Kamudaki sürekli işçiler DİKKAT! Tayin hakkı, meslek kodları, ücretleri ve tüm işçilere aynı statatü TBMM'de

Kamudaki sürekli işçiler DİKKAT! Tayin hakkı, meslek kodları, ücretleri ve tüm işçilere aynı statatü TBMM'de
İstanbul Milletvekili İskender BAYHAN, 696 sayılı KHK ile sürekli işçi kadrosuna geçen personelin sorunları Meclis gündemine taşıdı.

696 Sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçirilen sürekli işçilerin mağduriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a soruldu. İstanbul Milletvekili İskender BAYHAN tarafından Meclis'e sunulan önergede sürekli işçilerin tayin hakkı, meslek kodları, ücretleri ve kamuda çalışan tüm işçilere aynı statatü dile getirildi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Işıkhan tarafından Anayasa'nın 98, TBMM îç Tüzüğünün 96 ve 99 uncu maddeleri gereğinee yazılı olarak eevaplandınimasını arz ederim. 19.10.2023 İskender BAYHAN/ İstanbul Milletvekili

2018 yılında hastanelerde çalışan 150 bin kadar işçi 696 Sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçti. Fakat işçilerin mağduriyetleri sürüyor. İşçilere tayin hakkı tanımazken kurum içi zorla yer değiştirmeler, geciken ödemeler ve meslek kodlarının yaptıkları işe uygun olarak düzenlenmemesi, kadroya geçen işçilerin taşeron zihniyeti ile çalıştırıldığına işaret etmektedir.

Ege Üniversitesi Hastanesi'nde temizlik, yemekhane, hasta bakım, laboratuvar, bilgi işlem gibi hastanenin farklı birimlerinde çalışan 1860 işçiden çoğunluğu, SGK kayıtlarına göre gerçek yaptıkları işte değil "Sürekli İşçi (Temizlik Görevlisi)" statüsünde gösterilmektedir. Fakat mevzuata göre sigortalıların fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodu kullanılmak zorundadır. Hatta 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 102'nei maddesinin birinci fıkrasının (n) bendi uyarmca meslek kodunu doğru bildirmeyen işverenlere idari para cezası uygulanmaktadır. Mevzuata aykırı bir şekilde kod uygulaması üniversite hastanelerinde çalışan emekçileri mağdur etmektedir. Asli işlerinden farklı meslek kodlarının Mİlanılması, iş sağlığı ve iş güvenliğini riskini artırmak; işçilerin iş tanımı dışındaki işlerde görevlendirilmesinin dayanağı yapılmakta, mobbing ve baskıyı da artırmaktadır.

Ücret, işçilerin temel yaşam kaynağıdır. İşçilerin ücretinden başka geliri yoktur. Ödenmemesi veya gecikmesi ciddi bireysel ve toplumsal sorunlara yol açmaktadır. Ancak, üniversite hastanelerinde çalışan işçilerin geriye dönük alacakları ve sosyal hak ödemelerinin merkezî bütçe yerine döner sermayeye bağlanmış olması işçilerin ödeme sıkıntısı yaşamalarına sebep olmaktadır. Örneğin; Sağlık-İş sendikasında örgütlü olan Ege Üniversitesi Hastanesinde çalışan işçiler toplu iş sözleşmesinden doğan geriye dönük alacaklarım ancak eylem yaparak ya da sendikal faaliyetlerinin neticesinde elde edilmişlerdir. İşçilerin ücret ve alacaklarının merkezi idareye bağlanmaması durumunda benzer hak kayıpları sürekli yaşanacaktır. İşçilerin

Bu mağduriyetlerinin çözülmesi ve gerçek bir kadroyla iş güvencelerinin garantiye alınması iş barışının sağlanması açısından önem arz etmektedir.

Bu bağlamda;

1- Bakanlığımız, kamuda sürekli işçi kadrosuyla çalışan işçiler için gerçeğe aykırı kod uygulamasının sona ermesi için herhangi bir girişimde bulunacak mıdır?

2- 696 Sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilerin tayin hakkının sağlanması için mevzuat düzenlemesi dahil çalışma yürütmeyi düşünüyor musunuz?

3- KHK ile kadroya geçirilen işçilerin ücretlerinin gecikmesi, düzensiz ödemelerin sona ermesi merkezi bütçeden ödenmesi dahil çözümler üretmeyi ve tedbir almayı düşünüyor musunuz?

4- İş yaşamında, aynı veya benzer işi yapan işçilerin farklı statüde olması Anayasanın eşitlik ilkesine ve İş Kanunu'nun ruhuna aykırıdır. 696 Sayılı KHK ile sürekli işçi kadrosuna geçen işçilerle kamu işçileri arasındaki farkı ortadan kaldırmayı ve kamuda çalışan tüm işçiler için 657 Sayılı Kanun'un 4/D statüsünün sağlanmasını düşünüyor musunuz?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
15 Yorum