Ekonomist Liam Peach'den tedirgin eden dolar/TL tahmini!

Ekonomist Liam Peach'den tedirgin eden dolar/TL tahmini!
Capital Economics Kıdemli Gelişen Piyasalar Ekonomisti Liam Peach, yıl sonu ve 2024 yılı dolar/TL tahmininde bulundu.

Capital Economics Kıdemli Gelişen Piyasalar Ekonomisti Liam Peach'in dolar tahminlerine yer verdiği bir yazı kaleme aldı. Yazıda 2023 ve 2024 sonu dolar tahminlerine yer verildi.

Türkiye'nin makroekonomik dengesizliklerinin giderek derinleştiğini ve bu durumu yönetmenin yıllar alacağını söyleyen Capital Economics Kıdemli Gelişen Piyasalar Ekonomisti, "Muhalefetin zaferi Türkiye'nin finansal piyasalarına bir canlanma getirebilir, özel sermaye akışı dalgası yaratabilir. Ancak diğer yandan bu canlanma hızlı şekilde yok olabilir. Reform süreci kararlılıkla hayata geçene kadar, Türkiye büyük yatırım akımlarının olmasında bir tereddüt yaşayabilir" dedi.

"TÜRK LİRASI AĞIR YÖNETİLDİ"

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

Peach, Independent Türkçe'den Gökçen Tuncer'e, yaptığı açıklamada politika koyucuların, negatif reel faiz oranlarını desteklediklerini, dolarizasyonun bozulması için liralaşmaya çok fazla şekilde yaslanmış olduklarını ve liranın kaybını önlemek için yabancı para "yakıldığını" hatırlattı. Türkiye'nin en büyük ticaret ortakları ile çok büyük bir enflasyon farkı oluştuğunu söyleyen Peach, "Türk lirası o kadar ağır şekilde yönetildi ki şu anda normalden fazla değerlenmiş durumda" dedi.

"DIŞ REKABET EROZTONA UĞRADI"

"Tüm bunlar Türkiye'nin dış rekabetini erozyona uğrattı ve ihracat büyümesini artırdı" diyen Liam Peach'e göre Erdoğan'ın muhtemel bir zaferi, bozucu politika yapısının devam etmesiyle sonuçlanacak.

DOLAR/TL TAHMİNİ

Türkiye ekonomisinin, seçim sonuçlarından bağımsız olarak, lirada çok büyük bir değer kaybı olmadan dengeye gelmesi gerektiğini düşünüyoruz" diyen Leam Peach, dolar/TL'nin 2023 sonunda 26 liraya, 2024 sonunda ise 32 liraya yükselebileceğini öngördüklerini aktardı. Peach'e göre buradaki büyük risk, mevcut politika çerçevesinin devam etmesi durumunda liradaki her düşüşün ekonomide gerilimlere yol açacağı. Buna, bankacılık sektörü ve daha düşük büyüme dinamikleri de dahil.

FAİZ BEKLENTİSİ

Yazıda görüşlerine yer verilen gelişen piyasalar ekonomisti Timothy Ash ise, "Muhalefetin kazanması durumunda bence bu ekip, hızlıca para politikasını normalleştirmeye başlayacaktır. Faiz oranları en az yüzde 25-30 seviyesine çıkarılabilir. Kredibilitelerinin yüksek olması nedeniyle piyasa onlara güvenecektir" dedi.

MERKEZ BANKASI DOLAR KURU BEKLENTİSİ

Öte yandan Merkez Bankası, yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 22,84 TL iken, bu anket döneminde 22,91 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 23,10 TL iken, bu anket döneminde 23,52 TL olarak gerçekleşti.

HSBC, DOLAR/TL TAHMİNİ

Ayrıca, Merkezi Londra'da bulunan ve dünyanın en büyük bankacılık ve finans hizmetleri kuruluşlarından biri olan HSBC, daha önce 21 TL olarak açıkladığı yıl sonu dolar/TL beklentisini yukarı doğru çekmişti. Banka, yıl sonu dolar/TL beklentisini ise 21'den 24'e çıkardı.

gerçekgündem

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.