Memur ve emekli maaş zammı ile rahatlayacak açıklaması

Memur ve emekli maaş zammı ile rahatlayacak açıklaması
Memur ve emekli zammı ne kadar olacak? Memur ve emekli vatandaşlar 3 Ocak tarihinde açıklanacak enflasyon rakamlarına odaklandı. Kritik enflasyon verisiyle birlikte memur ve emeklilere yapılacak maaş zammı netleşecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati memur ve emekli zamları için, "Takozluk yapmayacağız" ifadesini kullandı. Ne demek bu? Asgari ücretteki gibi bir artış bekleyebilir miyiz bu açıklamalardan? Prof. Dr. Sefer Şener, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamalarını CNN TÜRK yayınında değerlendirdi.

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı:

Memur ve memur emeklileri ile ilgili biliyorsunuz 3 Ocak'ta enflasyon rakamı açıklanacak. Yani Aralık ayı enflasyonunun 3 Ocak'ta görmüş olacağız. Hükümet özellikle asgari ücret konusunda çok iyi bir sınav verdi bence. Şimdi aynı beklenti memur ve memur emeklileri için de oluşmaya başladı. Toplumda yani enflasyon oranı biliyorsunuz. Son açıklanan Kasım ayı enflasyonu 21.30 seviyesindeydi. Şimdi ocağın 3'ünde bu yeni enflasyon rakamı yıllık bazda açıklandığı zaman doğal olarak şunun yapılması gerekiyor. Zaten bu hükümetin sözleşmeden kaynaklanan taahhüdü.

Eğerki enflasyon hani o beklediğimiz öngördüğümüz enflasyon ki Merkez Bankası'nın enflasyonu biliyorsunuz yıl sonu için. 22.23 seviyelerine çıktı. En son raporunda biliyorsunuz eğer bu öngörülen enflasyona göre hükümet bir artış yapacak. O yüzden bi beklenti içerisine girildi. Çünkü açıklanan rakam şuydu, ilk 6 ay için yüzde 5 artı enflasyon farkı ikinci 6 ay için de yüzde 7 arttı enflasyon farkını zaten hükümet taahhüt etmişti. Yani kümülatif olarak yüzde 14 artı enflasyon farkı taahhüt edilmişti zaten. Ağustos ayında bu rakamlar sözleşmeye girmişti.

6 AYLIK ENFLASYON ÖNEMLİ

Şimdi biz şunu bekliyoruz, bizim açımızdan şu önemli, özellikle son 6 aylık döneme ilişkin enflasyon verisinin ne geleceği çok önemli burada. Yani son 6 aylık veri yüzde 10 mu gelecek 13 mü gelecek 14 mü değişik rakamlar kullanılıyor? Değişik rakamlar da beklentiler var ama gördüğümüz kadarıyla bu piyasanın beklentileri doğrultusunda ya da çok az altında dahi gelse, beklentilerin o zaman şu manaya geliyor.

EK ZAM BEKLENTİSİ VAR

Mutlak suretle ayın 15 ine kadar hükümet memurlarla da 1 ek zam konusunda ilave artış konusunda görüşmeler yapacaktır diye bir beklenti içerisinde toplum girmiş durumda.

ENFLASYON ORANI KADAR BİR ZAM DAHA MI?

Şunu unutmamak lazım, Ocak ayının 15 inde hem memurlar hem memur emeklileri yeni yılın zamlı maaşlarını almış olacaklar, işte buradaki enflasyon oranının ne çıkacağı yıl sonu enflasyonunun hangi rakam çıkacağı önem arz etmeye başladı. Eğer dediğim gibi beklenti ve beklentinin üzerinde ya da çok az altında bir rakam gelirse piyasalarda ki bunun dışında zaten bir şey söz konusu değil. O zaman biz Ocak ayının 15 ine kadar memurlar da da böyle bir zam artışını görebileceğiz.

Enflasyon oranının ne çıkacağı yıl sonu enflasyonunun hangi rakam çıkacağı önem arz etmeye başladı. Beklentilerin üzerinde rakam gelirse piyasalarda o zaman biz ocak ayının 15'ine kadar memurlarda da böyle bir artışı görebileceğiz. Asgari ücretteki gibi bir artış için memurlarımızı bir beklentiye sokmayalım. Zam artı enflasyon farkı diyoruz. İlk 6 ay için yüzde 5 zam zaten verildi. Bu yüzde 5'in üzerine gelecek enflasyon farkının ne kadar geleceğini konuşmaya başladık.

ASGARİ ÜCRET KADAR OLMASADA BİR İYİLEŞTİRME YAPILACAK

Hem sayın bakanın açıklamalarından hem de toplumun beklentilerinden anladığımız kadarıyla yüzde 5'in üzerinde ilave yapılacağı öngörülüyor. Enflasyondaki artıştan en az şekilde etkilenecek şekilde bir artış yapılmazsa bu memurlara yönelikte bir beklentiye dönüşmüş durumdadır.

"MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİNİ RAHATLATACAKTIR"
Enflasyon oranının üzerine gelecek her artış asgari ücretliyi ve memur ve memur emeklisini rahatlatacaktır. Hükümette olumlu ve ılımlı bakıyor. Bütçe dengeleri vs göz önüne alınacak enflasyonun nereye gideceği de bundan sonraki süreçte göz önüne alınacak ve bu zamlar tekrardan gözden geçirilip yeniden yapılacaktır. Memur ve memur emeklilerinin de enflasyona ezdirilmeyecek şekilde bir ortalama artışta bulunulacağını gösteriyor.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum