ŞİMDİ TASARRUF ZAMANI

Hayatımızın idamesinde, insanların ve diğer canlıların kullandığı, hayatımızın vazgeçilmezi olan her türlü  maddelerin tüketiminde dikkatli davranma, gerekli olduğu kadar kullanma, idareli tüketmeye tasarruf diyoruz.  15 yıldır ekonomimiz hızla büyüdü. 2002’de, 2500 dolar civarında olan milli gelirimiz, 11,000 dolar seviyelerine ulaştı, yıllardır en zengin ülkeler konforunda yaşadık, lüks evlerimiz, lüks arabalarımız oldu. En dar gelirlimizin evinde bile 2,3 tv,3,4 pahalı cep telefonu mevcut. Doğal kar sulu içme suları olan Anadolu köylerimizdeki evlere bile damacana girdi, sahil kentlerindeki, oteller dolu, tatili, dinlenmeyi, eğlenmeyi çok sevdik.

Bir şeyi ıskaladık; ekonomisi çok sağlam, çok zengin bir ülke değildik, ekonomik büyümenin keyfini sürerken,çok çalışmayı ve tasarruf yapmayı ihmal ettik. Bir de dış güçlerin boyun eğdirme çabasına karşı çıkınca olanlar oldu.

Şimdi Ne yapmalı?

Dinimize göre israf; yani gereğinden fazla tüketmek haramdır. Tabi ki yöneticilerimiz, uzmanlarımız,  ekonomi kurmayları, iktisat teknokratları yapılması gerekenleri teker teker tespit edip uygulamaya koyacaklardır. Bu dönemde  hem devletimiz, hem de  biz vatandaşlar olarak olabildiğince tasarrufta bulunmamız sürece olumlu katkı sağlayacaktır.

Bu bağlamda;

1.İstisnalar dışında, kamudaki makam araçları kaldırılmalı, bir ilçede Kaymakam ve Belediye Başkanının dışında makam aracı kullanılmamalıdır.

2.Kamu lojmanları, kamu dinlenme-eğlenme merkezleri, kamu lokalleri acilen kapatılmalıdır.

3.Devletçe ödenen maaş ve özlük haklarda (en yükseğinden en düşüğüne maaş alan tüm kamu çalışanlarında) % 15--20 gibi tenkis edilmelidir.

4. Kamu çalışanlarının bir takım özlük hakları (huzur hakkı, fazla mesai ücreti, ek ders ücreti, döner sermaye ödemesi, yolluklar, doğum-ölüm yardımı vs.) düzlüğe çıkana kadar rafa kaldırılmalıdır.

5.Toplu seyahatlerdeki (Belediye otobüsleri ve Trenlerdeki) tüm ücretsiz ya da indirimli tarifeler kaldırılmalıdır.

6. 18 milyon öğrenciye verilen ücretsiz ders kitapları uygulaması kaldırılmalı, taşımalı eğitimin çerçevesi oldukça daraltılmalıdır.

7.Özellikle en çok israfın yapıldığı  kamu kurumlarında, enerji, malzeme ve personel konularında tasarrufa azami dikkat edilmelidir.

8.Vergiler, gelirlerle doğru orantılı olmalı, asgari ücretli kadar vergi ödemeyen avukat ve doktor olmamalıdır.

9. Vergilerde asla af olmamalı, vergisini ödemeyen mutlaka cezasını görmelidir.

10. Her malın ve her hizmetin bir bedeli olduğu “Bedava” diye bir şeyin olmadığı, “her bedava” nın bedelinin birileri tarafından mutlaka ödendiği unutulmamalıdır.

11. En büyük gider kalemlerinden biri de sağlık harcamalarıdır. Sağlıkta katkı payları, alınan hizmetle doğru orantılı olarak artırılmalı, sağlığına dikkat etmediğinden, sigara, alkol vb. sağlığa zararlı maddeler kullandığından sık sık  rahatsızlanıp sağlık hizmeti almak zorunda kalan  kişilerin  canı yanmalı, onların  faturaları sağlığına dikkat edenlere yüklenmemelidir.

12.Bazı kamu kurumlarınca zaman zaman   5 yıldızlı otellerde seminer, çalıştay vb. etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinliklerin verimliliği ve faturalarının nasıl ödendiği irdelenmeli, bu tür fantezi ödemeler,devlet bütçesinden asla yapılmamalıdır.

13.15 yıllık istikrar döneminde iyi kazanan, servetine servet katan şirketlerimiz, bu zorlu süreçte kâr limitlerini olabildiğince düşürmeli, alım gücü düşen vatandaşa katkı sunmalıdır.

 Millet olarak darbeler, ekonomik krizler, depremler vs çok zor dönemler geçirdik, ayağında çarığı bile olmayan dedelerimiz Çanakkale’de harikalar yarattılar. Birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz sürece üstesinden gelinemeyek sorunumuz yoktur. Şimdi devlet ve milletçe birlik olma,  bu zorlu süreci dayanışma ile atlatma zamanıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Şeref ŞEN Arşivi