Kamu-Sen Toplu Sözleşmede Öncelikli Konuları Açıkladı
Kamuda ek gösterge, vergi düzenlemesi gibi çok önemli başlıkların toplu sözleşme gündemine getirilmemesini eleştiren Genel Başkan, sözleşmelilerin de gözü kulağının bu masada olduğuna dikkat çekti. Kahveci, kamuda farklı statüde çalışanlara dair acilen bir düzenleme yapılması isteyerek şunları söyledi:
“Kamu çalışanlarının maaşlarının bayram öncesi ödenmesi noktasında atılan adıma teşekkür ederiz. Keşke 12 milyon emekli bayram ikramiyesi alırken memurlara da ikramiye verilse mutlu olurduk.
Çözüm bekleyen başlıklar var. Ek ders, ek gösterge nöbet ücretleri, vergi dilimleri gibi birçok başlık var.
Kamu çalışanları ocak ayında aldıkları maaş artışlarını Nisan, Mayıs’ta kaybetmeye başlıyor. Vergi dilimleri bizim için önemli bir başlık, adaletli bir vergi sistemi istiyoruz.
3600 ek gösterge konusunda taahhüt verildi ama hala bir adım atılmadı. Onlarca kanun çıktı ama bu konu hala gündemde yok. Biz konfederasyon olarak bu konuda çalışma yaptık TBMM’ de duruyor. Bu başlıklar toplu sözleşme masasında bir takvime bağlanmalı, beklentiler karşılanmalı. İnsanlar emekli olmak için bu kanunun çıkmasını bekliyor. Alacakları emekli ikramiye ve maaşlarında nispeten artışlar olacak.
Sözleşmeli çalışanların gözü kulağı bu masada. Farklı istihdam modelleri o kadar çok Türkiye’de. Bu sistemler çalışanında kamunun da yararına değil. Aile bütünlüğünün olmadığı bir ortamda çalışan rahat etmezse nasıl verimli olacak bu insanlar? Sözleşmeliler ile ilgili bir düzenleme yapıldı 4+2 yerine 3+1 şeklinde düzenlendi. Ama nihai hedef kadrolu olmaktır. Bu insanlara kadro verilmeli ve bu konu kapanmalıdır.
Taşeron konusunda atılan adım bu taraf içinde atılmalıdır. Bu masada bu konuda çözüme bağlanmalıdır.
Yardımcı hizmetli olarak görev yapan insanlar yine bu masadan beklenti içinde. Memur işi yapıyor bu insanların çoğunluğu. Motivasyona ihtiyacı olan bu insanlara emeklerinin karşılığı olarak müjde verilmelidir. Bu düzenlemenin bütçeye herhangi bir yükü yoktur.”
“Masada birçok talep var, mesela belediyelerde sosyal denge sözleşmesi konusunda yaşananlar var. Belediye de çalışan bu insanların maaşlarının düzenli olarak ödenmesi konusunda adımlar atılmalı. Maaşları garantiye alınmalı.
“Aile hekimlerinin yanında gören yapan Kamu Dışı Aile sağlığı Elemanları var, vekil ebe ya da hemşireler var. Din görevlilerinde vekil imamlar var. Bu yüzyılda böyle istihdam olmaz. Bunlarla ilgili çalışma yapılmalı ve bir düzene sokulmalıdır. Üniversiteli işçiler konusunda bizim hassasiyetimiz ortadadır. Ziyaretimize gelenler de oluyor. Bu arkadaşların birikimlerinden faydalanmak lazım, taleplerimiz içinde onlarda var, masada sorunlarını elbette konuşacağız.”