Akademisyenler de maaş düzenlemesi talep ediyor

Akademisyenler de maaş düzenlemesi talep ediyor
Yaşanan ekonomik sorunlar her vatandaşın hayat koşullarını etkilerken, yapılan düzenlemeler ile ekonominin etkileri azaltılmaya çalışılıyor.

Ekonomik koşullara karşı akademisyenlerden de maaş düzenlemesi çağrısı geldi. Akademisyenler, özellikle yaşamsal ihtiyaçlarının ve bilimsel araştırma maliyetlerinin altından kalkamadıklarını belirtti.

Yaşanan ekonomik kriz tüm vatandaşları etkisi altına alırken, vatandaşlar ay sonuna zor ulaşıyor. Yaşanan fiyat artışlarına karşı her meslek grubu aylıklarında düzenleme talep ederken, bazı meslek gruplarında iyileştirilmeye gidildi. Uzun zamandır aylıklarında iyileştirme yapılmayan akademisyenler ise bir düzenleme yapılması için çağrıda bulundu. Akademisyenler adına açıklama yapan Araştırma Görevlileri Dayanışma Platformu (AGDAP) Kurucusu Arş. Gör. Ömer Orbay Çetin, “Hem ev geçindirmenin hem de bilimsel araştırma yapmanın maliyeti çok yükseldi, düzenleme yapılması gerekli” diyerek tepki gösterdi.

AKADEMİK ÇALIŞMALARI FİNANSE ETMEKTEN UZAK KALINDI

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
Son yıllarda ekonominin kötü gidişatına dikkat çeken Çetin, alım gücünde yaşanan düşüş ile birlikte tüm çalışma grupları gibi akademisyenlerin de etkilendiğini ifade ederek, “Alım gücünün düşmesiyle birlikte akademisyenler, akademik çalışmalarını finanse etmek bir yana en temel yaşamsal ihtiyaçlarını bile karşılamaktan uzak hale gelmişlerdir” dedi.

“AKADEMİSYENLER KENDİ ALANLARINDA HER GELİŞMEYİ TAKİP ETMEK ZORUNDA”
Akademisyenlerin bir kısmının gelirlerini akademik çalışmalar için de harcamak zorunda olduklarını ifade eden Çetin, mevcut maaşların ise bu durumda yaşamsal ihtiyaçlar ile birlikte çalışma maliyetlerini karşılamaya yetmediğini belirterek, “Dünya standartlarında akademik çalışma yapabilmek ve ülkemiz için katma değer oluşturabilecek öğrenciler yetiştirmek için her akademisyen kendi alanındaki gelişmeleri takip etmek zorundadır. Ne yazık ki ulusal bir konferansa gitmenin maliyetini bile karşılamak oldukça zorlaşmışken, uluslararası bir konferansa katılmak imkânsız hale gelmiştir. Diğer yandan nitelikli ve özellikle uluslararası bilimsel yayın üretmek de son yıllarda maliyet sebebiyle imkânsızlaşan bir diğer konudur. Başta metropollerde yaşayan akademisyenler olmak üzere ülke genelindeki akademisyenler, kiralar, faturalar ve diğer yaşamsal giderleri karşılamakta zorlanmakta ve akademik faaliyetleri için bütçeleri kalmamaktadır” ifadelerini kullandı.

EN AZINDAN YOKSULLUK SINIRI ÜZERİNDE MAAŞ ALINMASI GEREKLİ
YÖK tarafından açıklanan raporları hatırlatan Çetin, Türk bilim insanlarının yayınlanan makale sayılarında düşüşler gözlendiğini belirterek, akademisyenlerin maaşlarına yapılan en son düzenlemenin üzerinden epey zaman geçtiğinin altını çizerek, “Akademisyenlere yapılan son iyileştirme en son 2014 yılında yapıldığından, kamudaki diğer kariyer meslekleri ile makas gittikçe açılmıştır. Düzenlemenin yapıldığı yıl olan 2014’te Araştırma Görevlisi maaşı asgari ücret seviyesinin yaklaşık 3,75 katıyken, bu oran 2023 Ocak itibariyle 2,17’ye kadar gerilemiştir. Akademisyenlerin branş veya unvan fark etmeksizin en azından yoksulluk sınırının üzerinde maaş almaları ve vakıf üniversitelerinde çalışan meslektaşlarımızın da maaşlarının bu seviye üzerine çıkarılması elzemdir” dedi.

Milligazete/ Mehmet Fahri Özkan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.