Taşeron ve Sözleşmeli personelin (4/B, 4/C) kadro sorunu TBMM'de dile getirildi

Taşeron ve Sözleşmeli personelin (4/B, 4/C) kadro sorunu TBMM'de dile getirildi
Taşeron ve Sözleşmeli personelin (4/B, 4/C) kadro sorunu Meclis'de dile getirildi. İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya, 19 Ekim 2017 Perşembe günü taşeron ve sözleşmeli olarak çalışan personelin sorunlarını Meclis kürsüsünden dile getirdi.

Taşeron ve Sözleşmeli personelin (4/B, 4/C) kadro sorunu Meclis'de dile getirildi. İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya, 19 Ekim 2017 Perşembe günü taşeron ve sözleşmeli olarak çalışan personelin sorunlarını Meclis kürsüsünden dile getirdi. İşte o konuşması:

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; öncelikle bugün, olmayan demokrasimizin sembol temsilcileri muhtarlarımızın Muhtarlar Günü’nü kutluyorum.

Değerli milletvekilleri, Mecliste çalışan emekçilerin birçok sorunu ve problemi vardır. Meclis çatısı altında hem çalışma koşulları açısından hem de ücret ve sosyal haklar açısından, çalışanlar arasındaki farklılıklar devam etmektedir.

Bunlara şöyle bir göz atacak olursak, birinci sorun olarak ücreti ele almak gerekir. Bu çatı altında aynı işi yapmalarına rağmen, Anayasa’nın ve buna bağlı yasaların amir hükmü olan “kanun önünde eşitlik” ilkesine aykırı biçimde, adil olmayan bir anlayışla farklı ücretlerle Mecliste personelimiz mağdur edilmektedir. Meclisin güvenliğini sağlayan polislerimize baktığımızda bu ücret farklılığını net olarak görebiliriz. Bazı personelimize ek ödemeler yapılırken diğerlerine bu ödemeler verilmemektedir. Bir an önce bu adaletsizliklerin giderilerek “eşit işe eşit ücret” yaklaşımı çerçevesinde bu sorun çözümlenmelidir.

İkinci sorun çalışma süreleriyle ilgilidir. Uygulamada gene yasalar ihlal edilmektedir. Bazı Meclis çalışanları azami günlük çalışmanın üzerinde çalışmalarına rağmen bu çalışmalarının karşılığını, hak ettiklerini alamamaktadırlar, fazla mesai ücretlerini eksik almaktadırlar. Fazla mesai yapan Meclis emekçilerimiz ne yazık ki bu ücreti belirlenen fiks ücret üzerinden almaktadır, bu da adil değildir değerli arkadaşlar. Bu uygulama ayrıca hiç de hakkaniyetli değildir.

Üçüncü sorun sosyal haklarda ayrımcılık yapılmasıdır. Örneğin Mecliste personelin işe gidip gelmesiyle ilgili servisler kaldırılmıştır, bunun yerine taşıma kartı verilmektedir ama bu Meclisteki siyasi parti gruplarında çalışanlara ve danışmanlara bu haklar verilmemektedir, bu da bir ayrımcılıktır, bunların da düzeltilmesi gerekir.

Değerli milletvekilleri, bu doğru bir yaklaşım olmadığı gibi, dördüncü sorun da çalışan personelin kadro sorunudur. Şöyle bir örnek vermek istiyorum: Kulislerde bize çay veren arkadaşlarımız var; bir kısmı kadrolu, bir kısmı 4/C’li, bir kısmı taşeron olarak çalışıyorlar. Hepsi aynı işi yapıyorlar ama farklı statülerde çalıştıkları için onlar ücret ve sosyal haklar konusunda mağdur oluyorlar. Bu da çok doğru bir yaklaşım değil. Bunun da bu işlerin de bu haksızlıkların da bir an önce giderilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Bir diğer sorun da taşeron sorunudur. Meclisimizin çatısı altında taşeron çalıştırılmaktadır. Bugün taşeron sistemi amacının dışına çıkmış, asıl işin bir parçası olmuştur. Ülkemizde çalışma hayatının kangreni olan taşeron sistemi kaldırılmalı “ama, lakin, fakat” demeden kamudaki bütün taşeron işçiler mevcut çalıştırıldıkları arkadaşların ücretleri ve haklarıyla işlerine devam etmelidir.

Diğer bir sorun da: Milletvekillerimize milletvekilliği süresince katkı sağlayan, statüleri şoför, sekreter ve danışman olan personel arkadaşlarımız vardır; milletvekili arkadaşlarımızın görevi bittiğinde bunlar kıdem tazminatını alamamakta, ayrıca işsizlik sigortasından yararlanamamaktadırlar. Bu da çok doğru bir olay değildir ve Mecliste çalışan 550 milletvekilimizin personeli olan danışman, sekreter ve şoför arkadaşlarımızın bu konudaki mağduriyeti giderilmelidir.

Değerli arkadaşlar, bir söz vardır “Eğer mahallenin temiz olmasını istiyorsanız öncelikle kapınızın önünü temizleyeceksiniz.” diye. Türkiye'de çalışma hayatının sorunları dağ gibi büyüktür. Türkiye Büyük Millet Meclisi tespit edilen sorunları, çalışma hayatının sorunlarını çözmek için burada yasalar, kanunlar çıkarmaktadır. Bu yasaları, kanunları çıkarırken adil olmak zorundadır ve en önce, her şeyden önce Büyük Millet Meclisinin güvenilir bir kurum olduğunu ortaya koyabilmesi için kendi bünyesinde çalıştırdığı personelini adil olarak burada çalıştırmak, yasalardan, sosyal haklardan onların yararlanmasının önündeki engelleri kaldırmak zorundadır. Bunu yapamadığınız zaman herkes şunu söyler: “Ya sen ilk önce kapının önünü temizle, ondan sonra bizim sorunlarımıza bak.”

Onun için, burada, Türkiye Büyük Millet Meclisinde gece gündüz demeden bize hizmet veren, bize katkı sağlayan bütün çalışanların mağduriyetinin Türkiye Büyük Millet Meclisinin bütçesinin görüşüleceği bu süreç içinde ortadan kaldırılmasını Türkiye Büyük Millet Meclisinin takdirine sunuyorum.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Kamubiz.com Özel Haber

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.