ÖĞRETMEN AKADEMİSİNE YÖNELİK CİDDİ UYARILAR

Herkesin bildiği üzere geçtiğimiz Cuma günü Öğretmen Strateji Belgesi yayımlandı ve eğitimin 2023 vizyonu ortaya kondu. Eğitim camiasında büyük tartışmalara yol açan bu strateji belgesi 35 madde halinde özetlenebilir. Devrim sayılabilecek nitelikte çok büyük reformlar barındıran bir belge olmakla birlikte bazı maddeler itibarıyla da risk barındıran bir belgedir. Söz konusu risklerin sadece öğretmen akademisi başlığı ile ilgili olanları ele alacak olursak, en başta yerel kültürlere hitap edecek olması dolayısıyla anadilde eğitim polemiğini yeniden başlatacak ve dahası Türkçe dışında başka dillerin akademilerde öğretmenlere seminer ya da Aday Öğretmen Yetiştirme Programı adı altında verilmesi yasal hale getirilmiş olacaktır.  Bu durum büyük tartışmalara yol açacaktır. Nitekim bölgeye Türkçe öğretmek için giden bir öğretmen ülkenin resmi dili dışında başka bir dili daha öğrenmek durumunda kalacaktır. Bu durum ikinci dil meselesini gündeme getirecektir.

Öğretmen Akademilerine ilişkin haberleri 2015’den bu yana sürekli duymaktayız. Hatta 2015’de Ak Parti Seçim Beyannamesi’nde yer aldığından hareketle dönemin Başbakanı Ahmet DAVUTOĞLU tarafından Ekim 2015’de çıktığı her televizyon programında ve eğitimle ilgili yaptığı her açıklamada Öğretmen Akademilerinden bahsettiğini biliyoruz.  Hatta bu konuşmalarından birinde, AK Parti Eski Genel Başkanı ve Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, öğretmenlerle ilgili çok önemli bir açıklama yapmıştı. Öğretmenlerin üç aylık yaz tatilini değerlendirmek üzere bir çalışma yaptıklarını belirten Davutoğlu, "Öğretmen Akademisi kuracağız. Robotlaşmış öğretmenler istemiyoruz. Akademi'deki öğretmenler, şehrin özelliklerine göre yetiştirilecek" diye konuşmuştu.

Peki Öğretmen akademisi nedir? Öğretmen Akademisi'nde neler olacak?
Öğretmen Akademisi, lisans mezunu olup atanmış öğretmenlere, öğretmenlik bilinci ve ruhu aşılayacak bir üst okul olacak. Kademeli olarak işleyişe geçecek Akademide, stajyerlere öğretmenlik bilinci ve ruhunun aşılanması hedefleniyor. Öğretmenlerin yetiştireceği yeni nesillere vatan millet sevgisi aşılama, ahlaki ve milli değerlere nasıl sahip çıkacaklarına ilişkin bilinçlendirme eğitimi verilecek.Buraya kadar herşey iyi ve güzel. Lakin 10 Aralık 2015’de AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan unvanıyla Ahmet Davutoğlu, seçim beyannamesinde yer alan öğretmenlerle ilgili çarpıcı bir açıklamada bulunmuş ve  öğretmenlerin 3 aylık yaz tatillerinin değerlendirmesine yönelik bir çalışma yaptıklarını anlatarak, öğretmenlerin üç aylık yaz tatilini akademide geçireceğini ifade etmişti.

Eğitim fakültelerinin sistemini de eleştiren Eski Başbakan Davutoğlu, " Eğitim fakültelerinde bir kere öğretmenlik formasyonu aldıktan sonra hayat boyu aynı dersi veren didaktik robotlaşmış öğretmen istemiyoruz. Yaz aylarında gidecekleri öğretmen akademilerinde görev yapacakları şehrin özelliklerine göre yetiştirilecekler" dedi.

Öğrenciyi, öğretmeni, okulu, sınıfı, üniversiteyi ve eğitimde fırsat eşitliğini her şeyden çok önemsediğini vurgulayan Davutoğlu, ATO Kongre Merkezi'nde, 64. Hükümet 2016 Yılı Eylem Planı'nı açıklarken Türkiye'nin geleceğinin eğitimde kalitenin ve niteliğin artmasında olduğuna işaret etmişti. Davutoğlu, eğitimin tüm kademelerindeki müfredatın temel becerileri içerecek şekilde güncelleneceğini ve etkin bir rehberlik sisteminin oluşturulacağını dile getirerek, şunları ifade etmişti: "Öğretmen Akademisi kurulacak. Öğretmenlerimizin bu akademilerde meslek içinde kendilerini geliştirmeleri için onlara her türlü imkan sunulacak. Okul bazlı bütçe yönetimine geçilecek. Kaynakları, öğrenciye, okula ve yerele özgü farklılıkları dikkate alacak şekilde, kapsayıcı ve eşitlikçi şekilde kullanacağız.

Eski Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU 24 Ekim 2015’de TRT 1, TRT Haber ve TRT Türk ortak yayınında gündeme ilişkin soruları cevaplarken konuyla ilgili şunları söylemişti; "Beyannamemizde de var Öğretmen Akademisi kuruyoruz. Yani öğretmenleri tekrar meslek içi eğitimden geçireceğiz ve öğretmen kurmayları yetiştireceğiz tabiri caizse. Nasıl Harp Akademisi harp kurmayı yetiştirir. Polis Akademisi polisi, Öğretmen Akademisi ile de öğretmenlerimizi yenileyeceğiz, geliştireceğiz" demişti.

Akademide, öğretmenlere, anadili Kürtçe ya da Lazca olan öğrencilerle günlük konuşmalar yapabilecek kadar dil öğretilecek. Görev yaptıkları bölgenin kültürel değerleri, velilerle nasıl diyalog kuracakları, devamsız öğrencilerin okula devamının sağlanması gibi konularda öğretmenlere eğitimler verilecek.

12 Ocak 2017 tarihli Hürriyet haberinde Milli Eğitim Bakanlığı'nca Batman'a atanan 672 öğretmene, Aday Öğretmen Yetiştirme Programı semineri kapsamında Kürtçe eğitimi verildiği ve katılımcıların seminer kapsamında 30 saat Kürtçe dersi aldıkları yazmaktadır.

Öğretmenin kendisini meslek hayatı boyunca yenileyerek güncel tutması için Akademi kurulacağına öğretmenlere lisansüstü öğrenim hakkı verilse daha iyi olmaz mı? Öğretmenlerin görev yaptıkları şehirlerde üniversitelere bağlı eğitim enstitülerinde gerek idarecilik gerekse eğitim teştif ve denetlemeleri üzerine yüksek lisans ya da doktora yapsa iyi olmaz mı? Yine alanlarında kendilerini geliştirmeleri sağlansa iyi olmaz mı?

2017 Yılı sonuna kadar Öğretmen Akademisi kurulacak. Bu arada öğretmenler bilimsel çalışmalara teşvik edilecek, uluslararası çalışmalara katılacak öğretmen sayısı arttılacak. Bunlar güzel şeyler. Lakin öğretmenler gittikleri yerlerde sadece öğrencilere Türkçe değil, okuma-yazma kurslarında istekli velilere de Türkçe dersi verebilmektedir. Dolayısıyla başka dillerin kamu görevlilerimize yasal ( ! ) bir şekilde öğretilmesi kabul edilebilir değildir. Kesinlikle böyle bir riskli girişime başvurulmamalıdır. Ülkemizin tek resmi dili vardır o da TÜRKÇE’dir. İkinci bir resmi dile ihtiyaç yoktur ve bunun önünü açacak girişimlere de izin verilmemelidir.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Mehmet GÜLEÇ Arşivi