Orman Muhafaza Memurları Fiili Hizmet Zammından Neden Yararlanmaz?
Devlet Memurlarına verilecek "Fiili Hizmet Tazminatı" Kanunlarda yer alan ve İLO sözleşmesiyle de apaçık ortaya konulan, risk altında çalışan Devlet Memurlarının yapmış olduğu mesleki görevi şayet tehlikeli, bünyesel ve ruhen memuru olumsuz etkileyecek bir meslek grubu ise bu memurun emeklilik için gerekli olan hizmet yılını daha erken tamamlaması için tanınmış haktır.
Ancak Orman Muhafaza Memurları ve diğer Orman çalışanları belli ki mesleklerini her türlü güvenlik önlemleri alınmış ve tüm riskler sıfıra indirilmiş bir şekilde icra ettikleri için bu haklardan faydalanamamaktadırlar.
Her yıl darpedilen, vurulan, yanan, meslek kazaları ve meslek hastalıkları yüzünden yaralanan, sakat kalan, hayatını kaybeden meslektaşlarımız demek ki rakamsal olarak bu hakkı almak için yetersiz kalmaktadır.
Ancak tezata bakın ki OGM bünyesinde üretim işlerinde çalışacak paydaşlarımızdan Orman üretim işlerinin tehlikeli meslek grupları içerisinde yer almasından dolayı sertifika talep etmekteyiz. Yani kurum bizim görev yaptığımız sahayı tehlikeli ve riskli bulurken, bizim bu tehlikeye ve riske uzak, gayet güvenli olarak görevimizi yaptığımızı düşünüyor olmalı. Aksi halde kurumsal olarak fiili hizmet tazminatından yıllar önce faydalanmaya başlamamız gerekirdi.
Ama işimiz arazide, yani açık alanda olması nedeni ile her türlü hava şartlarında görev yapan bir meslek grubu olmamız hasebiyle, sadece bu durumdan ötürü bile bu haktan faydalanmamız gerekirken, bizler bunun haricinde yangınla, kaçak avlanmayla, her türlü biyolojik kaçakçılık ve orman kaçakçılığı ile mücadele etmemize, her arazi koşulunda kesim ve üretim işlerinde görev yapmamıza rağmen, bu haklardan faydalandırılmamış olmamız verdiğimiz emeğe yapılan büyük bir haksızlıktır.
Risk grubu belirlenirken yapılan tanım "GÖREVİN TEHKİKELİ , FİZİKEN ve RUHEN MEMURU OLUMSUZ ETKİLEYECEK İŞLER" ise, Orman Muhafaza Memurlarının bu tarife girebilmesi için daha nelerin olması beklenmektedir.
Yaptıkları işleri gereği bu haktan faydalanan Polis, asker ve İTFAİYE gibi meslek grupları, TBMM üyeleri, dışarıdan atanan Bakanlar, Basın ve gazetecilik kartı sahibi olanlar ve TRT’de basın kartı sahibi olanlar “yıpranma haklarından“ (1 yıl için 90 gün) yararlanmaktadırlar. Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışanlara da fiili hizmet zammı (yıpranma) hakkı verilmesi başlatılmış olup, bu haktan da OGM ve DKMP bünyesinde çalışan Orman Muhafaza Memurları, koruma, istihsal ve yangınla mücadele, kaçak avlanma gibi önemli görevleri yazın korda kışın karda tabir ettiğimiz her türlü hava şartlarında yapmaları, haftanın 7 günü 24 saat esasına dayalı icap nöbeti tutmaları, sürekli tehlikeye ve fiziki zorluklara maruz kalmalarına rağmen faydalanamaktadırlar. Her türlü yırtıcı ve tehlikeli canlılarla (yılan, akrep, ve diğer yırtıcılar) aynı ortamda görev yapmak belki de en az risk altında olduğumuz durumdur.
Bunların tamamı birlikte ele alındığında ve mesleğimizin risk analizine bakıldığında da anlaşılabileceği gibi kamuoyunca da malumdur. Tüm bu ağır çalışma şartları yetmezmiş gibi bir de üzerimizde bulunan zimmet sorumluluğu bizi psikolojik olarak baskı altına almış, bir çok arkadaşımız bu iş yükü ve baskıya dayanamayarak maalesef intihar yolunu seçmişlerdir.
Sonuç olarak Orman Muhafaza Memurları haketmedikleri hiçbir şeyi talep etmedikleri gibi, geç kalınmış bu konunun bir an önce gündeme alınarak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununun 40. maddesine her türlü orman ve kaçakçılık işlerinde görevli Orman Çalışanlarının da eklenerek bu mağduriyetin bir an önce giderilmesini talep etmektedirler. Bu bağlamda Orman Muhafaza Memurları tüm kamu oyunun desteklerini beklemektedir.
ORMAN MUHAFAZA MEMURLARI BİRLİĞİ
Kamubiz.com ÖZEL