Fizyoterapistler 2019 yılında atama bekliyor!

Fizyoterapistler 2019 yılında atama bekliyor!
Fizyoterapistler kpssden en yüksek puanları almış ve en son 91 puanla atamalar kapanmıştır. Kamu hastanelerinde ise çok az sayıda fizyoterapist bulunmaktadır ve hatta bazı hastanelerde neredeyse hiç fizyoterapist yoktur. Fizyoterapistler bir hastaya en az 45 dk seans yapmalıdır birebir çalışmalıdır. Ancak yetersiz fizyoterapist olduğundan, hastalara yetişebilmek için 15 dk lık seanslarla geçiştirilmektedir. Hastalara en az 3 ay sonrasına sıra verilebilmektedir. Bazen fizyoterapist yerine başka personeller f

1961 yılında hacettepe üniversitesinde 30 öğrenci ile başlayan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü, geleceğin en önemli mesleklerinden biri olarak görülmüştür. Yakın tarihimiz olan 2008 yılından itibaren mesleğe bakarak içinde bulunduğumuz zor durumu size anlatmaya çalışacağız.

2008 yılında toplam 427 Fizyoterapi ve Rehabilitasyon öğrencisi  eğitime başlamıştır. 2009 yılında ise toplam 3750 Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü öğrencisi eğitime başlamiş, bunu 2010 yılında  4100 öğrencinin eğitime başlaması takip etmiştir. Günümüzde ise toplam 88 üniversitede Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü açılmış olup, 22.000 mezun fizyoterapist bulunmaktadır. Mevcut 88 üniversite ise yıllık 5600 mezun verme kapasitesindedir ancak bu kapasitenin 1500 ü çeşitli sebeplerle boş kalmiştir. Bu sebeplerden en önemlisi ise atama sıkıntısıdır.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünden 2012 KPSS sınavı ile birlikte toplam 250 kişi atanmıştır.2014 KPSS ile 370 kişinin ataması gerçekleştirilmiştir. 2016 KPSS ile birlikte ise 450 kişilik bir atama olmuştur. 2008 yılından 2018 yılına gelene kadar her yıl verilen mezun sayısında 10 kattan fazla artış meydana gelmişken atama sayılarında ise sadece 200 kişi artmış bu da mesleğin geleceğini yok etmeye başlamıştır. Şüphesiz ki 80 milyonluk ülkemizde kamuda yer alan fizyoterapistlerin sayısının bu kadar az olması, hastalarla fizyoterapistlerin buluşmasını geciktirecek, tedavi sürelerinin çok kısa olmasına neden olacaktır. Bu olumsuzluklar hastaların şikayetlerinin kronikleşmesine ve cerrahi işlem uygulanmasına kadar gitmektedir. Tüm bu aşamalar doktorlarımız ve hastanelerimiz için ekstra zaman kaybına ve devletimiz için ise ciddi oranlarda maddi kayıba neden olmaktadır.

2018 KPSS sınavına ise 16.000'e yakın fizyotarapist girmiş ve ilk 1000 kişinin içinde 200 adet fizyoterapist bulunmaktadır. Alımların artmaması durumunda korkarız ki bölüm 2018 KPSS ile yapılan atamaları 92-93 puanla kapatacaktır. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon mesleğini içinde bulunduğu buhranlı durumdan çıkarmak için biz fizyoterapistlerin ilk etapta devletimizden istekleri ve önerileri şöyledir:

1-) 5000 kişilik bir kadro verilmesi, mesleğimiz için ve fizyoterapistler için yeni bir umut ışığı olacaktır. Sağlık Bakanlığı daha önce Maliye Bakanlığı tarafından onaylanmış fizyoterapistlere verilen 1200 kişilik atama sözünü de yerine getirmemiştir. 2018 KPSS döneminde verilen sözlerin artık tutulması, işsizlik problemimizin çözümü için 5000 kadro verilmesi gerekmektedir.

2-) Devlet Başkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN' ın "HAYALİM" dediği şehir hastanelerine çeşitli meslek gruplarının KPSS ile ataması yapılmasına karşın fizyoterapistlerin taşeron olarak alınması bizlerin "HAYALLERİNİ" yıkmıştır ve adalet kelimesinin anlamını yitirmesine sebep olmuştur.

3-) Her atamada en az 5.000 ataması gerçekleşen hemşirelerin devlet hastanelerinde fizyoterapist eksikliği sebebiyle çalıştırılmasının engellenmesi ve boş kadroların fizyoterapistler ile doldurulması gerekmektedir. Bu sayede hem hemşirelere binen yük azalacaktır hem fizik tedavinin etkinliği artacak hem de fizyoterapist atamasında artış sağlanacaktır.

4-) Ülkemizde 22.000 fizyoterapiste 2.000 fizyoterapi hekimi düşmektedir. Ancak Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü uyguladığı yenilikçi tedaviler alternatif metotlar ile birçok başka alanda ( ortopedi, nöroloji, kardiyoloji ...)  yer alan hekim ile çalışmasının sağlanması gerekmektedir. Bu sayede her hastaya cerrahi müdahale yapılmadan iyileştirilmesinin sağlanması ve devletimize gereksiz yere masraf olmasının da önüne geçilmesi hedeflenmektedir. 

5-) Toplum sağlığı, halk sağlığı ve son olarak obezite merkezlerine fizyoterapist ataması yapılarak hastanelerde aylarca sıra bekleyen ve bu süre zarfında hastaların rahatsızlıklarında kronikleşmenin önüne geçilmesi sağlanacak, vatandaşlarımızın hem kendi sağlığında hem de devletimize ve yönetenlere karşı memnuniyeti artacaktır.

2018 KPSS döneminde 90 puan alan bir fizyoterapist kendi branşında 650-700 arasındadır ve her zaman ki alımlar yapılırsa 90 puan ile atanamama ihtimali çok yüksektir. Başka hiçbir sağlık branşında 90 ve üzeri puanla atanamayan yoktur. Türkiye geneli ilk 1000'de 200, ilk 1500'de 300 fizyoterapist bulunmaktadır.KPSS'nin net bir şekilde en başarılı sağlık bölümüyüz ve en büyük istediğimiz puanlar da göz önünde bulundurularak adil atama yapılmasıdır. 

Tüm fizyoterapistler olarak çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Kamubiz.com ÖZEL

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum