Memur ve emekli bayramda ek zam istedi

Memur ve emekli bayramda ek zam istedi
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Vekili Geylan, memura ve emekliye bayramdan önce ek zam talebinde bulundu.

Memurlar, önceki gün sosyal medyada ek zam ve bayram ikramiyesi talepleriyle gündeme oturdu. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Vekili Talip Geylan, yaptığı değerlendirmede, alım gücü her geçen gün düşen görevi başındaki 3,5 milyon kamu memuru için bayramdan önce tedbir istedi.

2023 yılının ilk altı ayı için ocak ayında memurlara yüzde 8 oranında zam yapılmıştı. Yılın ilk 3 ayında ise enflasyon yüzde 12,52'ye ulaştı. Memur maaşları daha üçüncü ayda yüzde 4'ün üzerinde eridi. Şu anda en düşük dereceli memur maaşı 9 bin 452 lira iken ortalama memur maaşı ise 12 bin 985 lira olarak uygulanıyor. Memurun temmuz ayında alacağı enflasyon farkına ise henüz 3 ay var. Bu süreçte yaşanacak enflasyonla alım gücü daha da eriyecek olan memurlar, bayramdan önce kayıplarının giderilmesini istedi.

TÜM KAMU ÇALIŞANLARI GEÇİM DERDİNDE

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Vekili Talip Geylan, yüksek enflasyon ve giderlerdeki fahiş artışlardan dolayı memur ve emeklinin alım gücünün çok düştüğünü vurguladı ve şunları söyledi:

“Bizim talebimiz, hükümetin ikinci altı ayı beklemeden kamu çalışanları ve emeklinin yaşadığı gelir kaybını telafi edecek seyyanen bir ek zam yapmasıdır. Nitekim geçen haftalarda en düşük emekli aylığına 2 bin lira seyyanen artış yapılarak 7 bin 500 liraya çıkarıldı. Buna neden ihtiyaç duyuldu? Çünkü hükümet artık 5 bin 500 liranın emeklinin ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak kaldığını gördü. Aynı sıkıntıyı sadece en düşükten aylık alan emeklilerimiz değil tüm emekliler ve kamu çalışanları yaşıyor. Dolayısıyla hükümetin emekliler için yapmış olduğu tedbiri tüm kamu çalışanları için alması gerekiyor.”

BAYRAM İKRAMİYESİ ÇAĞRISI
Geylan, diğer taleplerinin de emeklilere yılda 2 defa ödenen bayram ikramiyesinin görevi başındaki memurlar için de ödenmesi olduğunu bildirdi: “12 milyon işçi ve memur emeklisine devletimiz yılda 2 kez bayram ikramiyesi ödüyor. Miktar da kısmen artırıldı. Biz yıllardır hükümete, görevi başındaki kamu çalışanları için bayram ikramiyesi ödenmesi çağrısını yapıyoruz. 12 milyona bu ikramiyeyi verebilecek hükümetimizin bütçesi, görevi başındaki 3,5 milyon memura da ikramiye verebilecek güçtedir diye düşünüyoruz.”

KİRA ÇİLESİ BİTMEZSE MEMUR BULAMAYIZ
Özellikle büyükşehirlerde ve turizm bölgelerinde fahiş düzeyde artan kiralar, memur için zulme döndü. Geylan, bu bölgelerdeki memurlar için kira ödeneği tahsis edilmesi gerektiğini söyledi:

“Bugün Ankara'da dahi ortalama bir evin kirası ve faturalarıyla gideri 10 bin lirayı buluyor. Ortalama memur maaşı ise 12 bin 272 lira, yani bir memurun maaşı ancak bir evin kira ve fatura giderlerini karşılayabiliyor. Yalnızca Ankara değil, bugün turizm bölgelerinde memurlarımız çok büyük sıkıntı yaşıyor. Kiralık ev bulamıyor, bulsa bile çok fahiş fiyatlarda. Artık adeta büyük şehirler ve tatil työreleri memur için sürgün bölgesi haline geldi. Biz de bu nedenle bu bölgelerde görev yapan kamu çalışanlarına kira destek ödeneği tahsis edilmeli. Yoksa buralarda memur, öğretmen, polis bulmakta zorlanacağız.”

'GERİ DÖNMEK İSTİYORUM' DEDİ
“Bodrum'da görev yapan bir arkadaşımız aradı ve şöyle dedi: ‘Başkanım ben Hakkari'den geldim önceki sene. İnanın geri dönmek istiyorum çünkü geçinemiyorum. Maaşım ancak kirama yetiyor.’ Dolayısıyla biz bu talebimizin makul olduğunu düşünüyoruz.”

Aydınlık

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.