7. Dönem Toplu Sözleşmede Memurlar İçin Sağlanan Kazanımlar Açıklandı

7. Dönem Toplu Sözleşmede Memurlar İçin Sağlanan Kazanımlar Açıklandı
7. Dönem toplu sözleşmesinde süreç tamamlandı. 1 Ağustos'ta başlayan görüşmeler, 22 gün boyunca devam etmiş, 11 hizmet kolunun tamamında yetkili sendikalarla 291 maddeyi kapsayan toplu sözleşmeler imzalanmıştı.

Kamu görevlilerinin geneline yönelik toplu sözleşmede ise masada 50 madde üzerinde uzlaşma sağlanmış, maaş artışları ve bazı hususlarda uzlaşma sağlanamadığı için Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurulmuştu. Kurul mevzuata göre 5 günlük çalışma sonucunda dün kararını verdi.

Karara göre daha önce masada Memur-Sen ile Kamu İşveren Heyeti arasında uzlaşılan 50 madde oybirliğiyle kabul edildi. Kamu İşveren Heyeti'nin maaş artışlarına ilişkin verdiği son teklifi ise kurulda oyçokluğuyla kabul edildi. Buna göre maaş artışları 2024 yılı için birinci altı ay yüzde 15, ikinci altı ay yüzde 10, 2025 yılı için birinci altı ay yüzde 6, ikinci altı ay yüzde 5 ve ilaveten enflasyon farkı şeklinde belirlendi. Bundan sonraki süreç toplu sözleşme hükmünde olan kurul kararlarının üç gün içerisinde taraflara yazılı olarak bildirilmesi ve yayımlanmak üzere Resmî Gazete'ye gönderilmesidir.

Toplu sözleşme masasında Memur-Sen ile Kamu İşveren Heyeti'nin üzerinde uzlaştığı ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nda da oybirliğiyle kabul edilen 50 madde içinde memurlar için önemli bazı kazanımlar var. Önceki yazılarda da kısmen belirtiğimiz kazanımlardan önemli olan bazılarını tekrar sayarak bazı örnekler verelim:

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız
 

1- 1. dereceye gelmiş bütün kamu görevlilerinin ek göstergesinin 3600'e çıkarılması,

2- 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun yeniden düzenlenmesine ilişkin çalışma yapılması

3- Yiyecek yardımının güncel koşullar çerçevesinde yeniden düzenlenmesine yönelik 2024 yılı içinde çalışma yapılması

4- Gündelik ve harcırah tutarlarının güncel koşullar çerçevesinde yeniden belirlenmesine yönelik çalışma yapılması

5- Sözleşmeli peyzaj mimarı ve iç mimar unvanlı pozisyonlarda yer alan personelin de kadrolu personelin faydalandığı ilave ücretten faydalandırılması

6- Veteriner hekimlerin yararlanmakta oldukları ek ödeme oranına 10 puan daha ilave edilmesi

7- Sıra tahsisli konutlara ilişkin oturma süresinin engelli personel için 5 yıldan 6 yıla çıkarılması

8- Merkez teşkilatında servis hizmeti sağlanamayan kamu görevlilerine toplu taşıma kartı verilmesi

9- Şeflere ilave 10 puan üzerinden ödenen özel hizmet tazminat oranlarının 22 puana çıkarılması (581 TL artış)

10- Döner sermaye ödemesinden faydalanamayan tabip dışı sağlık personeline ilave 10 puan (484 TL) ek ödeme verilmesi

11- Avukatların ek ödemelerinin 10 puan (484 TL) artırılması

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
 

Kamu görevlilerinin geneli yönelik kazanımların yanı sıra 11 hizmet kolu toplu sözleşmesinde de 291 madde ile kazanımlar elde edildi. Hizmet kollarında uzlaşmayla imzalanan toplu sözleşmeler zaten 1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek. Kamu görevlilerinin geneline yönelik toplu sözleşmede kurul kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte 1 Ocak 2024 itibarıyla toplu sözleşme hükmü olarak yürürlüğe girecek.

Tarkan Zengin /Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
9 Yorum