli dumanlardan dolayı ağırlıklı olarak akciğer ve cilt kanseri riski taşımakta ve her durumda büyük bir hayati risk altındadırlar. Toplumun bütün kesimleri tarafından bu denli ağır ve zor koşullarda görev ifa etmeye çalıştığı kabul gören itfaiyecilerin ilgili kanunda Genel İdari Hizmetler Sınıfı kapsamından çıkarılarak aynı kanunun ilgili maddesinde “İtfaiye Hizmetleri Sınıfı” olarak adlandırılması ve bu tanımla birlikte hem özlük haklarına ilişkin tüm hakları teslim edilmeli hem de yaşamakta old sorun ve sıkıntılar için çözüm üretilmelidir. 

DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki bent eklenmiştir. 
“XIII – İTFAİYE HİZMETLERİ SINIFI 
Bu sınıf, bu kanun kapsamına giren kurumlarda görev yapan itfaiye memurlarını kapsar." 
MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum