Tarım Bakanlığı personelinin üretimi teşvik primi arttı

Tarım Bakanlığı personelinin üretimi teşvik primi arttı
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı ile Tarım ve Orman Bakanlığında, bazı memurlara ödenen üretimi teşvik primi 2020-2021 miktarı artırıldı. Tarım memurlarına yılda bir defa ödenen bu ilave ödeme 2020 ve 2021 yılları için 8000 göstergeye yükseltilerek yapılacak ödeme en çok “1.152 TL olacak.

PRİM ALAN BAZI PERSONELE YAPILAN İLAVE ÖDEME ARTTI

Teşvik primi ödemesinden yararlanan Tarım ve Orman Bakanlığı personeline, yılda bir defa olmak üzere yapılan ilave ödemenin miktarı arttı.

Kamu görevlilerinin 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin mali ve sosyal hakları konusunda belirlemeler içeren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı, teşvik priminden yararlanan bazı kamu görevlilerine ilave ödeme yapılması uygulamasını devam ettirirken, yapılan ödemenin miktarını artırdı.

Tarım ve Orman Bakanlığında bazı personel üretimi teşvik primi alıyor

969 sayılı “Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Merkez ve Taşra Kuruluşlarına Döner Sermaye Verilmesi Hakkında Kanun”,  döner sermaye işletmelerinden elde edilen kârın % 80'ine kadar olan kısmının Bakanlık kadro ve pozisyonlarında bulunan personelden kârın elde edilmesinde emeği geçen personele (memur ve 4/B personel) katkıları oranında ve asgari ücretin yıllık brüt tutarının iki katını aşmamak üzere üretimi teşvik primi olarak ödenmesine imkan vermektedir.

Kanundaki bu düzenlemeye dayanılarak çıkarılan “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Uygulama Yönetmeliği” ile de, Bakanlığa bağlı döner sermayeli işletmelerin malî ve idarî işlemleri ile elde edilen kârdan üretimi teşvik primi dağıtılmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Bu düzenlemelere göre, bir personele bir yılda ödenecek üretimi teşvik priminin brüt miktarı, dağıtıma esas kârın elde edildiği yıla ait asgari ücretin yıllık brüt tutarının iki katını geçemiyor. 2019 yılında geçerli olan asgari ücret rakamına göre, döner sermaye işletmelerinin 2019 yılına ilişkin kârından dağıtılacak üretimi teşvik primi, bir personel için en çok brüt 61.402 TL olabiliyor. Bu tutardan gelir vergisi ve damga vergisi de kesiliyor.

Üretimi teşvik primi ödenen personelin ilave ödemesi

2017 yılında imzalanan 4.Dönem Toplu Sözleşme, Tarım ve Orman Bakanlığında üretimi teşvik priminden yararlanan personele ilave ödeme yapılması imkanı getirmişti.  Yapılan belirlemeyle, Bakanlıkta üretimi teşvik priminden yararlanan personele, söz konusu ödemelerin yapılmasından önce ve yılda bir defa olmak üzere, 6000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarı geçmemek üzere ilave ödeme yapılması sağlanmıştı.

İlave ödemede esas alınan 6000 gösterge, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı ile 2020 ve 2021 yılları için 8000 göstergeye yükseltildi.

Bu belirlemeye göre, 2020 yılının ilk altı ayında geçerli olacak aylık katsayısına göre,  üretimi teşvik priminden yararlanan personele yapılacak ilave ödemenin miktarı en çok “1.152 TL” tutarında olacak. Bu ödemeden gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılacak.
memurunyeri

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum