S&P Global'den ÇARPICI Dolar/TL tahmini

S&P Global'den ÇARPICI Dolar/TL tahmini
S&P Global, Türk bankacılığında bir miktar düzelme analizine ek olarak 2024 yılı dolar/TL ve enflasyon beklentisini de açıkladı. S&P Global son değerlendirmesinde Türk bankacılığı için umut verici bularak doların 40 TL'ye ulaşacağını öngördü.

Dünyanın önde gelen bankalarından S&P Global Ratings, Türkiye için çarpıcı dolar/ TL, enflasyon ve kredi tahmininde bulundu. Yatırımcılar için önemli bir referans herkes için hayati önem taşımaktadır.

Kuruluş, Türk bankalarının 2024 yılında kredi kayıplarının yüzde 3,5 civarında olacağını ve tahsili gecikmiş alacakların yüzde 4 ila yüzde 5 arasına yükseleceğini tahmin ediyor. Bankaların kârlılık ve sermaye oranları üzerinde baskı yaratabilecek olan artan fonlama maliyetleri, daha düşük TÜFE endeksli tahvil katkısı ve yüksek kredi zararı tahminlerinin altı çiziliyor.

Özellikle, enflasyon muhasebesine geçilmesi halinde bankaların açıklanan kârlarında önemli düşüşler bekleniyor. Türk lirasının değer kaybı, bu durumu daha da zorlaştırarak özellikle kamu bankalarının sermaye seviyelerini olumsuz etkileyebilir.

DOLAR/TL GELECEK YIL NE KADAR OLACAK?

S&PGR ayrıca, Türkiye'nin 2023 yılı için yüzde 3,5, 2024 için ise yüzde 2,3 büyüme beklentisi içinde olduğunu belirtti. Dolar/TL kuru için yapılan tahmin, 2024 yılında 40 TL seviyesini gösteriyor.

ENFLASYON VE TÜFE TAHMİNLERİ

TÜFE tahminleri de gözler önüne serildi ve 2023 için yüzde 53, 2024 için yüzde 48 olarak belirlendi. Bu rakamlar, enflasyonla mücadelenin hala devam ettiğinin ve ekonominin önemli bir gündem maddesi olmaya devam ettiğinin bir göstergesi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.