Tuncay Cengiz: Memura verilecek 22 bin TL maaş yeterli değil

Tuncay Cengiz: Memura verilecek 22 bin TL maaş yeterli değil
Savunma Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) Genel Başkanı Tuncay Cengiz'in, memur maaşına yapılacak zamma yönelik açıklamaları:

Memura verilmesi öngörülen 22 bin TL ücretin yeterli olmadığına dikkat çeken Cengiz, “En düşük işçi ücretinin Ocak 2023 ayından geçerli olmak üzere 22.000 TL’ye çıkarılması ile birlikte Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından seçim öncesinde “en düşük memur maaşının 22.000 TL’ye çıkarılacağı” açıklanmış, ancak bugüne kadar yapılan açıklamalarda teknik bir detay verilmemiştir” dedi.

CENGİZ: KİMSENİN ALDIĞINDA GÖZÜMÜZ YOK
Açlık ve yoksulluk sınırlarını hatırlan Cengiz, yaptığı açıklamada önemli ücret kalemlerinin yetersizliğini belirterek, “Bu arada, Çalışma ve Sosyal Bakanlığından yapılan açıklamada asgari ücretin Temmuz 2023 ayından geçerli 11.402 TL olduğu açıklanmıştır. TÜRK-İŞ verilerine göre Mayıs 2023 ayı dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 10.360 TL, yoksulluk sınırı ise 33.750 TL olarak açıklanmıştır. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının yayımladığı “Türkiye Ekonomisinde Haftalık Gelişmeler ve Genel Görünüm 16 Haziran 2023” başlıklı raporunda yer alan “Seçilmiş Ücret ve Aylıklara İlişkin Bazı Göstergeler” tablosunda, En Düşük Memur Maaşı 10.441,9 TL, Ortalama Memur Maaşı ise 12.200,5 TL, Ortalama Kamu İşçisi Ücreti 21.711,8 TL olarak gösteriliyor. Bu arada hatırlatalım, en düşük işçi ücretine dört ikramiye iki tediye ve sosyal yardımlar ile Temmuz 2023 ayında eklenecek %15 artış dahil değil. Dahil edildiğinde en düşül işçinin aylık geliri ortalama 33.000 TL oluyor. Memura önerilen? Temmuz 2023 ayı için sadece 22.000 TL en düşük ücret… Kimsenin aldığında gözümüz yok. Ancak bu durum adil değil. Devleti temsil eden üniversite mezunu bir memurun aldığı ücretin yoksulluk sınırı altında olmaması gerekir” şeklinde konuştu.

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

“EK ÖDEMELER GÜNCELLENMELİ”
Memur ücretlerinin iyileştirilmesinin yanında önemli bazı iyileştirmelerin de olması gerektiğine dikkat çeken Cengiz, “Öncelikle, memurların 6.700 TL olan taban aylığı 22.000 TL’ye, 985,76 olan aile yardımı 3000 TL’ye, bir çocuk için 108 TL olan çocuk yardımı 1000 TL’ye çıkarılmalı, 1994-2005 yılları arasında 375 sayılı KHK kapsamında memurlara ödenen “Lojman Tazminatı” üç grup halinde Ankara, İstanbul ve İzmir için 8.500 TL, diğer büyükşehirler için 8000 TL, diğer iller için 7500 TL olacak ve yılda bir güncellenecek şekilde tüm memurlara yeniden ödenmelidir” diye konuştu.

YILDA 4 KEZ İKRAMİYE ÇAĞRISI
Enflasyonist ortamda memurların ciddi hak kayıpları olduğunu da hatırlatan Tuncay Cengiz,

Memur maaşlarına dönemler halinde yansıtılacak enflasyon farkları, enflasyonist ortamlarda aylık olarak ücretlere yansıtılmalı, memurların vergi dilimi yüzde 15’te sabitlenmeli, ülkenin ekonomik büyüme oranları memur maaşlarına yıllık bazda ayrıca yansıtılmalıdır.

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

Memurlara, ocak ve temmuz ayları ile Ramazan ve Kurban Bayramları olmak üzere yılda dört defa net birer maaş tutarında ikramiye verilmedir. Yemek yardımı olarak, öğle yemekleri ücretsiz verilmeli, fazla mesai yapan memurlara ücretsiz akşam yemeği de verilmelidir. Giyecek Yardımı Yönetmeliği güncellenmeli, yardım cins ve esasları ile miktarları piyasa gerçek ve rayiçlerine uygun hale getirilerek amaca hizmet etmesi sağlanmalıdır. Fazla mesai saat ücreti, Temmuz 2023 ayından geçerli olmak 55 TL’den az olmamalı, katsayıya bağlanarak güncelliğini yitirmemesi sağlanmalıdır” dedi.

EL ATILMASI ELZEM DİĞER KONULAR

Mali iyileştirmelerin dışındaki birçok konunun da varlığını ifade eden Cengiz, kurumlar, kadrolar ve sınıflar bazında yapılması gereken elzem konuları şöyle sıraladı:

-Birinci dereceye gelmiş tüm memurlara sınıf ayırımı yapılmaksızın 3600 ek gösterge verilmeli, hiyerarşik düzen çerçevesinde tazminat yansıtma oranları artırılmalı, polis, bekçi, uzman erbaş ve astsubay emeklilerine verilen 1200 TL ek ödemenin, maluliyet, eğitim vb. nedenlerle birinci dereceye gelemeyen tüm memur emeklilerine de verilmesi sağlanmalı, ayrıca 5510 sayılı Kanuna göre işe alınan memurlar ile 15 Ekim 2008 tarihinden sonra işe alınan 5434 sayılı Kanuna tabi memurların emekli maaşı bağlama sistemi eşitlenmelidir.

-Şef, Müdür Yardımcısı, Başmühendis ve Müdür/Şube Müdürü kadrolarında görev yapan orta ve alt düzey yönetici personele 2000 puan görev ve 8000 puan makam tazminatı verilmeli, Gelir İdaresi ve/veya SGK Merkez Müdür ve Müdür Yardımcıları gibi müstakil birim yöneticiliği yapan personele “temsil tazminatı ve temsil ödeneği” verilmelidir.
Bu çalışmalarda 28 Kasım 2022 tarihinden sonra göreve başlayan sözleşmeli personel unutulmamalı, kadrolu memurlar ile eşdeğer düzeyde ücret artışı sağlanmalı, aynı şekilde Dışişleri Bakanlığı yurtdışı teşkilatında görevli “sözleşmeli personelin” döviz bazında ödenen ücretleri iki kat artırılmalı, bulunulan ülkenin enflasyon farkları ücretlere yansıtılmalı, sıla bileti, eğitim yardımı, kira yardımı vb. yardımlardan yararlanmaları sağlanmalıdır.

-Kamunun kanayan yarası “Yardımcı Hizmetler Sınıfı” kaldırılmalı, mevcut personel eğitim ve mesleklerine uygun diğer hizmet sınıflarına atandırılmalıdır.

-Emekli kamu mühendislerine 5510 sayılı Kanun kapsamında 15.000 puan karşılığı ek ödeme yapılmalıdır.
Kariyer uzmanlıklarında taşra-merkez ayrımının kaldırılmalı ve mali hak dengesi sağlanmalı, ayrıca Yeterliğe Tabi Gelir Uzmanlarının görev tanımları yapılarak inceleme yetkisi verilmelidir

-Millî Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli memurlara, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda yapılacak düzenleme ile “4000 gösterge puanı karşılığı Ek Ödeme” yapılması sağlanmalıdır.

-Millî Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kurumlarda görevli “Kurum Tabipleri” “Hemşireler” ve “Diğer Sağlık Çalışanlarının” göz ardı edilen mali hakları ve ek ödemeleri Sağlık Bakanlığındaki emsalleri ile eşitlenmelidir.

-EYT ve prim borçlarının yapılandırılması kapsamında iş yükü oldukça artan Sosyal Güvenlik Kurumu kadro ve kuruluşunda yer alan personele, “%50 oranında Sosyal Güvenlik Tazminatı” ayrıca ödenmelidir.
Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünde fazla çalışma karşılığında üniformalı personele verilen tazminat ve ücretlerin benzeri şekilde bu kurumlarda görevli sivil Devlet memurlarına da “Asayiş Tazminatı” verilmelidir.

-Gelir İdaresi çalışanlarımızın vergi vb. kamu borçlarının yapılandırılması kapsamında artan iş yüklerinin tazmini için “Mali Hizmetler Tazminatı” verilmelidir.

-Kamuda uzmanlığı ve hakkaniyeti sağlamak amacıyla; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36’ncı Maddesinde, “Savunma ve Güvenlik Hizmet Sınıfı”, “Mali Hizmetler Sınıfı”, “Sosyal Güvenlik Hizmetleri Sınıfı” ve “Adalet Hizmetleri Sınıfı” ihdas edilmelidir.

-Millî Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünde görevli sivil Devlet memurları ile Ticaret Bakanlığında görevli Gümrük Muhafaza ve Gümrük Muayene Memurlarına, taşınan riskler karşılığında yılda 45 gün olacak şekilde “Fiili Hizmet Süresi Zammı (Yıpranma)” verilmelidir.
anadolugazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum