Memur ve emeklilere temmuz müjdesi: Maaşlara 3 düzenleme birden yapılacak!

Memur ve emeklilere temmuz müjdesi: Maaşlara 3 düzenleme birden yapılacak!
Merkez Bankası'nın Nisan ayı Anketi'ne göre oluşan enflasyon beklentisi memur ve emekli maaşlarını nasıl etkileyecek? İşte 6 aylık tahmini enlasyon oranları, refah payı ve toplu sözleşme zammına göre memur, emekli zam oranları tahminleri...

Ocak 2024'te SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ve memurlara yapılan zam oranları, enflasyon ve toplu sözleşme zammı olmak üzere iki bileşenden oluşmuştu. Bu oranlar sonucunda en düşük emekli maaşı 10 bin TL'ye, en düşük memur maaşı ise 32 bin 860 TL'ye yükselmişti.

Temmuz zammı için ise gözler enflasyon rakamlarına çevrildi. 6 aylık enflasyon oranının netleşmesi ile birlikte emekli ve memur zam oranları

Zam Oranlarını Etkileyecek Faktörler

6 aylık enflasyon oranları

Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ait enflasyon rakamlarının toplamı, emekli ve memur zam oranlarını doğrudan etkileyecek. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Temmuz Çarşamba günü Haziran ayı enflasyon oranını açıklayacak.

Refah payı

Son zamanlarda SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına enflasyon rakamlarının üzerine refah payı da ekleniyor. Temmuz zammında da refah payı gündeme gelebilir. Bu konuda bir karar olması halinde emekli maaşlarında daha yüksek artışlar görülebilir.

Toplu sözleşme zammı

Memurlar için Ocak ayında %15, Temmuz ayında ise %10 toplu sözleşme zammı öngörülüyor. 6 aylık enflasyon oranları ve refah payı gibi unsurlar göz önüne alınarak memur zammı netlik kazanacak.

Nisan Ayı Enflasyon Beklentileri:

Merkez Bankası'nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre piyasa katılımcıları Nisan, Mayıs ve Haziran ayı enflasyon beklentilerini sırasıyla %3,25, %3 ve %2,54 olarak öngördüler. Bu tahminlere göre Tüketici Fiyat Endeksi'nin 2333,06'ya yükselmesi bekleniyor.

Emekli ve Memur Zam Oranları Tahmini:

Eğer piyasa katılımcılarının enflasyon beklentileri gerçekleşirse, Ocak-Haziran dönemi 6 aylık enflasyon oranı %25,47 olacak. Bu durumda emekli ve memur zam oranları şu şekilde hesaplanıyor:

6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 25,47
SSK, Bağ-Kur emekli zammı beklentisi yüzde 25,47
Memur toplu sözleşme zammı yüzde 10
Memur enflasyon farkı beklentisi yüzde 9,10
Memur zammı beklentisi yüzde 20,01

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum