Müstafi sayılan memur geri görevine nasıl döner?
MÜSTAFİ SAYILAN KİŞİ MEMURİYETE NASIL DÖNER?
Kendileri istifa etmedikleri halde memuriyetten istifa etmiş (müstafi ) sayılarak memuriyetle ilişikleri kesilenler, bazı hallerde yeniden sınav şartı aranmaksızın memuriyete dönebilmektedirler.
Müstafi sayılma (çekilmiş sayılma)
Çekilmiş sayılan (müstafi sayılan) memurun memuriyetle olan ilişiği tamamen kesilmektedir.
Memurun, herhangi bir başvuru şartı aranmaksızın istifa isteğinde bulunmuş sayıldığı (çekilmiş sayıldığı) hallere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun çeşitli hükümlerinde yer verilmiştir.
657 sayılı Kanun hükümlerine göre, örneğin;
**İzinsiz veya kurumu tarafından kabul edilebilecek bir mazereti olmaksızın, görevine kesintisiz 10 gün gitmeyen memur, memuriyetten çekilmiş sayılır.
**Belli bir mazereti nedeniyle aylıksız izin kullanan ve aylıksız izin süresi bitmeden söz konusu mazeretin ortadan kalkan memur, 10 gün içinde görevine dönmezse memuriyetten çekilmiş sayılır.
**Çeşitli sebeplerle kullandığı aylıksız izin süresi bittiğinde görevine dönmeyen memur, memuriyetten çekilmiş sayılır.
**Başka yerdeki bir göreve naklen atanma emrini tebellüğ tarihinden itibaren 15 gün içinde o yere hareket edip belli yol süresini izleyen iş gününde görevine başlamayan memur, kendisine tanınacak aylıksız 10 günlük süre sonunda da belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın yeni görevine başlamazsa, memuriyetten çekilmiş sayılır.
**Mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere, kurumlarınca açılacak seçme veya yarışma sınavlarında başarı göstererek ya da dış burslara istinaden (şahsen özel burs sağlayanlar dahil) yurt dışına gitmesine izin verilen memur, izin süresi sonunda görevine dönmezse, memuriyetten çekilmiş sayılır.
Müstafi sayılanların yeniden memuriyete dönüşü
Devlet Memurları Kanunu hükümleri kapsamında çekilmiş (istifa etmiş) sayılanların sınav şartı aranmadan yeniden memuriyete dönebilmeleri, bazı şartların varlığı halinde mümkün olabilmektedir.
a-Bekleme sürelerini tamamlamaları gerekir.
-Çekilmiş (müstafi) sayılanlar, en az 1 yıl geçmedikçe yeniden memuriyete dönemezler.
-Devir ve teslim yükümlülüğü olup da gerekli işlemleri tamamlamadan görevlerinden çekilmiş sayılanlar, en az 3 yıl geçmedikçe yeniden memuriyete dönemezler.
b-Atanacakları sınıfta boş kadro bulunması ve atanacağı kadro için aranan nitelikleri taşımaları gerekir.
c-16.05.1982 tarihinden sonra memuriyetten çekilme ve çekilmiş sayılma sayılarının toplamının ikiden fazla olmaması gerekir. (seçimler nedeniyle veya benzeri türde yasal düzenlemeler gereği olan çekilmeler hariç)
d-Açıktan atama usulü uygulanır. Çekilmiş sayılanlardan gerekli şartları taşıyanların yeniden memuriyete dönebilmesi, açıktan atama uygulamaları kapsamında mümkün olabilir. Burada önemli olan husus, atanmak istenen kurumun ilgiliyi atamayı kabul etmesidir.
Ayrıca, asil memur iken çekilmiş (müstafi) sayılanların ayrıldıkları kuruma ya da başka bir kuruma yeniden memur olarak atanması mümkün olabilirken; aday memur iken çekilmiş (müstafi) sayılanların yeniden memuriyete (yeni bir sınav sonucuna dayanmadan) dönebilmesi ise sadece ayrıldıkları kurumlara olabileceği yönünde uygulama yapılmaktadır.
memurunyeri