Kamudaki işçilere görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı yapılacak mı?

Kamudaki işçilere görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı yapılacak mı?
İşçi kadrosunda çalışan kişilerin görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına girebilmelerine yönelik bir çalışma olup olmadığına ilişkin Önerge TBMM Başkanlığına sunuldu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA 

Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri uyarınca T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sn. Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla. 17.03.2021 Ömer Fethi Gürer/ Niğde Milletvekili 

Kamu Kurumlarında kadrolu daimi işçi statüsünde istihdam edilen ancak diğer kamu personeli gibi fırsat eşitliği yakalayamayan ÜNİVERSİTELİ İŞÇİLER kendilerine bir şans verilmesi ve diplomalarının getirdiği unvanları kullanabilmek için “Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği” sınavına girebilmek istemektedirler. İşçilik kadrosu alanında eğitimli bir bireyin çalıştığı işyerine, sahip olduğu iş potansiyelini tam olarak yansıtamamasına ve heveslerin de kırılması ile mesleki anlamda körelmesine de sebep olmaktadır. Üniversiteli işçiler beden işçisi değildir. Yaptıkları işlerin sorumluluğunu alamamakta, hazırladıkları rların katıldıkları projelerin altına imzalarini atamamaktadırlar. Mevcut durum Anayasamızın Eşitlik ilkesine aykırı bir durum oluşturmakta ve iş barışını da bozmaktadır. Zaten devlet kurumlarından maaş alan kadrolu personel söz konusudur. Aynı meslek ve kadro ile statü değişimi olacak ve işçilikten memurluğa geçişte personel maliyeti düşecektir (maaş, sigorta primi, kıdem tazminatı ve diğer yan ödemelerin düşüşü). Bununla ilgili daha önce Devlet Personel Başkanlığı tarafından yaptırılan bir çalışma da bu geçişin devlete ilave bir maddi yük getirmediğini görülmüştür. 2017 ve 2018 yıllarında 3.Dönem Toplu İş Sözleşmesinde alınmış bir karar olmasına rağmen (36/1 maddesi) uygulanmamıştır. Yani TIS'de çözüm olmamıştır. Hâlbuki geçmişte KHK'lar ve torba yasalarla kamu personeli içinde statü değişikliği yapılmıştır. Ayrıca ÇAYKUR'da 2007 ve 2011 yıllarında mezuniyete bakılmaksızın işçilerin memurluğa geçirilmesi olumlu bir durumdur. 

1- Memurluğa geçiş ve görevde yükselme ile ilgili hak, yükümlülük ve özlük düzenlemelerinin yapılmamasının nedeni nedir? 

2- Kamu kurumlarında çalışan üniversiteli işçilerin sayısı kaçtır? 

3- 2016 yılında Devlet Personel Başkanlığı tarafından yaptırılan ve işçilikten memurluğa geçilmesi durumunda personel giderleri tablosu güncellenebilir mi? 

4- Toplu İş Sözleşmeleri daha önce konunun çözümü olarak gösterilmiştir. İmzalanmış bir Toplu İş Sözleşmesinde (3.Dönem) çözüm maddesi (36/1) olmasına ve aradan geçen 4 yıla rağmen bir çalışma yapılmamasının nedeni nedir? 

5- Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına işçi kadrosu olan çalışanların dâhil edilmesine yönelik bir çalışma yapılması düşünülmekte midir? 

6- Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına işçi kadrosu olan çalışanların dâhil edilmemesi durumunda; 2013 yılında 6495 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ve 2007/2011 yıllarında ÇAYKUR'da yapılan uygulamalar gibi uygun işçi personellerinin istek üzerine statü değişikliği ile memuriyete geçişi için bir çalışma yapılması düşünülmekte midir? 

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum