Sağlık Çalışanlarının Maaşları 2022'de Açlık Sınırında!

Sağlık Çalışanlarının Maaşları 2022'de Açlık Sınırında!
Açlık Sınırında Maaşların Reva Görüldüğü Sağlık Çalışanı Artık Laf Değil İcraat Bekliyor. “Zam yaptık, yapıyoruz, yapacağız.” diye oyalanan sağlık çalışanları, Ocak ayı bordrolarını ellerine aldıklarında büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştır.

2022 yılının ilk maaşlarını alan sağlık çalışanları, açlık sınırında tutarlarla ayın sonunu nasıl getireceğini düşünmektedir.

Sağlık personeli                 Ocak maaşı (TL)
Sağlık Teknisyeni 0/1        5058 + 487 = 5545
Hemşire 0/1                      5397 + 487 = 5884
Sağlık Teknisyeni 1/4        6498 + 487 = 6985
Sağlık Memuru 1/4           5908 + 487 = 6395
Uz. Ebe 1/4                      5691 + 487 = 6178
Biyolog 2/1                       6152 + 487 = 6639
Hekim 7/2                         6208 + 487 = 6695

Ocak ayı maaşlarında toplu sözleşme ikramiyesi olan 487 TL’de bulunmaktadır. Sendikasız sağlık çalışanlarının maaşlarında bu tutarda yer almamaktadır. 3 ayda bir ödenen toplu sözleşme ikramiyesi Şubat ayı maaşında yer alamayacağı için sağlık çalışanı gelecek ay daha da az maaş alacaktır. Yüksek vergi dilimi nedeniyle maaşlar yıl boyunca da erimeye devam edecektir.

Zor şartlarda çalışan sağlıkçıya verilen hiçbir söz tutulmamıştır.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 1 Aralık’ta yaptığı “Hekimler başta olmak üzere, sağlık çalışanlarımızın maddi haklarının iyileştirilmesini sağlayacak kanun maddeleri yüce Meclis’te gündeme alındı. Bu iyileştirmelerin çoktan hak edildiğini toplum olarak biliyor, sonuçlarının hepimize yansıyacağına yine toplumca inanıyoruz.” açıklamanın üzerinden 45 gün geçmiştir.  Sağlık Bakanının da ifade ettiği gibi sağlık çalışanlarının “çoktan hak ettiği”, tüm toplumun bildiği, Meclis’teki tüm siyasi partilerin üzerinde mutabık olduğu tek konu sağlık çalışanları maddi haklarının iyileştirilmesidir.

Pandemiden önce de zor şartlarda çalışan sağlık çalışanları, pandemiyle birlikte insani olmayan şartlarda çalışsa da yaptığı işe hiçbir zaman inancını yitirmemiş, var gücüyle hayat kurtarmaya devam etmiştir. Tüm bu özverili emeklerinin karşılığında sağlık çalışanları, artan hayat pahalılığı karşısında açlık sınırında yaşamaya mecbur bırakılmıştır. Mesleki saygınlığı, huzurlu bir çalışma ortamı kalmayan, her an şiddet tehlikesi ile karşı karşıya kalan sağlık çalışanlarının en büyük derdi evine düşen ekonomik yangındır. Sağlık çalışanlarının enflasyon altında ezilen, alım gücü kalmayan maaşlarla bırakın ay sonunu getirmeyi, nefes alacak hali kalmamıştır.

Laf değil, icraat zamanı

Siyasiler, Twitter’da sağlık çalışanlarına destek mesajları yayınlamayı bırakmalı, sağlık çalışanına hakkını vermelidir. Hiçbir şey yapılmadan çok şey yapılmış gibi göstermekten vazgeçilmelidir. Sağlık çalışanı artık laf değil icraat beklemektedir. Sağlık çalışanlarının umut tacirliği yapan siyasilere karnı toktur, alkışa doymuştur, artık hakkı olanı istemektedir. Sağlık çalışanı yaptığı işin,  emeğinin, alın terinin karşılığını istemektedir. Sağlık ordusu olarak ifade edilen, 39 farklı meslekten 1 milyonu aşkın sağlık çalışanının tamamını kapsayacak iyileştirme bir an evvel TBMM gündemine gelmeli, sağlık çalışanlarının maaşı asgarisi yoksulluk sınırı olarak “tek maaş” olarak düzenlenmelidir.

Genel Sağlık-İş, sağlık çalışanları hakkı olanı alana kadar mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir.

Derya Uğur
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum