Uzman erbaşlara kadro ve özlük hakları üzerinde çalışılıyor

Uzman erbaşlara kadro ve özlük hakları üzerinde çalışılıyor
Uzman erbaşların kadro sorunları ve özlük hakları Mecliste gündeme getirildi. Uzman çavuşların ordu evlerine alınmaması, kadro verilmesi ve beylik silahlarıyla ilgili TBMM'de görüşme yapıldı.

Uzman erbaşların kadro sorunları ve özlük hakları Mecliste gündeme getirildi. Uzman çavuşların ordu evlerine alınmaması, kadro verilmesi ve beylik silahlarıyla ilgili TBMM'de görüşme yapıldı..

İZZET ULVİ YÖNTER (İstanbul) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri…Uzman çavuşlarımızın sorunları hakkında söz almış bulunuyorum. 

Şimdi, uzman erbaşlarımızdan, uzman çavuşlarımızdan bahsetmeden evvel merhum Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Sahnenin Dışındakiler” isimli eserinin bir yerindeki bir ifadeyi sizlerle paylaşmak istiyorum, merhum Tanpınar diyor ki: “Orada bir mücadele var, orada bir muharebe var, orada mukadderatımız halledilecek. Asıl sahne orası, biz bu sahnenin dışındayız, sadece seyirciyiz.” Değerli arkadaşlarım, biz sahnenin dışında filan değiliz, sahnenin dışında da olmak istemiyoruz, aslı sahnede olan Anadolu’da yani vatan topraklarında, mücavir topraklarda, Orta Doğu’da, El Bab’ta, İdlib’te, Başika’da, Afganistan’a kadar görev yapan uzman çavuşlarımızın sorunlarının çözülmesini istiyoruz. Bir veriyi sizlerle paylaşmak istiyorum: 20 Temmuz 2015’ten bu tarafa 1.346 şehidimizi vatan topraklarına emanet ettik. Bunlardan 448’i de uzman çavuştu. Biz uzman çavuşlarımızın sorunlarını niçin çözmek için harekete geçmiyoruz değerli arkadaşlarım? Uzman çavuşlarımızın meselesi aslında çok ağır ama çözümü de bir o kadar kolay. Bu kardeşlerimiz 3269 sayılı Kanun’a tabi sözleşmeli personel. Ve kardeşlerimiz diyor ki: “Vatan savunmasının sözleşmesi olmaz.”  Buyurunuz, hep birlikte 3269 sayılı Kanun’u tadil edelim ya da yeni baştan yazalım. Türk Silahlı Kuvvetlerinin şerefli mensubu, kahraman uzman çavuşlarımızın statüsünü tekrar belirleyelim ve bunları kadroya alalım. Bu konuda bir engel var mı? Bu konuda…

Sayın Başkanım, lütfen, istirham ediyorum, bir kez daha uyarıda bulunabilir misiniz? Çünkü şu anda uzman çavuşlarımız bizi dinliyor.

İSMAİL TAMER (Kayseri) – Dinliyoruz, çok da takdir ederek dinliyoruz.

İZZET ULVİ YÖNTER (Devamla) – Allah razı olsun, sağ olun. Takdir ediyorsunuz, takdir ediyoruz, aynı şeyleri düşünüyoruz. O zaman lütfen gelin şu işi çözelim, şu meseleyi halledelim.

BÜLENT TURAN (Çanakkale) – Uzmanlarla görüştük, çalışıyorlar.

İZZET ULVİ YÖNTER (Devamla) – Teşekkür ederim Sayın Grup Başkan Vekilimize. Sağ olun ilginizden dolayı ama bu konu gün geçtikçe daha çok kanıyor, mağduriyetler daha çok artıyor. “E sözleşmeyi halledeceğiz.” Halletmeliyiz, kadroya almalıyız.

Diğer bir sorun, uzman çavuşlarımızın, 3269 sayılı Yasa’nın 13’üncü maddesinden kaynaklanan bir mağduriyetleri var. Beylik tabancaları yok değerli arkadaşlarım. Beylik tabanca yok bunların. 13’üncü madde, bedeli karşılığında uzman çavuşlarımıza zati tabancılarının verileceğini ifade ediyor. Fakat uzman çavuşlarımız sözleşme imzaladıktan sonra zati tabancalarını almak için belki bir yıl, belki iki yıl bekliyorlar. Bu esnada da maalesef çarşıda, pazarda şehit oluyorlar, teröristlerin hain kurşunlarına hedef oluyorlar. Siz bunu vicdanınıza sığdırabiliyor musunuz, kabullenebiliyor musunuz? Değerli Grup Başkan Vekilimiz, bu beylik tabanca nereye kadar bir kenarda bekleyecek? Uzman çavuşlarımız, millî tabanca değil, eski tabanca değil, çakaralmaz değil, analarının ak sütü gibi tertemiz, teknolojik gücü, atış gücü yüksek silah istiyorlar. Verelim bu arkadaşlarımıza, verelim bu kardeşlerimize.

Üçüncü olarak…

İZZET ULVİ YÖNTER (Devamla) – Arkadaşlar, tabancadan başka derdimiz çok var. Bunlar kahraman uzman çavuş. Uzman çavuşların meselesinin çözülmesini istemiyor musunuz? Niye rahatsızsınız? Neden rahatsızsınız? Bu tabanca değil, bu vatan meselesi, istiklal meselesi, istikbal meselesi. Şu anda binlerce, on binlerce uzman çavuşumuz biz izliyor. Niye rahatsız oluyorsunuz?

İZZET ULVİ YÖNTER (Devamla) – Üçüncü olarak uzman çavuşlarımız ordu evlerine alınmıyor.

İZZET ULVİ YÖNTER (Devamla) – Uzman çavuşlarımızın dağda taşta girmediği yer yok. Şehadete giriyor, mücadelenin en derinine giriyor, fedakârlık yapıyor ama uzman çavuşlarımız orduevine giremiyor.

Arkadaşlar, bu çelişkiyi çözmek zorundayız. Bunun için bir kanun düzenlenmesine gerek yok, idari bir tasarruf, bir talimatname yetecek. Bu niye çok görülür? Uzman çavuşlarımız, uzman jandarmalar niye orduevlerine giremiyor? Ne var orduevinde? Ordunun bir mensubu orduevine niye giremeyecek, ben bunu anlamıyorum. Sizin de, inanıyorum ki, anlamadığınızı düşünüyorum.

Değerli milletvekili arkadaşlarım, bir de bu, tabii, uzman çavuşlarımızın emeklilikle ilgili sıkıntıları var. Bunlar prim gün sayısı dolduktan sonra uzman çavuşluktan sivil memurluğa geçiyor ve oradan emekli oluyorlar.

İZZET ULVİ YÖNTER (Devamla) - Sivil memurluktan emekli olduktan sonra uzman çavuşlukta kazandıkları hiçbir hakkı alamıyorlar. Bunun da düzenlenmesi ve düzeltilmesi lazım.

Sözlerime son verirken hepinizi saygılarımla selamlıyorum, teşekkür ediyorum.

MAHMUT TANAL (İstanbul) – Talebim şu: Bu uzman çavuşlara kadro verilmesi ve beylik silahıyla ilgili kanun teklifini verdik, Türkiye Büyük Millet Meclisinde bekliyor. Siyasi iktidarın derhâl bunu gündeme getirmesini talep ediyoruz.

BÜLENT TURAN (Çanakkale) – Sayın Başkan, ben de Meclise bilgi vermek için zapta geçsin diye söylüyorum.

Sayın vekilimizin ifade ettiği konuyla ilgili daha önce hem gruplarla görüştük hem uzman çavuşlarımızın dernekleri, vakıfları var, onlarla görüştük, bu konuyla ilgili talepler ilgililere, Hükûmetin ilgilisine, Genelkurmay Başkanına iletildi. Bazı teknik engeller var, bunlar çalışılıyor. Ümit ediyorum kısa sürede çözülecektir.

Teşekkür ediyorum.

Kamubiz.com ÖZEL HABER

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
4 Yorum