Toplu sözleşmede Yardımcı Hizmetler Sınıfı’nda son durum nasıl?

Toplu sözleşmede Yardımcı Hizmetler Sınıfı’nda son durum nasıl?
Ağustos ayı memurlar ve sözleşmeli personel açısından oldukça heyecanlı geçti. Bu ayda toplu sözleşme görüşmeleri başlamış ve önümüzdeki iki yılda yapılacak mali ve sosyal haklar ele alınmıştı.

Bu çerçevede toplu sözleşme teklifleri arasında yer alan Yardımcı Hizmetler Sınıfı’nda yer alan personelin başka hizmet sınıflarında değerlendirilmesine ilişkin teklif bu hizmet sınıfında çalışanları heyecanlandırmıştı. Gelinen noktada varılan uzlaşma maddeleri arasında YHS’nin kaldırılması yer almıyor. Bu yazımızda bu konuyu açıklamaya çalışacağız.

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
 

Toplu sözleşme teklifinde YHS için neler talep edilmişti?
Toplu sözleşme teklifinde yer alan maddeler arasında Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelini heyecanlandıran maddeler de yer almaktaydı. Maddenin kabulü halinde bu personeller hem çalışırken hem de emekli olunca ciddi bir mali ve sosyal hakka kavuşulacaktı.

Bu bağlamda toplu sözleşme teklifinin 82’nci maddesinde Yardımcı Hizmetler Sınıfı kapsamındaki kamu görevlilerinin Genel İdari Hizmetler Sınıfı veya Teknik Hizmetler Sınıfı’nda değerlendirilmesi talep edilmişti.

Buna göre teklifin hizmet sınıfı değişiklikleri başlıklı 79’uncu maddesinde; “Yardımcı Hizmetler Sınıfı kapsamındaki kamu görevlileri Genel İdari Hizmetler Sınıfı’nda değerlendirilir.

Matbaacı, teknisyen yardımcısı, aşçı, aşçı yardımcısı, itfaiyeci, şoför, arşiv memuru, enformasyon memuru, fotoğrafçı, kameraman ve kaptan unvanında çalışan personel, güvenlikçi, kaloriferci, laborant yardımcısı, kuaför, berber ve mesleki teknik öğrenim gören diğer Yardımcı Hizmetler Sınıfı personeli Teknik Hizmetler Sınıfı’na değerlendirilir.” ifadesine yer verilmişti.

Bu teklife göre halen yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan personellerin yaptığı işe göre Genel İdare Hizmetleri Sınıfı’na veya Teknik Hizmetler Sınıfı’na geçirilmesi talep edilmişti.

Toplu sözleşme görüşmelerinde kısmi olarak uzlaşmaya varılan maddeler arasında bu teklifle ilgili herhangi bir ifadeye yer verilmemiştir. Haliyle bu durum YHS personelini derinden üzmüştür.

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız
 

YHS personeli mesleklerine uygun işlerde çalışmak istiyor
YHS devlet memurları için belirlenen 12 hizmet sınıfı arasında sayılmıştır. Yani bunların görev tanımları memurlar için ifade edilen asli ve sürekli kamu hizmeti tanımına girmediği halde bunlar da memur olarak kabul edilmiş ve memurlar için kabul edilen 12 hizmet sınıfı arasına dahil edilmiştir.

Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz üzere, YHS personeli asli ve sürekli kamu hizmeti yapmadığı için bunların memur olarak kabul edilmeleri doğru değildir. Ayrıca, YHS dışında başka hizmet sınıflarında çalışan personelin de memur tanımına girmediğini ifade etmek isteriz. İlk bakışta Eğitim ve Öğretim Hizmetleri, Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri ve Teknik Hizmetler Sınıfında çalışanların memur tanımına girmeyeceği açıktır. Dolayısıyla bu konuda ciddi bir çalışma yapılması gerekmektedir. Elbette bunun için kafaların ciddi bir toparlanmaya ihtiyacının olduğunda şüphe yoktur.

Bu çerçevede, kamudaki taşeron işçilerin KHK ile kamu işçisi yapılmasından sonra kamudaki YHS personelinin durumu iyice sıkıntılı olmaya başlamıştır. Bu nedenle bu sorunun çözüme kavuşturulması için kamu kurumlarının görevde yükselme sınavları açarak bünyelerinde bulunan YHS’nin biran önce ortadan kaldırılmasını sağlamaları gerektiğini ifade etmiştik.

Ek gösterge verildi ama emekli maaşlarına etkisi oldukça düşük
Bu sınıfta görev yapanlara son düzenleme ile ek gösterge verildi ama etkisi çok düşük kaldı. Dolayısıyla bunların emekli maaşları da çok düşük olmaktadır.

Ayrıca, bunlara ek ödeme de yapılmaktadır. Bunlardan 1-4 dereceden aylık alanlar % 90, 5-7 dereceden aylık alanlar % 80 ve diğer derecelerden aylık alanlar da % 70 oranında ek ödeme almaktadır.

3600 ek gösterge düzenlemesi ile YHS personeline de 1-4 derecede olanlar için 600 ek gösterge verilse de bu ödemenin emeklilikte çok fazla bir etkisi bulunmamaktadır. Daha açık ifade ile 1-4 dereceden emekli olan 25 yıllık çalışması bir personele 600x0,509796x75/100= 229,4 TL ilave ödeme yapılacaktır.

Bu sınıfta görev yapanların görevde yükselme sınavına girerek GİH sınıfına geçmekten başka alternatiflerinin olmadığını düşünüyoruz. Kamu kurumları zaman zaman görevde yükselme sınavı açarak bu sınıfta görev yapan personel sayısını azaltmaya çalışmakta ise bu soruna kökten bir çözüm bulunması gerekmektedir.

Şu an emekli olan 1/4 derece ve kademedeki 25 yıl hizmeti olan üniversite mezunu bir YHS personeli 9.927 TL emekli maaşı ve 299.210,97 TL emekli ikramiyesi alabilmektedir. Aynı durumdaki bir memur ise 12.062,6 TL emekli maaşı ve 363.572,7 TL emekli ikramiyesi alabilmektedir. Ümit ederiz ki bu soruna kökten bir çözüm üretilir.

Ahmet Ünlü / Yenişafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
19 Yorum