Mehmet Şimşek, emekli ve memur zammı hakkında konuştu

Mehmet Şimşek, emekli ve memur zammı hakkında konuştu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, A Haber canlı yayınında memur ve emekli zammına dair açıklamalarda bulundu. Şimşek'in açıklamaları, memur maaşlarına düşük zam sinyali olarak yorumlandı.

Bakan Şimşek, A Para ve A Haber ortak yayınında memur ve emekli maaş zamlarına ilişkin soruları yanıtladı. Ancak Bakan Şimşek'in, enflasyonun tek haneye indirilebilmesi için maaş artışlarının enflasyonla uyumlu olması gerektiğine dikkat çekmesi memur maaşlarına daha az zam yapılacağına dair bir işaret olarak algılandı.

Yıl sonu için yüzde 65'lik enflasyon tahmininin hala geçerli olduğuna işaret eden Şimşek, "Bizim enflasyonu mutlaka tek haneye, ondan sonra da düşük tek haneye indirip ülkemizin küresel piyasalardan ve içeriden kalıcı uzun vadeli kaynağa erişimini sağlamamız lazım." ifadesini kullandı.

- "Memurumuzu, işçimizi, emeklimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz"

Bakan Şimşek, emeklilere yapılacak 5 bin liralık ödemeye ilişkin bilgi verirken şunları söyledi:

"Bütçe imkanlarını sonuna kadar zorladık. Önemli sayılacak tek seferlik ödeme kararlaştırıldı. Emeklilerimiz, bütün çalışanlarımız için bir sözümüz var. Memurumuzu, işçimizi, emeklimizi hiçbir şekilde enflasyona ezdirmeyeceğiz. Bu bizim taahhüdümüz. Ama onun ötesinde refahtan pay alınması önemli. Bunun paylaşımı noktasında da şartlarımızı yakın dönemde zorladık. En düşük emekli maaşı Aralık 2022'de 3 bin 500 liraydı. Bugün 7 bin 500 lira. Enflasyon yüzde 65 bile olsa enflasyonun iki katı oransal artıştan bahsediyorsunuz. En düşük memur maaşı da bu sene yine manşet enflasyonun en az iki katı kadar arttı. Reel olarak bizim büyümemizin çok ötesinde, bu sene toplumun bütün kesimlerine, işçimize, memurumuza, asgari ücretlimize, emeklimize reel olarak çok büyük artışlar verdik. Önümüzdeki dönemde emeklilerimizi önceliklendireceğiz."

Memur maaş artışları gelecekte nasıl şekillenecek?

Enflasyonun kalıcı şekilde tek haneye indirilmesi için gelirler politikasının hedefle uyumlu olmasının önemine dikkati çeken Şimşek, yüksek ücret artışlarının yüksek enflasyona neden olduğunu, bu kısır döngünün kırılması gerektiğini dile getirdi. Şimşek, "Bu kısır döngüyü sadece ücret politikaları üzerinden değil, para politikasını rasyonelleştirerek kıracağız. Maliye politikasında harcamaları kontrol edeceğiz, kamuda tasarrufla yapacağız." ifadesini kullandı.

memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
9 Yorum