Memur Enflasyona Yenilmemeli

Memur Enflasyona Yenilmemeli
Memur ve emeklinin 2022 Ocak ayında ilk altı aylık dönem için %5 + %2,5 toplam % 7,5 ve geçen yıldan alacağı olan yüzde 22.47’lik enflasyon farkı ekleyerek maaşlara yüzde 30.5 zam yapıldı.

Yapılan %30,5 zam alım gücünün artması gerekirken yüksek enflasyonun devam etmesiyle birlikte her ay maaşların alım gücü azalmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyatları (TÜFE) ocak ayında yüzde 11,10 artış gösterdi. Aralık ayında yüzde 36.08 olan yıllık enflasyon yüzde 48,69'a yükseldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun Nisan ayında zirveye ulaşacağını fakat yüzde 50 seviyesini aşmayacağını yönünde beyanları mevcuttur. Bakan Nebati daha önce enflasyonun Ocak ayında zirve yapacağını düşündüklerini ifade etmişler ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayı enflasyon yüzde 11,10 açıklamıştır.

En iyimser tahminle enflasyon Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayında her ay tahmini % 3 çıkmış olsa toplam yüzde 15 enflasyon farkı oluşur.

Ocak ayında % 3,60, Şubat % 3, Mart %3, Nisan %3, Mayıs % 3 ve Haziran % 3 olmak üzere toplam % 18,6 fark oluşması beklenmektedir. Ocak ayından başlayarak memur maaşları her ay erimeye devam edecektir.

1997 yılında Refahyol hükümeti döneminde uygulandığı gibi 2022 yılında yüksek çıkması beklenen enflasyondan memurların en az zararla çıkmak için eşel mobil sistemi uygulanabilir. Eşel mobil uygulanmadığı takdirde memurlar her ay enflasyon oranında kayıp yaşayacaktır. Bu kayıpların yaşanmaması için her ay enflasyonda yaşanan artış farkının memurlara yansıtılması tamamen ülkemizin insanlarının gelirlerini korumasına ekonominin canlanmasına vesile olacaktır. Her geçen gün borçlanan ve kredi batağına sürüklenen Memur ve emeklisi bir çıkmazın içine girmektedir. Hükümetin 1997 yılında Refahyol hükümeti döneminde uygulandığı formülü devreye alması memur ve memur emeklisinin yüzünü güldürecektir. Devlet milleti için vardır, millette devletin varlığı için hizmet eder. Bu kapsamda milletimizin ekonomik dar boğazdan kurtulması için atılacak her bir adım değerlidir. Memurda alınan gelir vergisinin %15 olarak sınırlandırılması dahi büyük yarar sağlayacaktır. Eğitimde Çalışanlar Birliği Sendikası olarak bizler kamu çalışanlarının hakkı için hükümetten beklentilerimizi ifade etmekten geri durmayız. Acil olarak Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı Eşel Mobil Sistemi üzerinde fikir yürütmeli ve geliştirerek kamu çalışanlarını ekonomik krize kurban etmemelidirler. Yönetime talip olanlar, milletin gayri safi milli hâsıla payının artmasına, alım gücünün yükselmesine talip olmuş ve görevi devralmışlardır. O zaman yetkide görevde, hizmette hükümettedir.

CİHAN DEMİRKOL
EĞİTİMDE-BİRLİK-SEN GENEL BAŞKANI

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum