Mağduriyetler Sonlandırılmalı

Aile hekimliği kurulduğu günden buyana ASM görev yapan Aile Hekimi, Aile Sağlığı çalışanlarının hak ve hukukları için yoğun bir sendikal mücadele yürüttük. Aile Hekimliği sisteminin sorunları ve çalışanların mağduriyetleri ile ilgili 2005 yılında Pilot İl Düzce’de başladığımız mitingden, Ankara’daki mitinglerde ASM görev yapan çalışanlara verdiğimiz açık destekler ortadır. Cumartesi nöbetlerini sendikamızın kararlı duruşu ile sonlandırıldığını herkes iyi bilmektedir.

YANINDA OLDUK.

Bazı sorunları da başvuru ve görüşmelerle hızlı bir biçimde çözüme ulaştırmadan, Danıştay’a açtığımız davalarla haksız ve hukuksuz düzenlemeleri iptal ettirmeden, aile sağlığı çalışanlarına kadro verilmesi için verilen başarılı mücadeleden kısacası her platformda ve her şartta Aile Hekimlerimizin, Aile Sağlığı Çalışanlarımızın yanında olduk. Mücadele uzun soluklu bir kavramdır.

SEBEBİYET VERMİŞTİR

Bugünde baktığımızda ASM görev yapan Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanların çözüm bekleyen sorunlarına her gecen gün yeni sorunlar eklenmekte, sorunların birçoğu ise kronikleşmiştir. Var olan sorunlara karşı kamu idaresinin duyarsız kalması, yetkili ve etkisiz (Sarı Sendikanın) ASM görev yapanların sorunlarını Toplu Sözleşme Masasına getirmemesi sorunların devleşerek büyümesine sebebiyet vermiştir.

ÜÇ BEŞ KAT ÜZERİNDEDİR.

ASM Kamu hizmeti vermektedirler. Bu nedenle buralar kamu binalarıdır. Halkımızın sağlık hizmeti aldığı ASM Aile hekimlerine kiralanmalarında bir uygulama birliği sağlanmamaktadır. Bu binaların bir kısmı hazineye ait olup Kiraları milli emlak müdürlüğüne yatırılmaktadır. Bazıları belediyelerden kiralanmakta, kiralarını da belediyelere yatırılmaktadır. Bir kısmı ise vatandaştan kiralanmaktadır. En fazla kira ödemeleri ise vatandaştan kiralanan binaların kiralarıdır. Kamu binalarına ödenen kiraların üç beş katın üzerindedir.

NEFES ALMASI SAĞLANMALIDIR.

Kira artışlarından, sarf malzemelere gelen yüksek artışlar, aydınlatma ve ısıtma maliyetlerinin yüksek olması, sınıflandırma nedeniyle sözleşmeli çalıştırılan personele ödenen maaş, SSK primleri, stopaj ve vergilerinin yüksek olması nedeniyle ASM’nin işletmecileri ekonomik sıkıntılar yaşanmaktadırlar. Cari giderler için ödenen ekonomik değer giderleri karşılamamaktadır. ASM için ödenen cari giderler günün şartlarına göre artırılarak çalışanların rahat nefes alması sağlanmalıdır.

DÜZENLEME YAPILMALIDIR.

ASM görev yapan Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanlarına yapılan Destek ve Teşvik ödemeleri için belirlenen kriterler güncellenmeli, çalışanın aleyhinde olan düzenlemeler sonlandırılmalıdır. Aile Sağlığı Çalışanlarına (ASÇ) ödenen teşvik ücretinin oranı yükseltilmeli, yeni oran kamu işvereni ile çalışanların temsilcileri olan sendikaların ortak kararı ile belirlenmelidir. Yeni açılan birimlerde kayıtlı nüfusa bakılmadan birimde görev yapan ASÇ’na İl müdürlüğünde görev yapan personele ödenen maaş ve sabit ek ödeme kadar ücret ödenmesi için yasal düzenleme yapılmalıdır.

GEREKLİ YERLERE İLETİLMİŞTİR

ASM dışında yapılan aşılarda (özel hastaneler, muayenehaneler vs) GBP’ye uygun aşı yapılması, aşı ve izlemlerin Aile Hekimlerine bildirilmesi zorunlu hale getirilmesi için kamu işvereni düzenleme yapılmalıdır. Aile Hekimliği kanuna disiplin durumu eklenerek disiplin cezalarında destek ödenmemesi yapılmaması ve bir sözleşme döneminde 6 ay ve üzerinde ödeme kesintisi gerektirir disiplin cezası halinde sözleşme feshedilmesi gibi bir kanuni düzenlemenin TBMM’de olması gibi kabul edilemez bir durumda mevcuttur. Sendika olarak bu konuda da çalışanların açısından oluşacak mağduriyet ve yapılması gerekenler gerek TBMM gerekse bakanlık nezdinde gerekli yerlere iletilmiştir.

DESTEK BEKLİYORUZ.

İfade ettiğim gibi mücadele uzun soluklu bir iştir. Tüm platformlarda Aile Hekimlerimiz ve Aile Sağlığı Çalışanlarımız için gereğini yapmaya devam ettik, edeceğiz de. Biz mücadele edenlerin her zaman kazanamayacağını ama kazananlarında hep mücadele edenler olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Tüm platformlarda ve belli plan içerisinde sürdürdüğümüz bu mücadelemize tüm aile hekimlerimizden ve aile sağlığı çalışanlarımızdan destek bekliyoruz. Sorun çözmek adına çareler aramaya, irade ortaya koymaya devam edeceğiz

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum
Ömer ÇEKER Arşivi