Reuters'dan ÇARPICI enflasyon tahmini! Memur ve emekli zam oranları netleşiyor...

Reuters'dan ÇARPICI enflasyon tahmini! Memur ve emekli zam oranları netleşiyor...
Reuters'ın Ekim ayında 15 ekonomistle yaptığı ankette enflasyon yüzde 3,2 ile yüzde 5 bandında yer aldı.

3 Kasım'da TÜİK tarafından açıklanacak ekim ayı TÜFE verileri öncesi Reuters'ın Ekim enflasyonu belli oldu.

Ekim ayı enflasyon verilerinin açıklanması memur ve emeklilere yapılacak zam oranının netleşmesi açısından önem taşıyor. Bu oran Reuters'ın anketinde Ekim ayında enflasyon yüzde 3,2 ile yüzde 5 arasında olurken yıllık enflasyon da 61 ile yüzde 64,1 arasında çıktı.

ÇARPICI ENFLASYON TAHMİNİ

Reuters'ın anketine katılan 15 ekonomistin aylık TÜFE tahminleri yüzde 3,2 ile yüzde 5 artış bandında yer alırken, yıllık tahminler ise yüzde 61 ile yüzde 64,1 arasında bulunuyor.

YILLIK TÜFE'NİN DÜŞMESİ BEKLENİYOR

Goldman Sachs bir araştırma notunda son çeyrekte daha zayıf iç talep ve TL'de büyük bir değer kaybı olmaması beklentisi eşliğinde bir önceki döneme göre fiyat baskılarının düşüş trendinde olacağını öngördüklerini belirterek şunlar kaydedildi:

"Manşet enflasyonun baz etkisinin ve art arda gelen fiyat baskılarının azalması ile beraber yüzde 62,3'e yükselmesini bekliyoruz. Ekim ayında bir önceki döneme kıyasla çekirdek enflasyonun düşmesini öngörüyor ve vergi zamları, maaş artışları ve TL'deki değer kaybının fiyatlara geçişkenliğinin tamamlandığını düşünüyoruz."

YÜZDE 35 SEVİYESİNE ÇIKARILDI

Kademeli sıkı para politikası uygulayacağını açıklayan ve enflasyondaki düşüşü yeniden ana odağı haline getiren TCMB, Hafize Gaye Erkan başkanlığında politika faizini hazirandan yana yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 35 seviyesine çıkardı.

TCMB geçen hafta politika faizini 500 baz puan daha artırdığı toplantıda dezenflasyonda kararlı olduğu mesajını verdi.

Reuters anketinde yılsonu enflasyon tahmin medyanı yüzde 69,5 seviyesinde bulunurken, tahminler yüzde 65 ile yüzde 73.5 bandında yer alıyor. Eylül ayında yapılan ankette yılsonu tahmin medyanı yüzde 68,5 seviyesindeydi.

TÜİK ekim ayı TÜFE verilerini 3 Kasım'da saat 10.00'da açıklayacak.

halk tv

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum