Öğretmen mülakatları nasıl olacak? Yusuf Tekin yeni sistemi anlattı

Öğretmen mülakatları nasıl olacak? Yusuf Tekin yeni sistemi anlattı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın genel seçim sürecinde kaldıracağını açıklamış olduğu öğretmen alımlarında mülakat uygulanmaya devam edecek. DW Türkçe'ye konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni mülakat sistemini anlattı.

Öğretmen atamalarında yeni mülakat sistemi konusunda açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kamera kaydının alınacağını söyledi. Tekin sözlü ve yazılının yüzde ellisinin alınabileceği bir punalama sistemi için TBMM'de yasal değişik yapılması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimler öncesi açıkladığı beyannamede, "Görevin getirdiği zorunluluklar dışında kamu alımlarında mülakatın kaldıracağını" duyurmuştu. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra da dönemin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 12 Mayıs'ta katıldığı bir TV programında, bu yıl alınacak öğretmenler için "Mülakat olmayacak artık Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) puanına göre çok hızlı şekilde atamasını gerçekleştireceğiz. Nasıl engelli öğretmenleri 1 hafta içerisinde atadıysak, dolayısıyla 1 hafta 10 gün içerisinde öğretmen ataması gerçekleşecek. Yani tek kriter KPSS olacak" açıklaması yapmıştı.

Bu açıklamalara karşın seçimlerin ardından göreve gelen yeni bakan Yusuf Tekin, mülakatın devam edeceğini ancak sistemi revize edeceklerini duyurdu. Meclis'in açılış resepsiyonunda DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yeni sisteme dair detaylar verdi.

"Kamera ile denetim yapacağız"

Mülakat yapacak jüride, "başöğretmen", "uzman öğretmen" ve hangi alanda mülakat yapılıyorsa branş öğretmeni olacağını kaydeden Tekin, "Aday kimin huzurunda mülakata gireceğini bilmiyor. Jüri üyeleri kimin mülakata gireceğini bilmiyor. Aday, cevaplarını sınavın son 5 dakikası kağıda yazıp 'şunları söyledim' diye altına imza atıyor. Tüm bunlarla birlikte kamera kaydı alacağız" dedi. Kamera kaydının sadece öğrenci için değil öğretmenler için de önemli bir mekanizma olduğunu söyleyen Tekin, "Kamera, mülakatı yapanlar için de bir denetim mekanizması. Onları da denetlemiş olacağız" yorumu yaptı.

Mülakat sistemine dair tüm önerilere açık olduklarını da kaydeden Tekin, "Bu anlattıklarım dışında öneriniz varsa, objektif ve adil olduğuna inanıyorsanız, getirin onu da uygulayalım. Buna neden itiraz ediyor insanlar, anlamıyorum" dedi. "İtiraz noktası, torpil olacağı yönünde" hatırlatması üzerine Bakan Tekin, "Öğretmenlikte öyle bir durum yok" yanıtı verdi.

Mülakat için kanun gerekir mi?

Bazı öğretmen adaylarının mülakata dair manipülasyon yaptığını öne süren Bakan Tekin, mevcut yasal düzenlemeyi hatırlattı ve mülakatın zorunlu olduğunu söyledi.

2016'da çıkarılan Milli Eğitim Teşkilat Kanunu'nu düzenleyen kanun hükmünde kararnameye göre; öğretmen alımlarında sözlü sınav uygulaması getirildi. 2016'da kurulan sisteme göre KPSS'de belli puan barajını geçen adayların 3 katı aday, mülakata çağrılıyor. Örneğin matematikten 1000 öğretmen alınacaksa 3000 aday mülakata çağrılıyor. Adaylar, mülakat puanına göre öğretmenliğe atanıyor. KPSS puanı ise değerlendirmeye etki etmiyor.

Bakan Yusuf Tekin, yeni mülakat sistemi kurulduğunda yüzde 50 KPSS, yüzde 50 mülakat puanı üzerinden hesaplamayı hedeflediklerini de söylüyor. Ancak "yüzde 50-50" sistemi için de yasal düzenleme şart. Yusuf Tekin, "Yüzde 50 mülakat yüzde 50 KPSS için, parlamentodan yasa geçmeli. O süreç değerlendirilecek. Yasal değişiklik olmazsa eğer, mevcut durumda öğretmen istihdam etmek için mülakatı değiştireceğiz. Parlamento kanunu değiştirirse, biz ona göre hareket ederiz" dedi.

"Arkasında ben duracağım"

"Siz nasıl çocuğunuzu bir okula yazdırırken öğretmeni görüyorsanız, ben de size mahcup olmamak için istihdam ettiğim öğretmeni görmek zorundayım" diyen Yusuf Tekin, bu talebin doğal olduğunu kaydetti. Tekin, "Ben size açık çek veriyorum. Objektiflik için adillik için ne gerekiyorsa bu tedbirleri alalım, diyorum. Kul hakkı yememek üzerine, adaletsizlik yapmamak üzerine kendimi şartlandırmışım. Neden kul hakkı yiyeyim. Tanımadığım birisi için hiç bilmediğim biri için neden, niye beddua alayım" ifadelerini kullandı. "Siz yapmazsınız belki ama ya komisyonlar, jüri yaparsa, bunun garantisi var mı?" sorusu üzerine de Tekin, "Mülakatın arkasında ben duracağım… Ben ona göre komisyonlar oluşturacağım" karşılığı verdi.

KIVANÇ EL / DW TÜRKÇE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum