Kök maaş arttırılabilir mi? Mali Müşavir Emin Yılmaz açıkladı!

Kök maaş arttırılabilir mi? Mali Müşavir Emin Yılmaz açıkladı!
Emekliye %25 zam geldi ancak milyonlarca emeklinin kafası karışık. Bu karışıklığın sebebi ise zam hesaplamasındaki kök maaş etkisi, peki nedir bu kök maaş, kök maaş artırılabilir mi?

Emekliler zamlı maaşlarını aldılar ancak milyonlarca emeklinin kafasında kök maaşıyla ilgili soru işareti oluştu. Kök maaş, ilk emekli olunan tarihteki SGK tarafından belirlenen maaş anlamına geliyor. Emekliler, e-devlet üzerinden "emekli maaşı sorgulama" kısmından kök maaşını görebiliyor.

Emekliye yapılan yüzde 25’lik zammın ardından emeklilerin kafasında oluşan soru işaretlerinden biri ise kök maaştı. Peki kök maaş yükseltilebilir mi?

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
 

Mali Müşavir Emin Yılmaz bu soruyu, “Kök maaş dediğimiz, emekli maaşındaki gerçek maaş oluyor. Bizim emekli aylıklarımız üç dönem üzerinden değerlendirilir 99 öncesi 99-2008 arası ve 2008 sonrası. Emekli maaşlarında belirlenen en önemli kriterlerden biri SPEK dediğimiz sigorta pirimi esas kazanç. Yani siz en çalışırken aldığınız maaş hesaplama yaparken orta ortalama aylık kazanç ortalama yıllık kazancı Türkiye’nin büyüme hızıyla ilgili alakalı aktüel hesaplamalar var. Onunla ilgili de sigorta priminin yüksek olmazsa reel maaşları ara bir kısmını elden veriyorlar, bir kısmını bankadan veriyorlar bu yani ne gösteriliyorsa onun üzerinden primlerinin ödenmesi” şeklinde yanıtladı.

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız
 

Kök maaşı artırmak için 30 günden az çalışma varsa isteğe bağlı primler ödenebiliyor. “SGK müşavirinden mutlaka destek alınması lazım son yedi yılda 3 buçuk yıl kuralına dikkat edilmezse belki siz şu anda emekliliği hak ettiniz, oradaki borçlanma yöntemiyle Bağ-Kurlu olma ihtimali olabiliyor. Priminizi fazlalaştırdığından dolayı belki de emekli olamayabilirsiniz.”

cnntürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.