4/D kamu işçilerinin özlük hakları Bakan Bilgin'e soruldu

4/D kamu işçilerinin özlük hakları Bakan Bilgin'e soruldu
696 sayılı KHK ile kadro verilen 4/D kamu işçilerinin özlük hakları Meclis gündemine taşındı.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA 

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat BİLGİN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 10.06.2022 Orhan SARIBAL /Bursa Milletvekili 

Kamuda özel hizmet alımı (taşeron) olarak çalışan işçilerin 01.04.2018 tarihinde 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye eklenen geçici 23'üncü madde kapsamında 4/D Sürekli işçi kadrosuna geçişleri yapılmıştır. 

375 Sayılı KHK'ya eklenen geçici 23'üncü madde kapsamında istihdam edilen personelin "Sürekli işçi kadrolarına geçirilenler, birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir.” hükmü nedeniyle atama ve yer değiştirme konusunda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. 

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, “Ailenin korunması ve çocuk hakları”, MADDE 41- "Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.” hükmü ile devlet aile bütünlüğünü sağlamakla görevlendirilmiştir. 

2021 Yılı Kamu Toplu iş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof.Dr. Vedat BİLGİN, TÜRK-İŞ Konfedasyonu Temsilcileri, HAK-İŞ Konfedasyonu Temsilcileri ve Kamu İşveren Sendikası Temsilcileri tarafından imza altına alınmıştır. Söz konusu protokolün 9. Maddesinde "696 sayılı KHK ile Kadroya Geçen İşçilerin Özlük Hakları başlığında işçilerin iş ve işyeri değişikliği ile özlük hakları (hastalık, engellilik, sağlık, eş durumu vb. zorunlu nedenler) konularında gerekli yasal düzenleme çalışmaları başlatılacaktır." ifadelerine yer verilmiştir. 

Tüm bu durumlar dikkate alındığında; 

1- 696 sayılı KHK ile Kadroya Geçen 4/D Kamu İşçilerinin hastalık, sağlık, eş durumu gibi zorunlu nedenler konularında mağduriyetleri gidermeye yönelik herhangi bir çalışma var mıdır?

2- 2021 yılı Kamu Toplu iş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü geçerlilik yılı 2021 ve 2022 yıllarını kapsadığı bilinmekte ve imza altına alınan 9. madde konusunda bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır?

3- 696 sayılı KHK ile Kadroya Geçen 4/D Kamu İşçilerinin özlük hakları konusundaki yasal düzenleme çalışmalarının ne zaman sonuçlanması planlanmaktadır?

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum