Serdar GÜNDÜZ

Serdar GÜNDÜZ

SINAV GÜVENLİĞİ EĞİTİM SİSTEMİNİN NAMUSUDUR

Ülkemizde gerçekleştirilen sınavların güvenliği; geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin emeklerinin karşılığını bulması açısından son derece önemlidir. Sınır güvenliği nasıl vatanın namusu ise sınav güvenliği de eğitim sisteminin namusudur.

Pek çok ilimizde Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı e-Sınav Merkezlerinde görüntülü görüşme özellikli düzeneklerle sınav esnasında kopya çekildiği tespit edildi. Bu kopya düzeneğinde düğme şeklinde gizli kamerası bulunan, toplu iğne başı ebatlarında kulak içine takılan hoparlör vasıtasıyla sınav sorularının dışarıya çıkarılması ve cevaplarını sesli olarak dışarıdan adaya iletilmesi yöntemi ile kopya çekiliyor. Savcılıklarca işlem başlatıldığı ulusal basına yansıyor. Ceza yaptırımı bir yere kadar etkili. Sınavlarda her türlü tedbiri alarak sınav güvenliği artırılıp kopyaya fırsat verilmemeli.

Sınav binaları adaylara ilan edildikten sonra okul binalarında eğitim öğretim hizmeti verilmeye devam edildiğinden elektronik kopya düzeneklerinin sınav binasına önceden yerleştirilmesi mümkün. Bu durum sınav öncesinde detaylı üst arama önlemini etkisizleştiriyor. ÖSYM ve MEB, teknolojik gelişmeleri takip ederek sınav güvenliği önlemlerini almalıdır. Sınav salonlarına sinyal kesici jammer cihazı yerleştirilmesi ve Sınav binaları belli olduktan sonra sınav binalarına giriş çıkışların engellenmesi yönünde düzenlemeler sınav güvenliğini arttıracaktır. ÖSYM mevzuatı gereği sadece sağlık raporuyla insülin pompası gibi elektronik cihazla sınava giren adayların olduğu salonlara sinyal kesici jammer cihazı yerleştirmektedir. Oysa günümüzde kullanıldığı tespit edilen kopya düzeneklerine bakıldığında sınav güvenliğini sağlamak için tüm salonlara bu cihazlardan yerleştirilmesi gerekir. Günümüzde otomobil anahtar kumandasına benzeyen piyasadan uygun fiyata temin edilebilen sinyal kesici jammer cihazları bile bulunmaktadır.

Ulusal çapta sınavlar düzenleyen ÖSYM’nin ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın farklı sınav kuralları var. Bu durum halkımız nezdinde kafa karışıklığına neden oluyor. İki kurum koordinasyon sağlamalı, sınav kuralları ve güvenlik önlemleri konusunda birlikte hareket etmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı sınavlarda geri dönüş zarfı uygulamasından vazgeçip geri dönüş poşeti uygulamasına geri dönmelidir. Zarfın yapışkan kısmının adayların optik formlarına yapışmasına, zarfın içine evrak koyulduktan sonra zarfın köşelerinden yırtılmasına şahit olduk. Geri dönüş poşeti hem daha kullanışlı hem de daha güvenlidir.

Özellikle ÖSYM’nin bazı sınav kuralları, sınavlarda görev alan eğitim ve bilim çalışanlarını rahatsız etmektedir. Öğretmenler için x-ray kontrolü yeterli olduğundan üst aramaya son verilmeli. Öğretmenlerin kişisel eşyaları okulda emanete alınmalı. Sınav ücreti iki, üç kat artırılmalı. Öğretmenleri erken saatlerde sınav binasına getirmenin bir anlamı yok. ÖSYM’nin; tecrübeli personeli sınav bina ve salonlarında görevlendirmeye öncelik vermesi sınav güvenliğini artıracaktır. Örneğin Milli Eğitim Şube Müdürleri salon görevlisi olmak için başvuru bile yapamamaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum
Serdar GÜNDÜZ Arşivi