Nüfus çalışanlarının sorunları TBMM gündeminde

Nüfus çalışanlarının sorunları TBMM gündeminde
Nüfus müdürlüklerinde çalışan personelin özlük haklarına ilişkin Adana Milletvekili İsmail Koncuk 5 Aralık 2019 tarihinde TBMM'de fazla çalışma ve diğer sorunlar hakkında açıklama yaptı.

Adana Milletvekili, İsmail Koncuk tarafından 5 Aralık 2019 tarihinde nüfus çalışanlarının sorunları Meclis gündemine getirildi.

İSMAİL KONCUK (Adana) – 42’nci madde aslında bir uyum maddesi. Hileli yollarla elde edilmiş sürücü belgelerinin iptal edilmesi ve iptal etmeyle ilgili yetkili makamları belirliyor. Daha önce Emniyet teşkilatındaydı, nüfus idaresine de bu yetki devredildiği için ilgili makam tarafından iptal edilmesiyle ilgili bir madde yani problemli bir madde değil.

Burada nüfus idaresi çalışanlarının durumunu bir değerlendirmemiz gerekir diye düşünüyorum, onlara bir borcumuz var. Nüfus idaresi çalışanları üzerine çok ciddi yükler yükledik. Nüfus cüzdanları zaten üzerlerindeydi, üzerine ehliyet yani sürücü belgelerini de nüfus idaresine yükledik, pasaport işlemlerini nüfus idaresinin üzerine yükledik. Tabii, seçim dönemlerinde nüfus idarelerinin yükü ekstra artıyor fakat bu kadar yük yüklediğimiz nüfus idaresine yeterli sayıda personel atamayı akıl edemedik. Bu kadar yük yüklediğimiz nüfus idaresi çalışanlarına -yani iş yükü neredeyse 3 katına çıkmış- fazla çalışma ücreti olarak ayda 50 saatlik ücret veriyoruz -sadece 50 saat- takriben 300 TL yapıyor ve fazla çalışma süresini yılda 500 saatle sınırlandırmışız. Bakın, şimdi o 500 saat bitti, 10’uncu ayda bitiyor, 12’nci ayda, aralık ayında fazla çalışma yaptırılıyorsa ücret ödenmiyor. Hâlbuki Anayasa’mız gereği angarya yasaklanmış. Bir kere, bu 500 saat sınırını kaldırmamız lazım.

Toplu sözleşmede bir hata yapılmış herhâlde, bu 500 saat sınırlaması yapılmış, bir de şu yapılmış: “Nüfus idaresi çalışanlarına fazla mesai ücreti 5 kat ödenir.” hükmü vardı, bu “3 kat ödenir.” şeklinde düzeltilmiş.

Değerli milletvekilleri, belki malumatınız yoktur, 1 saatlik ücret 2 lira 13 kuruş. Bu ne yapıyor? Saat başına 6 lira filan yapıyor. Gerçi 2020 yılında -Allah razı olsun Maliye Bakanımızdan, memurların fazla çalışma ücretlerine yüzde 6,1 zam yaptı- memurlarımız 2 lira 13 kuruş almayacaklar; 2 lira 26 kuruş alacaklar yani tabiri caizse, bozdur bozdur harca. Bu bir zulüm, bu gerçekten bir zulüm. Siz yeni bir düzenleme yapıyorsunuz, amenna; Emniyet teşkilatından birtakım görevleri alıyorsunuz, doğrudur, katılıyoruz ama bu yükü yüklediğiniz insanların da iş yükünün 3 kat arttığını düşünmüyorsunuz, onların özlük haklarına yönelik bir iyileştirme yapmıyorsunuz. İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun bu konuda bir sorumluluk alması gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle buraya personel ataması yapılması lazım. Gerçekten, geçen gün ben, nüfus idaresine ehliyetim ile nüfus cüzdanımı değiştirmeye gittim, çocuklarımı da götürdüm; başlarını kaldıramıyorlar. 2 polis görevliydi nüfus müdürlüğünde, sağ olsunlar, o polislerimiz de oradaki nüfus memurları gibi memurluk yapıyorlar, çalışıyorlar onlara yardımcı olmak için; öyle bir yükümlülükleri yok aslında ama o arkadaşlarının iş yükünü görüyorlar, oradaki polis memuru arkadaşlarımız da nüfus idaresi çalışanı gibi iş ve işlemler konusunda yardımcı oluyorlar. İşte bütün bunların değiştirilmesi vicdanen de doğrudur.

Ben “İnşallah bütçe kanununda böyle bir düzenleme yapılsın.” diyeceğim ama böyle bir düzenlemenin bütçe kanununda olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla nüfus idaresi çalışanlarına özel bir fazla çalışma esasları düzenlemesi mutlaka yapılmalıdır diyorum.

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum