SELAM OLSUN KÖY ÖĞRETMENLERİNE

Öğretmenliğin hazzı bir başkadır köyde. Bir öğretmen için mesleğe köyde başlamak her ne kadar şartları zorda olsa kişiye hem mesleği hem de hayatı öğretir. Toprağın, mücadelenin, üretimin, emeğin kısaca doğal hayatın kıymetine bizzat şahit olursun. Öyle janjanlı, gösterişli hediye kutularına sarılmış pahalı hediyeler almazsın ama çoğu zaman çam sakızı çoban armağanı, öğrencinin kendi elleriyle gazete kağıdına sarıp sarmaladığı ,gizlice öğretmen masasına bıraktığı taze ekmek, yumurta, peynir daha bir mutlu eder seni. Köyde öğretmensen okulun dışına da taşarsın çoğu zaman. Bazen tarlada  bir sabanın ucundan tutarken bulursun kendini bazen koyun sürüsünün tam ortasında ,bazen de köy düğünün şeref konuğu olarak baş köşede. Kadim Anadolu’nun efendileri hiç yalnız bırakmaz seni. 

     Bir köy okulunun sıcaklığını, çoşkusunu başka hiçbir yerde kolay kolay bulamazsınız. O yüzdendir şartlar ne kadar zor olursa olsun köyde yaşadığın öğretmenlik yıllarını unutamaman. Hani öğretmen için öğrencinin gülüşüne düşen ilk cemredir denir ya hakikaten köy çocuğunun yaşamına düşen ilk cemredir köy öğretmeni. Bir yüreğe dokunmanın mutluluğunu, gururunu en çok köyde yaşarsın. 

      Köyde daha bir samimidir çocuklar. Kendiliğinden ağırbaşlı, biraz daha duygusal, bir o kadar pragmatik ve pratik. Hep onları bir sur harabesinin üzerinde kendiliğinden çıkan bir incire benzetirim biraz çelimsiz biraz sıkıntılı ama bir o kadar da mağrur. Mor, kırmızı allı, pembe çiçekli giysiler, sarı zincirli kolyeler, birbirine karışık sarı kahve saçlar, çakır kara ve nazar boncuklu çocuklar. Çiçek bahçesi gibi birbirine nazire yaparcasına… Herkes okumak zorunda değil cümlesi belki de en çok onlara zarar verir. 

    Köyde görev yapmış her öğretmenin kitaplarının arasında eli ayağı toz içinde yüzleri al al çocukların hediyesi kurumuş bir çiğdem ,bir gelincik çiçeği mutlaka vardır.Köyde öğretmenlik yaptıysanız isterseniz eski kitaplarınızı karıştırın.Mesleğinin 14 yılını köyde geçirmiş bir öğretmen olarak tüm köy öğretmenlerini selamlıyorum.Her öğretmenin elinde sihirli bir değnek vardır bunu en çok köyde çalışan öğretmenler kullanır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Hasan ŞAYIK Arşivi