Dört kişilik memur bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı!

Dört kişilik memur bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı!
KESK' e bağlı Büro Emekçileri Sendikası Eylül ayına ilişkin verileri açıkladı: Dört kişilik memur bir ailenin açlık sınırı 16 bin TL, yoksulluk sınırı 49 bin 215 TL oldu. Bekar çalışanın yaşam maaaliyeti ise 22 bin 124 TL...

Büro Emekçileri Sendikası tarafından yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre, dört kişilik memur bir ailenin açlık sınırı 16 bin 338 TL, yoksulluk sınırı ise 49 bin 215 TL oldu. Eylül ayında yapılan araştırmada bekar ve çocuğu olmayan bir memurun yaşam maliyeti ise 22 bin 124 TL hesaplandı.

Sendika yaptığı açıklamada ‘’ “Dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Eylül 2023 için 16 bin 338 lira, tek (bekar) bir çalışanın yaşam maliyeti ise 22 bin 124 lira, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı kısacası yoksulluk sınırı 49 bin 215 lira olmuştur.

Bu sonuçlara göre; kamuda bekar, çocuğu olmayan bir kamu emekçisi gelir vergisi kesintileriyle birlikte 20 bin 580 lira ücret ile 22 bin 124 lira olan yaşam maliyetinin altında ücret alarak hayatını idame ettirmeye çalıştığı gerçeği ile; 4 kişilik bir ailenin 4’ü de asgari ücretle çalıyor olsa bile alınan ücret toplamı yoksulluk sınırının altında kaldığı gerçeğini tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz’’ ifadelerine yer verdi.

Orta Vadeli Program’da 2024 yılı için enflasyon tahmini yüzde 33,0, 2025 yılı için yüzde 15,2 olarak açıklandığını anımsatan BES/AR, hükümet ile Memur Sen arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi ile 2024 yılı için yüzde 25, 2025 yılı için toplam yüzde 11 maaş artışında anlaşma sağlandığına dikkat çekerek zamların iktidarın kendi enflasyon beklentilerinin bile altında kaldığına vurgu yaptı.

Büro Emekçileri Sendikası olarak tüm kamu emekçilerine, asgari ücretlilere, emeklilere insanca yaşayacak bir ücret taleplerini ısrarla tekrarladıklarının altını çizdi.

KARAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.