Memurlar için hizmet yıllarından hangileri daha önemli?

Memurlar için hizmet yıllarından hangileri daha önemli?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, bazı haklardan yararlanabilmek için memurlara beirli hizmet süresini tamamlama şartı getirmiştir. Bu yazımızda, bazı haklardan yararlanma bakımından memur için önemli olan hizmet yılı dönemlerinin bazılarından söz edilecektir.

Devlet memuriyetine girenlerin memuriyete ilişkin bazı haklardan yararlanabilmeleri ancak belli hizmet yıllarına ulaşmaları şartıyla mümkün olabilmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, bazı haklardan yararlanabilmek için memurlara beirli hizmet süresini tamamlama şartı getirmiştir. Bu yazımızda, bazı haklardan yararlanma bakımından memur için önemli olan hizmet yılı dönemlerinin bazılarından söz edilecektir.

1 yıllık hizmet

**Adaylık: Devlet memuriyetine girenler süresi en az bir yıl ve en çok iki yıl olan adaylık dönemi geçirirler. Genellikle memuriyette 1 yıllık süreyi tamamlayanlar asil memurluğa geçirilmekle birlikte, bazı kurumlarda ve bazı durumlarda asil memurluğa geçiş 2 yıllık sürenin sonunda da olabilmektedir.

**Yıllık izin: Devlet memurlarının yıllık izin kullanabilmesi için, en az 1 yıllık hizmet süresinin olması gerekir. (Burada söz konusu olan hizmet süresi sadece memuriyette geçen hizmet süreleri değil, memuriyet dışında geçen bazı süreler de bu hizmet süresine dahil edilmektedir.) 

5 yıllık hizmet

**Aylıksız izin: Hizmet süresi 5 yılı aşan Devlet memurları, herhangi bir gerekçe belirtmeksizin 1 yıl süre ile aylıksız izin kullanabiliyorlar. (Burada söz konusu olan hizmet süresi sadece memuriyette geçen hizmet süreleri değil, memuriyet dışında geçen bazı süreler de bu hizmet süresine dahil edilmektedir.) 

**Üst kademe yönetici kadrolarına atanma: 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine ekli (I) sayılı cetvelde sayılan görevlere atanmada, kamuda ve/veya sosyal güvenlik kurumlarına tabi olmak kaydıyla uluslararası kuruluşlar ile özel sektörde veya serbest olarak en az beş yıl çalışmış olmak şartı da aranmaktadır. (istisnai nitelikteki görevlere atanmada bu şart aranmaz)

**Bazı yönetici kadrolarına atanma: 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine ekli (II) sayılı cetvelde sayılan görevlere atanmada, kamuda en az 5 yıllık hizmet şartı aranmaktadır. (istisnai nitelikteki görevlere atanmada bu şart aranmaz)

**Daire Başkanı kadrosuna atanma: 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine ekli (II) sayılı cetvelde sayılanlar (Bakanlık Daire Başkanları, Gelir İdaresi Daire Başkanları, Vergi Dairesi Başkanları ve Türkiye İstatistik Kurumu Daire Başkanları) dışında kalan Daire Başkanı kadrolarına atamada, yükseköğrenim gördükten sonra 5 yıllık hizmet süresinin bulunması şartı da aranmaktadır. Beş yıllık sürenin hesabında ise Devlet memurlarının kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilen hizmet süreleri dikkate alınmaktadır.

**İl ve bölge müdürü kadroları ile kit yönetim kurulu üyeliklerine atanma: Bu görevlere atamada, kamuda ve/veya sosyal güvenlik kurumlarına tabi olmak kaydıyla uluslararası kuruluşlar ile özel sektörde veya serbest olarak, alanında en az beş yıl çalışmış olmak şartı da aranmaktadır.

8 yıllık hizmet

**Torba kadroya atanma: Hizmet süresi 8 yılı aşan (10 yıldan az) lisans mezunu Devlet memurları, Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri Sınıfı dışındaki hizmet sınıflarının 3 ve 4 üncü derecelerdeki kadrolarına, gerekli diğer şartları taşımaları şartıyla, derece yükselmesi için gerekli süre şartı aranmaksızın kurumlarının takdiri ile atanabiliyorlar. (Burada söz konusu olan hizmet süresi sadece memuriyette geçen hizmet süreleri değil, memuriyet dışında geçen bazı süreler de bu hizmet süresine dahil edilmektedir.) 

10 yıllık hizmet

**Yıllık izin: 1 yıllık hizmet süresini doldurduklarında 20 gün yıllık izin hakkına kavuşan Devlet memurları, 10 hizmet yılını tamamladıklarında yıllık izin süreleri 30 gün olmaktadır. (Burada söz konusu olan hizmet süresi sadece memuriyette geçen hizmet süreleri değil, memuriyet dışında geçen bazı süreler de bu hizmet süresine dahil edilmektedir.) 

**Torba kadroya atanma (5 yıllık hizmet süresinin yeterli sayıldığı görevler hariç): 4 yıldan az süreli yükseköğrenim mezunu olan Devlet memurlarından hizmet süresi 10 yıl ve daha fazla olanlar, Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri Sınıfı dışındaki hizmet sınıflarının 3 ve 4 üncü derecelerdeki kadrolarına, gerekli diğer şartları taşımaları şartıyla, derece yükselmesi için gerekli süre şartı aranmaksızın kurumlarının takdiri ile atanabiliyorlar.

Lisans mezunu olan Devlet memurlarından hizmet süresi 10 yıl ve daha fazla olanlar, Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri Sınıfı dışındaki hizmet sınıflarının ek göstergesi 5300’den düşük olan 1 ve 2 nci derecelerdeki kadrolarına, gerekli diğer şartları taşımaları şartıyla, derece yükselmesi için gerekli süre şartı aranmaksızın kurumlarının takdiri ile atanabiliyorlar.

(Burada söz konusu olan hizmet süresi sadece memuriyette geçen hizmet süreleri değil, memuriyet dışında geçen bazı süreler de bu hizmet süresine dahil edilmektedir.) 

12 yıl hizmet

**Torba kadroya atanma (5 yıllık hizmet süresinin yeterli sayıldığı görevler hariç): 4 yıldan az süreli yükseköğrenim mezunu olan Devlet memurlarından hizmet süresi 12 yıl ve daha fazla olanlar, Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri Sınıfı dışındaki hizmet sınıflarının ek göstergesi 5300’den düşük olan 1 ve 2 nci derecelerdeki kadrolarına, atanmak için gerekli diğer şartları taşımaları şartıyla, derece yükselmesi için gerekli süre şartı aranmaksızın kurumlarının takdiri ile atanabiliyorlar.

Lisans mezunu olan Devlet memurlarından hizmet süresi 12 yıl ve daha fazla olanlar, Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri Sınıfı dışındaki hizmet sınıflarının ek göstergesi 5300 ve daha yüksek olan 1 ve 2 nci derecelerdeki kadrolarına, derece yükselmesi için gerekli süre şartı aranmaksızın kurumlarının takdiri ile atanabiliyorlar.

(Burada söz konusu olan hizmet süresi sadece memuriyette geçen hizmet süreleri değil, memuriyet dışında geçen bazı süreler de bu hizmet süresine dahil edilmektedir.) 

25 yıl hizmet

**Kıdem yılı: Memurların kazanılmış hak aylık derecelerinin/kademelerinin belirlenmesinde esas alınan hizmet sürelerinin tam yıl olan kısımları, ilgililerin kıdem yılı olarak kabul edilmektedir. Kıdem yılı, kıdem aylığı miktarının hesaplanmasında kullanılmaktadır. Kıdem aylığı ise, memurların maaş hesabında ve emekliliğe ilişkin maaş ve ikramiye miktarının hesabında kullanılmaktadır. Aylık ücret ve emeklilik haklarına ilişkin hesaplamalar yapılırken, en çok 25 kıdem yılı esas alınmakta ve bu süreden daha fazla olan süreler ise kıdem yılı uygulaması bakımından hiçbir anlam ifade etmemektedir.

**Emeklilik: Emekli olabilmek için gerekli olan hizmet süresi şartı (8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girmiş olan kadın memurlar için bu süre 20 yıl) tamamlanmış oluyor. (Burada söz konusu olan hizmet süresi sadece memuriyette geçen hizmet süreleri değil, memuriyet dışında geçen bazı süreler de bu hizmet süresine dahil edilmektedir.)  
memurunyeri.com

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum