Sendikalar memura kira yardımı için harekete geçti

Sendikalar memura kira yardımı için harekete geçti
1 Ağustos’ta başlayacak 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesi sendikalar memura kira yardımı için harekete geçti.

Görüşmelerde yetkili Memur-Sen ile Birleşik Kamu İş’ten sendikacılar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunulacak kira yardımı teklifinde ısrarcı olacaklar.

Memurlara ödenecek zamlı maaşın belli olmasının ardından gözler şimdi 1 Ağustos’ta başlayacak 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerine çevrildi. Kamu çalışanlarının gözü kulağı AK Parti’nin seçim beyannamesinde yer alan, büyükşehirlerde görev yapan memura verilecek kira yardımında.

LOJMAN YA DA KİRA YARDIMI

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

Özellikle büyükşehirlerde ev kiralarındaki fahiş artışlar bütün vatandaşlarla birlikte kamu görevi yapan memurları da olumsuz yönde etkiledi. AK Parti 14 Mayıs genel geçimleri öncesinde memurlara kira yardımını Türkiye'nin gündemine getirmişti. AK Parti’den yapılan açıklamada memurlar için lojman uygulamasının yaygınlaştırılacağı da ifade edilmişti. Kira yardımının nasıl uygulanacağı belirsizliğini korurken, memur sendikalarının hedefinde söz konusu yardımın toplu sözleşmenin maddeleri arasında yer alması var.

DEKLARASYON AÇIKLANACAK

Toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili konfederasyon olan Memur-Sen 24 Temmuz’da 120 maddelik bir deklarasyon açıklayacağını duyurdu. Deklarasyonun maddelerinden biri de kira yardımı olacak. Konfederasyon 120 maddelik teklifi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunacak.

Alkoç Turan Başgönül'e göre memura kira yardımı yapılması ya da lojman verilmesi gerekiyor.

SENDİKALARIN ORTAK GÜNDEMİ

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

Eğitim İş Sendikası’nın içerisinde yer aldığı Birleşik Kamu İş Konfederasyonu İstanbul İl Başkanı Alkoç Turan Başgönül, haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, 1 Ağustos’ta toplu sözleşme görüşmeleri başlarken taleplerinin yer aldığı bir deklarasyonu da kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. Başgönül, deklarasyonda memurlara kira yardımının yanı sıra eş ve çocuk ödeneklerinin de artırılması taleplerinin yer alacağını ifade etti.

GERÇEKÇİ BİR ARTIŞ ORANI OLMALI

Alkoç Turan Başgönül öğretmenlere verilen maaşların gerçekçi olmadığını dile getirerek şunları dile getirdi:

“Açlık ve yoksulluk sınırı 30 bin TL’nin çok çok üzerinde. Bugün uzman öğretmen katkısını dışarıda bırakırsak bir öğretmenin maaşı 22-23 bin TL düzeyinde. Bu ücretlerin yukarıya taşınması zorunlu. Özellikle büyükşehirlerde, İstanbul başta olmak üzere memura kira yardımı yapılması ya da lojman verilmesi de gerekiyor. Kira yardımı da 3-5 bin TL gibi formalite rakamlarda olmamalı. İhtiyacı karşılayacak, gerçekçi bir oran mutlaka belirlenmeli.”

YARDIMDA ŞEHİRLER DERECELENDİRİLMELİ

Başgönül, kira yardımı oranını nasıl belirlenmesi gerektiğine ilişkin de şu değerlendirmede bulundu: “Büyükşehirler burada belirleyici olacaktır. Örnek verirsek Hakkari’deki memura 4 bin TL, İstanbul’daki memura 4 bin TL şeklinde bir düzenleme elbette hakkaniyetli olmaz. Uygun, makul bir oran olmalı. Devletin şehirleri derecelendirerek kira yardımı yapması gerekir.”

İSTANBUL’A POZİTİF AYRIMCILIK UYGULANMALI

Başgönül İstanbul'daki duruma dikkat çekerek şu öneride bulundu: “İstanbul’daki kira oranları dikkate alındığında neredeyse bir maaş bir kira oldu. İstanbul bu noktada pozitif ayrımcılık yapılması gereken bir yer. Geçmişte güvenlik görevlilerine Doğu ve Güneydoğu için özel ücretler belirleniyordu. Benzer bir uygulama İstanbul için düşünülebilir ve İstanbul’a ücret anlamında pozitif ayrımcılık uygulanabilir.”

İdris Şekerci kira yardımı konusunu toplu sözleşme görüşmelerine taşıyacaklarını ifade ediyor.

MEMURA BÜYÜKŞEHİR TAZMİNATI

24 Temmuz’da deklarasyon açıklayacak olan Memur-Sen’in bünyesinde yer alan Eğitim Bir Sen İstanbul 6 No’lu Şube Başkanı İdris Şekerci de haberglobal.com.tr'ye kira yardımı ile ilgili atılacak adımları anlattı. Şekerci, konunun “büyükşehir tazminatı” adı altında uzun süredir gündemlerinde olduğunu söyledi. 

HEYETLER DEĞERLENDİRECEK

İdris Şekerci şunları kaydetti: “Söz konusu destek şu an büyükşehir kira yardımı adıyla öne çıktı. Biz de hem Cumhurbaşkanı’nın seçim beyannamesinde yer alan hem de sendika olarak bizim üzerinde çalıştığımız bu konuyu toplu sözleşme görüşmelerine taşıyacağız. Bunun teknik yöntemiyle ilgili komisyonların çalışmaları devam ediyor. Toplu sözleşme maddesi mi olacak yoksa Kurum İdare Kurulu üzerinden mi gündeme gelecek gibi konular netleşecek. Söz konusu desteğin büyükşehir tazminatı mı olacağı yoksa kira yardımı olarak mı belirleneceği konusu da Memur Sen ve Kamu İşveren Heyeti arasında görüşülecek.”

HABER GLOBAL WEB

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum