Sözleşmeliden kadroya geçen personelin maaşı 2 bin 400 lira düştü

Sözleşmeliden kadroya geçen personelin maaşı 2 bin 400 lira düştü
Dekordan kostüme, ışıktan sese kadar perde arkasındaki çok sayıda işe imza atan sanat emekçilerinin maaşı kadroya geçtikten sonra 2 bin 400 lira düştü

AK Parti iktidarının kadro vaadi Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası gibi kültür ve sanat kurumlarındaki teknik personel için hayal kırıklığıyla sonuçlandı. Dekordan kostüme, ışıktan sese kadar perde arkasındaki çok sayıda işe imza atan sanat emekçileri, kadroya geçtikten sonra maaşlarında 2 bin 400 lira düşüşle karşılaştı. Maaşları 12 bin 200 liradan 9 bin 800 liraya düşen emekçiler, zorlu geçinme koşullarının daha da ağırlaştığını belirtti.

"Onlar tiyatronun görünmez kahramanları" dediği emekçiler için adil bir düzenleme isteyen Kültür Sanat Sen Başkanı Ahmet Özbek, sahne üstü ve sahne gerisinde çalışan teknik personelin durumunu değerlendirdi.

Maaşlar  12 bin 200 lira dan 9 bin 800 liraya düştü

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

Özbek, sözleşmeli çalışırken yaklaşık 12 bin 200 lira maaş alan emekçilerin, maaşlarının kadroya geçtikten sonra 9 bin 800 liraya düştüğünü ifade etti.

Özbek, teknik personelin ayrıca vergiden muaf maaş istediğini belirterek çalışma koşullarının ağırlığınının dikkate alınarak yeni teknik personel alımı yapılması gerektiğini vurguladı.

Özellikle 20-30 yıllık kadrolu çalışan emekçilerin, sözleşmeli temizlik personelinden daha düşük maaş aldığına dikkat çeken Özbek, emekçilerin kadrolu olmalarının kendilerine güvence sağladığını ancak maaşlarının düşmesi nedeniyle zorlu bir süreç yaşadıklarını ifade etti. Özbek, teknik personelin maaşlarının düzeltilmesi ve vergiden muaf olması taleplerine vurgu yaptı.

Sahne arkasında çalışan bir emekçi ise, maaşların düşürülmesinden dolayı yaşadıkları zorlukları BirGün’e anlattı:

"Maaşımızın 12 bin liradan 9 bin liraya düşmesiyle şok yaşadık. Devlet bu açığı ikramiye ile kapatmaya çalışıyor. Bu hak edilmiş ikramiye maaşlardan ayrı bir unsur. Emekçiler ağır çalışma koşulları nedeniyle hak ettikleri için bu ikramiyeyi alıyor. Sahne arkası emekçiler tonlarca ağırlıktaki dekorları taşıyor, kurup söküyor ve sık sık meslek hastalıklarıyla boğuşuyor. Bel fıtığı, kas yırtılması gibi sorunlarla mücadele ediyorlar. Emekçiler, sadece insan onuruna yakışır çalışma koşulları ve adil ücret talep ediyor. Ayrıca maaşlarımızın en düşük memur maaşı olan 11 bin 688 liranın altında olmaması gerektiğini vurguluyoruz. Kadro sonrası işten çıkarılma korkumuz ortadan kalktı ancak mevcut ücretlerle bu koşullarda geçinmemiz mümkün değil. Maaşlarımız en az memur maaşı seviyesine çıkarılmalı. Bu zor hayat koşullarında ancak bu şekilde bir nebze nefes alabiliriz."

Işıl ÇALIŞKAN / Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.