Yeni torba yasa teklifi hakkında 14 maddelik önemli açıklama

Yeni torba yasa teklifi hakkında 14 maddelik önemli açıklama
Araştırmacı Mahmut Esen, AK parti tarafından hazırlanan ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan 80 maddelik torbaya yasa teklifini 14 maddede açıkladı.

Mahmut Esen, torba kanun teklifi konularını madde madde açıkladı. Torba kanun teklifindeki konular Araştırmacı Mahmut Esen tarafından 14 madde olarak şu şekilde özetlendi:

YENİ TORBA KANUN TEKLİFİ NE GETİRİYOR / Mahmut ESEN

AKP’li 125 milletvekili tarafından 24.11.2023 tarihinde TBMM Başkanlığına sunulmuş olan “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinde” vergi kanunlarında yapılması öngörülen düzenlemeler dışındaki belli başlı değişiklikler aşağıya özet olarak çıkarılmıştır.

( Vergi kanunlarında yapılması öngörülen düzenlemelere ( https://www.verginet.net/dtt/11/Vergi-Sirkuleri-2023-111.aspx )adresi üzerinden erişim olanaklı olduğu için bu bağlamdaki ek/değişiklikler incelememiz kapsamı dışında tutulmuştur.)

1-İki yılda bir ocak ayı içinde oluşturulması gereken il/ilçe seçim kurullarının, belirlenmenin yapılacağı ocak ayının ilan edilmiş seçim takvimine denk gelmesi halinde mevcut kurul üyelerinin görev süreleri bir yıl daha uzatılmaktadır.

2-Özelleştirme Uygulamaları Kanuna göre yapılan ihale yöntemleri arasında elektronik ihale usulü de dahil edilmiştir.

3-AYM iptal kararı da dikkate alınarak Tütün Kanununun cezalar bölümünde Kanun kapsamına giren faaliyetlere ilişkin belgelerin askıya alınması konusunda ek yeni düzenleme getirilmiştir.

4-İhale Kanuna eklenen ek madde ile DMO tarafından idareler adına yapılacak alımlar konusu düzenlenmiştir.

5- Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa geçici madde eklenmiş, 1.3.2023 tarihinden önce ihale edilmiş yapım işlerinde 1.1.2024 tarihinden sonra gerçekleştirilecek kısımlar için ek fiyat farkı ve süre uzatımı konusu düzenlenmiştir.

6- Mahalli idarelerin kira sertifikası ihraçları da tahvil ihraçları gibi HMB iznine bağlanmıştır.

7- Yabancı plakalı taşıt sürücülerine verilmiş idari para cezaları tebligat koşulu olmadan tahsil edilebilecek ve ceza ödenmeden taşıt yurtdışına çıkarılamayacaktır.

8- Petrol Piyasası Kanununda lisans sahiplerinin 5607 ve 213 sayılı VUK göre kaçakçılık sayılan eylemlerde bulunmaları halinde kesinleşmiş yargı kararına kadar faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması konusu AYM iptal kararı nedeniyle yeniden düzenlenmiştir.

9- Bazı idarelerin (belediyeler dahil) taşınmazlarının borçlarına karşılık SGK tarafından satın alınabileceğine yönelik geçici madde hükmü beş yıl ( 2028 yılı sonuna kadar) uzatılmıştır.

10-Genel sağlık sigortalıların SGK’ya prim; gecikme cezası/gecikme zammı borçlarının tahsilinden vazgeçilmektedir.

11-Üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazının geçersiz sayılacağına ilişkin kuraldaki yer alan süre 31.12.2025 tarihine kadar uzatılmıştır.

12- RTÜK’e koşullu erişim sağlayan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ve internet platform işletmecilerinin yıllık net satış tutarlarının yüzde 1,5 pay ayrılacaktır.

13- OHAL ilan edilmiş deprem bölgesinde haksız fiyat artışları halinde idari para cezaları on kat olarak uygulanacaktır.

14- 375 sayılı KHK çok sayıda ek/değişiklik yapılmıştır.

Bu bağlamda,

-Sözleşmeli personelin CBK öngörülmüş olması halinde 4/1-C (Emekli Sandığı) olarak ilgilendirileceği, emeklilik açısından emsali olarak belirlenen personelin denk alınacağı kuralı kaldırılmıştır.

(Mevcut personel için geçici düzenleme yapılmıştır.)

-Huzur hakkı ödemeleri yeniden düzenlenmiş, kamuda yönetim/denetim kurullarında görev alanlara ayda dördü geçmemek üzere 9000 gösterge üzerinden ödeme yapılması önerilmiştir.

-KHK’ya ilave edilen VI sayılı Cetvelde gösterilmiş kadrolarda bulunanlara yapılacak ödemelerde denk alınacak kadrolar belirlenmiştir.

-Üst kademe kamu yöneticisi kadro, pozisyon ve görevi sona erenlerden KHK’da sayılmamış kadrolarda olanların atanacakları görevlere ilişkin kural yeniden düzenlenmiştir.

(9.7.2018 tarihinden sonra görevden alınan/görevi sona erenlerden bir ay içinde başvuruda bulunanlara yeni düzenlemeden yararlanmaları için geçici düzenleme getirilmiştir.)

- 9 Temmuz 2018 tarihi itibarıyla yönetici kadrolarında bulunanların görevden alınması veya görev sürelerinin dolması halinde mülga ek 18. madde hükmünden yararlanmasına ilişkin kuralda ek/değişiklikler yapılmıştır.

gazetememur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
10 Yorum