İşte Memurların Çözüm Bekleyen Sorunları (17 MADDE)

İşte Memurların Çözüm Bekleyen Sorunları (17 MADDE)
Memurların Maaş, Promosyon, Toplu Sözleşme İkramiyesi, Bayram ikramiyesi, 3600 Ek Gösterge, Disiplin Affı, Yemek Parası, Lojman ve Kira Yardımı, Fazla Mesai Ücreti, Yıllık İzinler, Kılık Kıyafet Yönetmeliği gibi konularda çözüm beklediği hususlar var...

1- Maaş Promosyonları: Promosyonlar, enflasyondaki durmayan artışa göre acilen güncellenmelidir ve anlaşmalar yıllık olarak yapılmalıdır.

2- Toplu Sözleşme İkramiyesi: Anayasa Mahkemesince iptal edilen toplu sözleşme ikramiyesi için gerekli kanuni düzenlemeler acilen yapılmalı ve geriye dönük hak kayıpları giderilmelidir.

3- Memur Fakirleşmiştir: En düşük memur maaşı, 2012 yılına kıyasla asgari ücret karşısında 2,5 kattan fazla erimiştir. En düşük memur maaşı, yoksulluk sınırı seviyesine çıkarılmalıdır (Türk-İş: Şubat-2024: 4 kişilik bir aile için: 53.000 TL).

4- Piyasa Gerçekleri ve TÜİK Verileri: İşçilere ve asgari ücrete piyasa gerçekleri üzerinden zam yapılması, memura da TÜİK verileri üzerinden sadece enflasyon farkı verilmesi, asgari ücret-memur maaşı arasındaki makası daraltmıştır. Memur maaşlarının asgari ücret seviyesinden kurtarılması için memura seyyanen zam veya refah payı ödemesi yapılarak bu kaybın telafi edilmesi gerekmektedir.

5- Bayram ikramiyesi: Memurlara da verilmelidir.

6- 3600 ek gösterge: Söz verildiği gibi 1. dereceye gelen tüm memurlara verilmelidir.

7- Disiplin Affı: Terör suçları hariç en son 2005’te çıkarılan memurlar için disiplin affı tekrar çıkarılmalıdır.

8- Aile Yardımları: Eş ve çocuk yardımlarında artış yapılmalıdır.

9- İşçiye Yemek Parası Verip, Memurdan Yemek Parası Alınması: İşçilerde olduğu gibi memurlara da yemek yardımı, 3 ayda bir ikramiye ve tediye ödemesi yapılmalı, işçi ve memur arasındaki sosyal yardım uçurumu giderilmelidir.

10- 5434 ve 5510 Sayılı Kanun’a Tabi (2008 Öncesi ve Sonrası) Memur Ayrımı: Memurlar arasındaki eski ve yeni ayrımı kalkmalıdır. Sosyal güvenlik sistemi açısından 5510 sayılı Kanuna tabi (2008 sonrası) memurların mağduriyeti giderilmelidir. Aylık bağlama oranları %40'tan tekrar %60'a çıkarılmalıdır. Emeklilikte, 9000 gün prim yerine 7200 gün prim şartı getirilmeli, yaş şartları düşürülmelidir.

11- Zam Pazarlığı: Toplu sözleşme görüşmelerinde TÜİK verilerinin değil de işçilerde olduğu gibi piyasa gerçeklerinin gözetildiği bir zam pazarlığı yapılmalıdır.

12- 4688 Sayılı Toplu Sözleşme Kanunu Değiştirilmelidir: Memurlara grev hakkı verilmelidir.

13- Lojman ve Kira Yardımı: Her şehre lojmanlar yapılmalı ve kira yardımı küçük şehirlerdeki memura da yapılmalıdır.

14- Fazla Mesai Ücreti: 10 TL olan saatlik mesai ücreti günün koşullarına göre güncellenmelidir.

15- Mülakat: Görevde yükselme sınavlarında mülakat kaldırılmalıdır.

16- Yıllık İzinler: İşçilerde olduğu gibi hafta sonları yıllık izinden düşülmemelidir.

17- Kılık Kıyafet Yönetmeliği: Tek taraflı kalan kılık kıyafet serbestliği erkek memurlar için de uygulanmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
9 Yorum