Emekli Maaşında Temmuz Hesabı Değişti! Uzman İsimden 'Kök Maaş' Formülü

Emekli Maaşında Temmuz Hesabı Değişti! Uzman İsimden 'Kök Maaş' Formülü
TÜİK, 3 Nisan'da Mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Bu rakamla birlikte 3 aylık enflasyon farkı da belli oldu. Emekli maaşlarına yansıyacak bu artış, Temmuz ayı maaşlarını etkileyecek.

Peki, emekli maaşlarına ne kadar zam gelecek? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Refah payı emeklilere ödenecek mi? 4A SSK, 4B Bağ-Kur emeklisi için zam oranı yüzde 15,05 olarak hesaplanırken Ekonomist Muhammet Bayram, temmuzdaki yapılacak zamma dair konuştu...

REFAH PAYI OLACAK MI?

Milliyet'e konuşan Bayram son 3 aylık verilerin şu anda yüzde 15 seviyesinde olduğunun altını çizerek son üç aylık veri de geldiğinde yüzde 25 seviyesinde 6 aylık enflasyon farkı alınacağını ifade etti. Tekrar bir rehaf artışı yapılmayacağını düşünen Bayram bunun nedenini ise yüzde 25 üzerine önceki dönemlerde yapılan refah artışlarına bağladı.

Bayram sözlerini şöyle sürdürdü:

"Refah payı artışı da en az 5 puanlık bir artışlar yüzde 30 bir artış yapılacağını düşünüyorum. Zaten sene sonunda da enflasyon bir hayli gerilemiş olacak. Ve emeklilerin alım gücü artış olacak. En az yüzde 30'lara varan bir artış yapılacağını öngörüyorum."

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

"Tabii en düşük emekli maaşı şu an 10 bin TL. Aslında 10 bin liranın asgari ücrete oranla bakacak olduğumuzda 15 bin lira seviyesinde olması gerekiyor. Şu anda 15 bin lira seviyesine yükseltilirse eğer emekliler bi rahat nefes alabilir diyebiliriz."

"BİR DİĞER SORUNLU TARAF KÖK MAAŞIN DÜŞÜK OLMASI"

"Bir diğer sorunlu taraf ise kök maaşın düşük olması. Kök maaş düşük olduğu için emekliler yapılan oransal zamlardan tam olarak istifade edemiyor. Aslında devlet sosyal devlet ilkesi gereği 10 bin TL'ye bunu tamamlıyor.

Aslında şu anda devletimiz sosyal devlet ilkesi gereği düşük olan maaşları kendisi tamamlıyor. Bu nedenle kök maaşın en düşük emekli maaşına sabitlenmesi büyük bir devrim olur."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.