Dünya bunu tartışıyor: Haftada 4 gün çalışsak ne olur?

Dünya bunu tartışıyor: Haftada 4 gün çalışsak ne olur?
Dünya'da, hibrit model uygulamaları ve çalışma saatlerinin kısaltılması tartışılıyor. Yapılan araştırmalar 4 gün çalışmanın verimliliği arttığını ortaya koyuyor.

Bazı ülkelerde yayınlanan raporlarda, gençlerin daha çok evden çalışmayı tercih ettiği, kadınların ise hibrit modeli tercih ettiği belirtiliyor. İşte Ekonomim yazarı Şeref Oğuz'un, bazı ülkelerin denemeye başladığı 4 günlük çalışma modelini değerlendirdiği köşe yazısı...

"Microsoft Japonya Başkanı ve CEO’su Takuya Hirano, ‘Daha az çalış, Daha iyi dinlen ve Çok şey öğren’ sloganıyla yola çıkıldığını ve başarılı da olduklarını söylüyor. Denemenin başka ilginç sonuçları da var: Çalışanlar bu süre boyunca geçmişe oranla yüzde 25 daha az gün içi dinlenme ihtiyacı duymuş, şirketin sırf elektrik tasarrufu yüzde 23 olmuş.

Çalışanlar yüzde 59 daha az şeyi kâğıda basmış, yüzde 92’si gibi ezici çoğunluğu uygulamadan memnun. Başka iyileşmeler de var. Bu dış örnekleri destekleyecek yerel verilere göz atmakta fayda var. Eğer verimli değilse, haftada 4 gün yerine 7/24 dahi çalışsan, değer üretemeyeceksek fayda nerede sağlanacak?

İKİ SORU İKİ CEVAP

BİZ DE BU YÖNTEMİ DENEYEBİLİR MİYİZ?

Elbette… Gençlerin Kariye Platformu Youthall, hem çalışanlara hem de yöneticilere bunu sorgulattı. Çalışan gençlerin yüzde 88,9’u “haftada 4 gün çalışmak isterim” derken, günde 6 saatlik çalışmaya olumlu bakanların oranı ise yüzde 83 oldu. Kadınlar arasında bu oran yüzde 87 ile ortalamanın üzerinde…

İK’CILAR NE DİYOR?

Şirketlerin IK yöneticilerinin yüzde 78,7’si 6 saatlik çalışmaya yeşil ışık yakarken, 4 günlük çalışma süresine 'evet' diyenlerin oranı yüzde 25’te kaldı. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 1’i haftada 4 gün çalıştıklarını belirtirken, yüzde 63’ü 4 gün çalışma konusunu değerlendiriyor. Büyük şirketlerin yüzde 11’i buna karşı…

KADINLAR HİBRİT MODELİ DAHA ÇOK İSTİYOR

Pandemi ile birlikte iş dünyasında yoğun olarak tercih edilen uzaktan çalışma ve hibrit model yerini yeniden ofislerde çalışmaya bıraktı. ‘Çalışma Süreleri ve Modeli’ araştırması da bunu doğrular nitelikte. Çalışanların yüzde 61,2’si düzenli olarak ofiste çalıştığını belirtirken, yüzde 22,1’i hibrit, yüzde 16,7’si ise uzaktan çalıştığını belirtiyor.

Ancak hem gençler hem de IK yöneticilerine göre bu durum çok uzun sürmeyecek. Y ve Z kuşağı artık ofislerde çalışmak istemiyor. Özellikle de kadınlar. Araştırmaya katılan gençlerden çalışma modelinin hibrit olmasını isteyenlerin oranı yüzde 87,8. Kadınların hibrit ve uzaktan çalışma modelini tercih etmelerindeki nedenler arasında yüzde 32,5 ile ilk sırada ‘kendime daha fazla zaman ayırabiliyorum’ yer alıyor. ‘Daha iyi odaklanabiliyorum’ ve ‘verimim artıyor’ diyenler yüzde 22,5 oranıyla ikinci sırada… Diğer 2 neden; ‘maddi açıdan tasarruf sağlayabiliyorum’ ve ‘ruh sağlığıma iyi geliyor.’ Erkeklerin ofis hayatına yönelik en önemli şikâyetinde ilk sırayı ise ‘yolda kaybedilen zaman…’

Burada görünen şudur; daha uzun çalışmak yerine daha verimli çalışmanın ihtiyaç olduğu dönemlerdeyiz. Ancak sadece süreyi kısaltmak yetmez, süreçleri de verimli kılmak gerekir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.