Kamudaki Şeflerin Ek Ödeme ve Özel Hizmet Tazminatı Oranları Neden Artırılmalıdır?

Kamudaki Şeflerin Ek Ödeme ve Özel Hizmet Tazminatı Oranları Neden Artırılmalıdır?
Kamuda çeşitli kurumlarda görev yapan şeflerin ek ödeme ve özel hizmet tazminatı oranları sorunu devam ediyor.

Kamuda şeflerin ek ödeme ve özel hizmet tazminatı oranları mağduriyeti henüz çözülmüş değil. Şefler bu durum karşısında 'Ya Sorumluluğumuzu Alın, Ya da Sorumluluğumuzun Karşılığını Verin' diyor...

666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamuda aynı sınıf ve unvanda görev yapan kamu çalışanları arasında oluşmuş ücret farklılıklarının ortadan kaldırılması amaçlanarak, kurumlar arasında aynı unvanlar arasında farklı olan ek ödeme oranları her bir unvan için eşitlenmeye çalışılmıştır.

Ancak amacı itibariyle çok yerinde olan bu düzenleme, Bakanlığımız bünyesinde görev yapan tüm unvanlar için, diğer kurumlarda eş değer unvanları arasında bir eşitleme ve ilave bir ücret artışı sağlarken, maalesef sadece şefler açısından ise mağduriyet oluşturmuştur. Yapılan düzenleme öncesinde ek ders ücreti alan şefler ile bir üst unvanı şube müdürleri arasındaki ücret farkı makul bir seviyede iken, düzenleme sonrası bu durum alt üst edilmiştir.

Maaş farklarını oluşturan en önemli kalem ek ödeme oranlarıdır

Hiyerarşik yapıda şefler, şube müdüründen sonra gelen ana kademe yöneticilerdir. Yine şefler kendisinden sonra gelen unvanların da üzerinde yer alan bir pozisyonda sorumluluk ve yetki verilmiş personellerdir. Kamuda görev yapan personellerin maaş farklarını oluşturan en önemli kalem de ek ödeme oranlarıdır. Maalesef ek ödeme oranları belirlenirken şefler ile bir üst unvanı şube müdürleri arasında ki denge makası şeflerin aleyhine bir şekilde açılmıştır.

Şube müdürleri için belirlenen ek ödeme oranı %170 iken, Şeflerimizin ek ödeme oranları 1-2. Derece için 115, 3-4 derece için 105 ve 5-üzeri için 95 olarak belirlenmiştir.

Özel hizmet tazminatı oranları Bakanlıklar arasında değişim göstermektedir

Yine, şeflerin aylık maaş kalemlerinden olan özel hizmet tazminatı oranları Bakanlıklar arasında değişim göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan Şef'in Özel Hizmet Tazminat Oranı 60+10+12=82 (Ocak 2024 ayından itibaren) iken Adalet Bakanlığındaki Şef'in Özel Hizmet Tazminat Oranı 110+10+12=132 dir.(Ocak 2024 ayından itibaren) Adalet Bakanlığı’nda aynı derece ve kademede görev yapan bir şefle, Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev yapan bir şef arasında 50 puanlık bir özel hizmet tazminatı farkı oluşmaktadır.

666 sayılı kanun hükmünde kararnamenin yapılış ruhuna uygun bir şekilde, eşit işe eşit ücret prensibinden hareketle Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev yapan şef eğitim çalışanlarının hem kurum içinde hem de aynı unvanda farklı kurumlarda görev yapan aynı ünvana sahip personel arasında bulunan ücret adaletsizliğinin giderilmesi gerekmektedir.

Bu Sebeple; Kamu Kurum ve Kuruluşlarında eşit işe eşit ücret kapsamında "ŞEF" olarak görev yapan personellerin "EK ÖDEME ORANININ EN AZ 170" ve "ÖZEL HİZMET TAZMİNATI ORANININ EN AZ 135" olarak belirlenmesi, altı ve üstü unvanların da bu oranlara görece artırılması kurum içi ve kurumlar arası ücret adaletsizliğini ortadan kaldıracak bir düzenleme olacaktır.

Aksi durumda şefler ya sorumluluğumuzu alın ya da sorumluluğumuzun karşılığını verin diyerek serzeniş de bulunmaya devam edecek, bu haliyle görevde yükselmenin sorumluluk almanın da bir anlamı olmayacaktır.

TEÇ-SEN GENEL MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
18 Yorum