TÜİK ve ENAG eylül ayı enflasyon verileri açıklandı! Arada ne kadar fark var?

TÜİK ve ENAG eylül ayı enflasyon verileri açıklandı! Arada ne kadar fark var?
ENAG ve TÜİK Eylül ayı enflasyonunu yüzde kaç olarak açıkladı? Açıklanan oranlara göre Ağustos ayında olduğu gibi TÜİK ile ENAG arasında büyük bir fark olmadığı dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu TUİK ve Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre Eylül ayı enflasyon verilerinde fark varmı? Memur ve emekli maaş zamları için oldukça önemli olan enflasyon verilerinde her iki kuruluş arasında büyük bir makas farkı olmadığı görüldü.

İşte ENAG eylül ayı enflasyon verileri:

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE), eylül ayında yüzde 6,24 arttı.

E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 130,13 olarak gerçekleşti. 2023 yılı, Ocak-Eylül dönemi enflasyon oranı ise yüzde 95,33 oldu.

ENAG, enflasyonun ağustos ayında yüzde 8,59 arttığını açıklamıştı.

Yıllık enflasyonun ise ağustosta yüzde 128,05'e yükseldiği kaydetmişti. 2023 yılı, Ocak-Ağustos dönemi enflasyon oranı ise yüzde 83,96 olarak gerçekleşmişti.

İSTANBUL'DA ENFLASYON SERİSİ 51. AYINDA

İTO geçen günlerde İstanbul'un enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre, İstanbul'un enflasyonu aylık bazda yüzde 5.46 arttı, yıllık enflasyon ise yüzde 73.18 oldu. Böylelikle aylık enflasyon serisi 51. ayına girdi.

EN FAZLA ARTIŞ EĞLENCE SEKTÖRÜNDE

Eylül ayında ana harcama grupları arasında en yüksek fiyat artışları "Eğlence ve Kültür" kategorisinde gerçekleşti.

Rapora göre, TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en az aylık artış yüzde 1,80 ile Giyim ve ayakkabı en fazla yükseliş ise yüzde 11,05 ile Eğlence ve Kültür kaleminde gerçekleşti.

Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylülde aylık bazda yüzde 4,75, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 3,4 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 61,53, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 47,44 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, eylülde 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 55,3, yurt içi üretici fiyatları yüzde 65,55 arttı.

Aylık bazda TÜFE yüzde 4,75, Yİ-ÜFE yüzde 3,4 yükseldi.

TÜFE, eylülde geçen yılın aralık ayına göre yüzde 49,86, Yİ-ÜFE ise yüzde 36,06 arttı.

Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 61,53, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 47,44 oldu.

- Beklentiler

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, eylülde TÜFE'nin aylık bazda yüzde 5 artacağını öngörmüştü.

cumhuriyet- AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum